Fakulta designu a umění předá Ceny Ladislava Sutnara 2018

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni navazuje na umělecký odkaz plzeňského rodáka a světově uznávaného česko-amerického designéra Ladislava Sutnara.

Cílená propagace v Plzni

Prostřednictvím každoročně udělované Ceny Ladislava Sutnara vyjadřuje fakulta poctu životu a dílu tohoto geniálního umělce a zároveň projevuje uznání výjimečným českým i zahraničním uměleckým a pedagogickým osobnostem i institucím za jejich výrazný přínos světu umění a designu.

Cena Ladislava Sutnara byla poprvé udělena v roce 2012 a od té doby ji obdržela celá řada výjimečných uměleckých osobností a institucí. Držiteli tohoto prestižního ocenění jsou např. Cooper-Hewitt Smithsonian, Design Museum (USA), J. P. Getty Trust (USA), Museum of Modern Art v New Yorku (USA), Art Institute of Chicago (USA), Steven Heller (USA), prof. R. Roger Remington (USA), prof. Gyula Ernyey (HUN), prof. Lech Majewski (PL), Pratt Institute (USA), z českých osobností pak prof. Karel Míšek, prof. Jiří Šalamoun, prof. Zdeněk Ziegler, doc. Jiří Šetlík, prof. Jan Solpera, prof. Rostislav Vaňek , prof. Tomáš Vlček a další.

Prestižní ocenění má podobu Sutnarova loga přetvořeného do prostorového objektu. Autorem designu je renomovaný designér a pedagog Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara doc. Petr Vogel.
Slavnostní ceremoniál udílení Ceny Ladislava Sutnara 2018 se bude konat v úterý 13. listopadu 2018 od 14 hodin v obřadní síni plzeňské radnice. Umělecké osobnosti a instituce obdrží Cenu Ladislava Sutnara z rukou děkana fakulty za přítomnosti zástupců města Plzně a Plzeňského kraje.

V letošním roce ocenění převezmou:

ArkDes a Eric De Groat / SWE

Za nesporné zásluhy na poli propagace architektury a designu a v oblasti inkubace a spin-off aktivit pro studenty a absolventy umění a designu získává Cenu Ladislava Sutnara Eric De Groat zástupce ředitele Švédského národního centra pro architekturu a design ArkDes. Posláním centra je zvýšit znalosti a kultivovat diskusi o tom, jak architektura a design ovlivňují běžný lidský život. Činí tak prostřednictvím vzdělávacích programů, zpřístupněním knihovny a sbírky čítající kolem 4 milionů objektů světové úrovně badatelům i širší veřejnosti a spolupořádáním celé řady mezinárodních kurátorských a výzkumných projektů.

Gerrit Rietveld Academie / NL

Cena Ladislava Sutnara byla udělena amsterodamské škole Gerrit Rietveld Academie. Škola vznikla již v roce 1924 a ve svém počátku byla její filosofie vzdělávání ovlivněna kritickými myšlenkami De Stijl a Bauhausu. Dlouhá desetiletí patří mezi světově nejvýraznější a nejprestižnější vzdělávací instituce svého druhu. Profesoři a absolventi této školy zaujímají nejvýznamnější pozice v mezinárodním kulturním dění. Jejich tvorba spoluurčuje vizuální prostředí, ve kterém žijeme. Ocenění získává za nesporný přínos v oblasti vzdělávání na poli designu a umění, jejich propagaci, a kulturnímu působení.

doc. akad. mal. Helena Krbcová  / CZ

Za její mimořádný přínos pro vzdělávání na poli fashion designu získává Cenu Ladislava Sutnara doc. akad. mal. Helena Krbcová. Vede své studenty k reflexi jejich vztahu k životnímu stylu, vnímání dějinných událostí a k transformaci jejich obsahů do koncepčních výtvarných návrhů a realizací. Její svěřenci dosahují skvělých úspěchů na nejvýznamnějších mezinárodních studentských soutěžích, například na Arts of Fashion Competition v USA, či jsou jejich díla zastoupena ve špičkových sbírkotvorných institucích, například v MoMA New York. Doc. Krbcová působí také v řadě odborných porot a věnuje se vlastní tvorbě.

Songshan Cultural and Creative Park / TWN
 
Songshan Cultural and Creative Park získává Cenu Ladislava Sutnara za budování mostu mezi současnou asijskou a světovou kulturní scénou. Je skvělým příkladem transformace brownfieldu ve funkční a kulturní centrum umožňující setkávání veřejnosti se současnou tchajwanskou kulturou a designem i jejím historickým kontextem, potažmo se současným světovým děním na zmíněném poli. Svoji misi a společenskou roli definuje skrze čtyři motta: „Creative Lab“, Creative Co-Op“,  „Creative School“, a „Creative Showcase“.

Stichting NDSM-werf / NL

Cena Ladislava Sutnara byla udělena Stichting NDSM werf Amsterdam za příkladnou podporu inkubace mladého živého umění, uměleckých řemesel a designu. NDSM werf je rozsáhlá a dynamická kreativní zóna, která vyrostla na původním území amsterdamského přístavu. Vytváří pódium pro mladou tvůrčí scénu, které jsou prozatím jen těžko dostupné tradiční expozice, výstavní síně a muzea umění. Svěží energie, otevřenost vůči experimentům v žánru crossover z tohoto centra vytvářejí magnet pro tvůrčí talent z celého světa. Nejedná se o izolovanou komunitu, ale centrum, které se těší velké pozornosti celé veřejnosti.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka