Festival Jeden svět proběhne v březnu i v Plzni

Zdá se, jako by současným světem otřásala jedna krize za druhou. Válka na Ukrajině, energetická krize i změny klimatu. To jsou témata, která Jeden svět nemůže přehlížet.

Cílená propagace v Plzni

Festival každoročně přináší do kin desítky dokumentárních filmů o lidských právech a upozorňuje na jejich porušování. Letošním tématem je Cena bezpečí. Dvacátý pátý ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět se uskuteční od 22. března do 2. dubna ve 28 městech po celé České republice. V Plzni festival proběhne od 22. do 26. března 2023.

Čeká nás jubilejní 25. ročník Jednoho světa, který se za dobu své existence rozrostl v největší festival svého druhu na světě. „Pro letošní ročník jsme se rozhodli nabídku rozšířit o debatní program, který je rovnocenný tomu filmovému, a dát větší prostor virtuální realitě. Ta měla v minulých letech vždy velký úspěch, i proto jsme se rozhodli vytvořit z ní soutěžní kategorii,“ představuje novinky festivalu ředitel Ondřej Kamenický. Festival, který proběhne v tradičním březnovém termínu, nese podtitul Cena bezpečí. „Pro každého znamená bezpečí něco jiného a něco jiného se mu při tomto slovu vybaví. Pro někoho je to rodinné zázemí, teplý byt, nebo třeba finanční zajištění. I cena, kterou jsme ochotni za bezpečí platit je jiná.

Proto všechny filmy na letošním festivalu nahlížejí na bezpečí jinak a přináší řadu témat. Všechny však spojuje toto téma.“ uvedla Anna Matuštíková, koordinátorka festivalu Jeden svět Plzeň.

Každoročně se festival dostává také mezi studenty a studentky prostřednictvím školních projekcí. Ty se letos v Plzni uskuteční hned na několika místech ve spolupráci s Moving Station, Knihovnou města Plzně a dalšími partnery. Festival provází i mnoho doprovodných akcí, které se uskuteční před i v průběhu festivalu.

Jeden svět uvede řadu premiér a horkých novinek Vražda slovenského novináře, nekonvenční vztahy i prolomení ticha. Ročníkové téma Cena bezpečí se na Jednom světě promítne do všech vybraných snímků. Ke každému filmu festival plánuje speciální diskuze s hosty a hostkami z celého světa, aby filmy a jejich témata zasadil do širšího kontextu.

Slovensko si v únoru připomene pět let od vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. K případu sahajícímu přes mafii až do vrcholné politiky se ve filmu Kuciak: Vražda novináře vrací režisér Matt Sarnecki. Snímek zařazený do České soutěže se na Jednom světě dočká distribuční premiéry, do kin jej poté uvede Bontonfilm. Do nejsevernějšího města světa vyrazí ve filmu Návštěvníci režisérka Veronika Lišková. Sleduje v něm antropoložku Zdenku Sokolíčkovou, která zjišťuje, proč najít nový domov na Špicberkách není zdaleka snadné. Snímek bude mít na Jednom světě distribuční premiéru.

Co následuje poté, když někdo prolomí mlčení? Odpověď hledá režisér Mikoláš Arsenjev ve snímku Po prolomení ticha, v němž sleduje spoluzakladatelku iniciativy Ne!musíš to vydržet, upozorňující na sexuální obtěžování a zneužívání moci na českých uměleckých vysokých školách. Kategorie Nová božstva nabídne snímek Polské modlitby režisérky Hanky Nobis sledující cestu mladého Poláka vedoucí od konzervativního křesťanství a homofobních názorů ke zpochybňování existence Boha.

Svědectví z Ukrajiny i dokumenty ve virtuálním světě Vzhledem k tomu, že brzy uplyne rok od ruské invaze na Ukrajině, nemůže neutichající agresi přehlížet ani Jeden svět. Jednu z tematických sekcí proto věnuje právě Ukrajině.

Festival uvede například snímek Překonat temnotu natočený kolektivem ukrajinských tvůrců a tvůrkyň, kteří přinášejí výpověď o každodenním životě uprostřed zuřícího konfliktu. V posledních letech si v dokumentárním filmu získává neodmyslitelné místo i virtuální realita.

V letošní soutěži uvede například snímek Spojeni se Zemí Anny Mauersberger a Niki Smit, který diváctvo postaví před škody způsobené planetě rychlou expanzí lidstva.

Jeden svět v regionech

Kromě Plzně a Prahy se Jeden svět uskuteční v dalších 26 městech po celé České republice. Diváci a divačky budou moci navštívit festival od 22. března například v Brně, Uherském Hradišti, Ústí nad Labem, Znojmě či Mladé Boleslavi. Jeden svět se tradičně vydá i za hranice, mezi 20. a 27. dubnem proběhne v Bruselu.

Jeden svět online – přístupný kdykoliv a odkudkoliv Festival myslí i na návštěvníky a návštěvnice, kteří nemají možnost přijít na projekci osobně. V době pandemie koronaviru spustil festival VOD platformu Jeden svět online, kde lze v průběhu celého roku odkudkoliv v České republice zhlédnout nejlepší dokumenty z minulých ročníků festivalu. Vybrané filmy z toho letošního budou na Jednom světě online dostupné od 3. do 16. dubna 2023.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 11.02.2023 17:05



0 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka