Festival Animánie odkryl program

Cenami ověnčený animovaný snímek Můj život Cuketky, nové příběhy Pata a Mata.

Cílená propagace v Plzni

Také atraktivní workshopy filmových triků, mezinárodní soutěž filmů vytvořených dětmi či výlet do světa počítačových her, to vše nabízí atraktivní program festivalu Animánie, který pořadatelé odkryli necelý měsíc před jeho začátkem. Festival letos proběhne v Plzni od 15.11. do 18.11. v prostorách Moving Station a univerzitní kavárny Družba. Jeho motiv nese název „Osm(y)“.

Program festivalu zahrnuje řadu pozoruhodných celovečerních snímků, které diváci v běžné distribuci jen těžko uvidí. Jde například o českou premiéru kanadského animovaného muzikálu Asphalt Watches. „Hlavní linkou tohoto lehce vychilleného snímku je road trip dvou svérázných chlapíků napříč Kanadou,“ řekl dramaturg festivalu Matěj Forejt.

Za pozornost určitě stojí také loňský hit Clauda Barrase Můj život Cuketky. Dojemný snímek se s nadhledem dívá na nelehké osudy dětí v dětských domovech. „Snímek bere tyto vážné věci s nadsázkou a humorem, vychází z pohledu dítěte,“ dodal Forejt.

Děti na Animánii určitě potěší nové příběhy oblíbených hrdinů Pat a Mat znovu v akci, dospělí milovníci animace ocení novinku Wese Andersona Psí ostrov, novinku Jana Švankmajera Hmyz nebo pohled íránského režiséra Ali Soozandeha na vlastní zemi v dramatu Teheránská tabu.

Na atraktivní zážitky se mohou těšit i návštěvníci, kteří zavítají na workshopy Animánie. Najdou zde dílny praktické filmařiny i programy spojené s filmovou výchovou.

„Animánie nabízí široké spektrum témat,“ řekl ředitel festivalu Jan Příhoda. „Od zkušeností, jak se dělají filmové triky na zeleném pozadí, jak natočit, déšť, oheň nebo kouř či jak napsat kreslený scénář, přes kreslenou animaci ve workshopu Jak oživit tygra až třeba po chůzi loutky. Děti se mohou těšit i na programy Principy animovaného filmu nebo Animace podle starých mistrů – 40 kouzelných dědečků.“

Animánie neopomíjí ani populární oblast počítačových her. Na tomto festivalu však nečekejte nějaké „střílečky“. „Věnujeme se převážně hrám, které mají vysokou výtvarnou hodnotu,“ dodal Jan Příhoda. Úspěšný autor počítačových her a animovaných filmů Jaromír Plachý bude na festivalu osobně představovat své hry, k vyzkoušení dají pořadatelé i hru Chuchel, právě z dílny Jaromíra Plachého a studia Amanita Design.

Předprodej na festivalové programy zahajuje 29.10., více informací lze najít na www.animanie.cz/festival

Festival a jeho aktivity podporuje město Plzeň, Plzeňský kraj, Státní fond kinematografie a Ministerstvo kultury ČR.


Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 04.11.2018 10:36



0 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka