Festival Divadlo ovládne opět v září Plzeň

Letošní 27. ročník mezinárodního festivalu Divadlo v Plzni, jenž se uskuteční v západočeské metropoli od 11. do 19. září 2019, nabídne přední soubory z Maďarska, Německa, Polska, Ruska, Slovenska, Slovinska a České republiky.

Cílená propagace v Plzni

Na programu je přes 44 představení mnoha žánrů a řada doprovodných akcí – koncertů, workshopů i výstav. Předprodej vstupenek začal 1. srpna na webových stránkách festivalu www.festivaldivadlo.cz a v síti Plzeňská vstupenka.

„Letošní dramaturgie přiváží evropské, velmi současné divadlo, které reflektuje aktuální dění v jednotlivých zemích,“ uvedl ředitel festivalu Jan Burian.

Domácí plzeňská divadla budou reprezentovat dvě inscenace Divadla Josefa Kajetána Tyla, a to Modrovous (Sir Halewyn) režisérky Natálie Deákové a kafkovská baletní Proměna v režii profesionálního souboru tanečníků a choreografů DekkaDancers. Divadlo Alfa pak představí hru Kde domov můj ? režiséra Jakuba Vašíčka.

Z Polska přijedou tři divadelní soubory. Varšavské divadlo TR uvede inscenaci Jiní lidé v režii jednoho z nejvýznamnějších tamních režisérů Grzegorze Jarzyny. Strhující divadelní zážitek nabídne inscenace Hymnus na lásku režisérky a hudebnice Marty Górnické a divadelního souboru Chór Kobiet. Další polskou inscenací bude hra Zápisky z vyhnanství v režii Magdy Umerové souboru Teatr Polonia.

Současný ruský režisér Dmitrij Krymov představí jednu ze svých slavných provokativních inscenací ruských klasických předloh. Jeho neotřelé zpracování Ostrovského předlohy Bez věna je společným projektem moskevského divadelního souboru Školy dramatických umění a producenta Leonida Robermana. S inscenací Hard to be a God se na festival vrátí jedna z nejzajímavějších a také nejkontroverznějších osobností evropské režie Kornél Mundruczó se svým budapešťským souborem Proton Theatre.

Na proslulé kvality souboru Slovenského národného divadla, především na jedinečný a výjimečný výkon Martina Huby v hlavní roli Matthiase Clausena, vsadil režisér a nový tamější umělecký šéf činohry Michal Vajdička v inscenaci Před západem slunce. Další slovenskou inscenací, kterou festival nabídne, je scénická kompozice Americký císař v koprodukci Štúdia 12 a Divadla Pôtoň  v režii Ivety Ditte Jurčové. Byla oceněna jako nejlepší slovenská inscenace loňské sezóny.

Z českých inscenací diváci uvidí výběr toho nejzajímavějšího za uplynulou sezónu. Do Plzně přijedou Divadlo Na zábradlí s inscenací Persony dle Ingmara Bergmana (režie Jan Mikulášek), Městská divadla pražská s freskou o životě Newyorčanů v polovině osmdesátých let Andělé v Americe (režie Michal Dočekal), Opera Národního divadla s operní adaptací Klímova groteskního romaneta Utrpení knížete Sternenhocha (režie Michal Dočekal), ostravská Komorní scéna Aréna s černou komedií Zabiják Joe (režie Jiří Pokorný), další ostravský soubor Divadlo Petra Bezruče s inscenací proslulé české divadelní klasiky Maryša (režie Janka Ryšánek-Schmiedtová), pražský soubor Body Voice Band s inscenací Muzikál třetího věku s písněmi o stáří z dílny písničkáře Jana Buriana (režie Jaroslava Šiktancová), Slovácké divadlo z Uherského Hradiště s dramatizací klasického českého románu Kříž u potoka (režie Martin Františák), pražský Divadelní spolek Jedl s bergmanovskou variací na téma manželství, nevěry a ztráty víry Soukromé rozhovory (režie Jan Nebeský), Klicperovo divadlo z Hradce Králové s inscenací proslulé hry Tankreda Dorsta Fernando Krapp mi napsal dopis (režie Jan Holec) a liberecké Naivní divadlo s dětským hravým, vtipným a poetickým představením Šššš. Šššš. Hůůů. Haf! (režie Michaela Homolová).

V epilogu ve druhé části festivalu v Plzni vystoupí soubor Cirk La Putyka s novocirkusovou inscenací ADHD se zahraničními akrobaty a tanečníky, dále Dejvické divadlo s inscenací o osobnosti geniálního českého chemika profesora Antonína Holého Elegance molekuly (režie Petr Zelenka) a Divadlo v Dlouhé s divadelně-pohybovou inscenací Dopisy Olze (režie SKUTR).

Součástí programu festivalu bude také sekce Johan uvádí v prostoru Moving Station.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 11.08.2019 10:45



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka