Fakultní nemocnice začíná využívat u lůžek pacientů nové technologie, sestrám pomůžou tablety

Ve spolupráci FN Plzeň a Fakulty aplikovaných věd ZČU vznikla nová aplikace, která napomůže při léčbě pacientů Jednotek intenzivní péče.

Cílená propagace v Plzni

Základ této novinky  vznikl jako téma seminárních prací studentů druhého a pátého ročníku Fakulty aplikovaných věd. Zadání znělo na vytvoření jednoduché, uživatelsky přívětivé a dobře ovladatelné aplikace pro tablet, která slouží pro zadávání vybraných sesterských úkonů a on-line komunikuje s klinickým informačním systémem WinMedicalc. Tým složený ze studentů druhého ročníku po počátečních problémech splnil celé zadání seminární práce a někteří studenti  stále s fakultní nemocnicí spolupracují na dalším vylepšení této komunikace. 

Aplikace MediTab slouží pro zadávání záznamů o podání ordinovaných léků, diuréz,  o invazivních přístupech a vitálních hodnotách  přímo u lůžka pacienta. Záznamy do aplikace na tabletu nahrazují ruční zápisy do zdravotnické dokumentace a díky on-line komunikaci je zajištěna okamžitá dostupnost na tabletu zadaných údajů v klinickým informačním systému a  naopak.  Na Studentské vědecké konferenci Fakulty aplikovaných věd se studenti s touto aplikací umístili na 3.místě z 12 účastníků v bakalářských studijních programech.

Celé fungování nové aplikace hodnotí ředitel FN Plzeň MUDr. Václav Šimánek, Ph.D.: „Gratuluji  mladým  studentům k výbornému umístění.  Žijeme ve století nových informačních technologií, které ve zdravotní péči  přináší velké zkvalitněné péče. Dosud  lékař napsal ordinaci  léků, včetně vyšetřovacích  metod  a pokud byla ordinace vykonána, sestra udělala záznam do chorobopisu. V současnosti  veškeré úkony  v průběhu dne sestra zaznamenává do tabletu a lékař je sdílí v klinickém systému. Celý záznam o ošetřovatelské péči je přehlednější a přesnější, zásadně se snížilo  riziko chyb a  ruční, často špatně čitelné  zápisy, byly nahrazené elektronickými. Tato novinka je využívána na JIP 2.IK, další použití se připravuje pro JIP Dětské kliniky.“


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka