Festival Animánie zve na filmové lahůdky i animátorské polepšovny

Mezinárodní Festival Animánie obsadí od 16. do 19. 11. plzeňské kulturní centrum Moving Station. Všechny příznivce animace čeká pestrá nabídka filmových novinek, kultovních lahůdek, masterclassů a dílen.

Jarní servisní akce AUTO CB

 Osou festivalu je mezinárodní soutěž dětí a tvůrců do 26 let, součástí je i přehlídka počítačových her. Vstupenky jsou již v prodeji prostřednictvím sítě GoOut, děti do 5 let mají vstup zdarma.

Slavnostní zahájení 17. ročníku Festivalu Animánie proběhne ve středu 16. 11. od 19:00. Po zahajovacím ceremoniálu bude uveden krátkometrážní film Zuza v zahradách oceňované autorky Lucie Sunkové. Tento film uvidí návštěvníci i o den později, kdy bude promítnut společně s filmovou novinkou Ivany Šebestové a Kataríny Kerekesové Mimi a Líza: Zahrada. Čtvrteční program nabídne také legendární komedii Adéla ještě nevečeřela s animovanými pasážemi Jana Švankmajera.

Mezi pátečními projekcemi bude loutkový film Malý Pán v režii letošního porotce Animánie Radka Berana nebo film režiséra Ariho Folmana Kde je Anne Franková na motivy tragicky proslulého deníku. V sobotu Animánie uvede humorný a laskavý příběh pro celou rodinu Websterovi ve filmu režisérky Kataríny Kerekesové a letošní projekce uzavřou v sobotu večer Švankmajerovi Spiklenci slasti.

Dílo všestranného tvůrce Jiřího Brdečky, který by letos oslavil 105. narozeniny, představí jeho dcera, spisovatelka a scenáristka Tereza Brdečková. Do Plzně přiveze kolekci unikátních krátkých animovaných filmů svého otce. Festival zve i na setkání s jednou z největších osobností současné české animace, dlouholetým pedagogem ateliéru animace na Západočeské univerzitě Jiřím Bartou. Na Animánii představí svou starší tvorbu i projekt s názvem Melog, ve kterém se chystá zpracovat slavný příběh o Golemovi.

Po celou dobu festivalu budou zdarma k vidění projekce soutěžních snímků, kterých je letos na 150. O vítězích rozhodne porota, ve které usednou Radek Beran (ČR), člen souboru Buchty a loutky a režisér snímku Malý Pán, Anna Mastníková (ČR), ilustrátorka a animátorka, a Stef Deneer (Belgie), animátor, ilustrátor a zakladatel REKKER, studia animovaných filmů pro děti a mládež. Všechny soutěžní snímky budou hodnotit také poroty dětská a studentská. Ceny Animáničky, jejichž autorkou je letos Veronika Vacková, budou předány na slavnostním zakončení v sobotu 19. 11. v 16:00.

Festival zve i na dílny a animátorské polepšovny, letos na téma filmová laboratoř. Filmaři i zájemci z řad veřejnosti se mohou naučit řadu filmových triků. Mimo jiné animaci přes objekty s vodou, animaci jídla, stínohru nebo výrobu fenakistiskopu, jednoho z nejstarších animačních zařízení. Režisérka Lucie Sunková prozradí účastníkům svého masterclassu taje malované animace na skle. Téma laboratoř se odráží i ve festivalové znělce z dílny Viktorie Tomadze.

Své místo mají na Animánii i počítačové hry. Letos to bude přehlídka her vyrobených dětmi a mladými autory. Návštěvníci si je budou moci zahrát v rámci festivalové gamezony, která bude přístupná po celý festival a nabídne i zajímavé novinky profesionálních studií. S některými z úspěšných tvůrců bude možné se setkat a připraveny jsou i dva workshopy tvorby her. „Jsme moc rádi, že můžeme na festivalu představit první počítačovou hru, která vznikla v produkci Animánie v rámci gamejamu na konci října,“ uvedla ředitelka Festivalu Animánie Lenka Fránová.

17. ročník Festivalu Animánie se uskuteční díky podpoře města Plzně, Plzeňského kraje, Ministerstva kultury ČR a společnosti K+B Elektro-Technik.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 10.11.2022 17:06



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka