Muzeum Dobrá Voda představí osobnost sv. Vintíře a historii Vintířovy stezky

V Muzeu Dr. Šimona Adlera v Dobré Vodě bude ve čtvrtek 17. června otevřena expozice Sv. Vintíř – St. Gunther, který byl prvním obyvatelem Šumavy, u něhož je známo jméno.

Jarní servisní akce AUTO CB

Podle jeho působení je budována 162 kilometrů dlouhá pěší dálková poutní stezka, Vintířova stezka.

Expozice Sv. Vintíř – St. Gunther byla realizována již v roce 2020, s ohledem na epidemickou situaci bude slavnostně zpřístupněna až nyní. Nachází se ve výstavních prostorách přízemí muzea, které je zřizováno krajem v rámci Muzea Šumavy Sušice. Ve vstupní části prostor jsou umístěny základní informace k osobnosti sv. Vintíře, k historické stezce sv. Vintíře a také se základními údaji k projektu Vintířovy stezky. Součástí expozice jsou také exponáty vztahující se přímo k Vintířovi. Těmi jsou např. socha sv. Vintíře z kostela v Dobré Vodě, kropenka či historické knížky a další zajímavosti. Vzácným exponátem je oboustranný obraz sv. Vintíře, původně z kaple na Březníku, kde v poustevně sv. Vintíř žil poslední roky svého života. Informace k exponátům doplňují textové panely. Na dotykových panelech pak jsou k nahlédnutí některé úryvky z Knihy zázraků sv. Vintíře. Pro menší návštěvníky je připraveno puzzle s vyobrazením sv. Vintíře.

„Mám radost, že projekt Vintířova stezka je v konečné fázi realizace, kdy budou zhotoveny informační tabule, odpočinková místa a také plastika sv. Vintíře, nejstaršího obyvatele Šumavy, jehož známe jménem. Poustevník proslulý na obou stranách hranice byl vlastně prvním diplomatem česko - německých vztahů, a to před téměř tisíci lety. Je úžasné, jakou stopu po sobě zanechal, a že je jeho životní příběh zajímavý i dnes. Expozice představí nejen Vintířovu osobnost, ale také mnohá místa s jeho životem spojená,“ uvedla radní pro oblast cestovního ruchu, partnerských regionů, vnějších vztahů a podpory podnikání Marcela Krejsová.

Expozice přináší kromě osobnosti sv. Vintíře také informace vztahující se ke kostelu v Dobré Vodě, poutnímu místu Dobrá Voda a kapli sv. Vintíře na Březníku. Ke zhlédnutí je připraven krátký dokumentární film o sv. Vintíři – „Poustevník diplomat“, který pro Českou televizi realizovala Zuzana Jonová.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka