Festival Můj život online upravuje a přesouvá program

Festival Můj život s…, který už podeváté propojuje sociální témata a kulturu, se letos zaměřuje na téma online.

Jarní servisní akce AUTO CB

Pod názvem Můj život online ho měla v pondělí 12. 10. slavnostně zahájit vernisáž výstavy pohyblivých plakátů Samuila Trenova, studenta Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU. Vernisáž ve foyer Moving Station se z důvodu současných protiepidemických opatření ruší a výstava zde bude pouze instalována. Následná odborná debata na téma „závislost na mobilním telefonu“ se uskuteční bez diváků a její záznam bude zveřejněn na internetu. Norské divadelní představení Cult of Busy, které se mělo konat 13. 10., bylo zrušeno z norské strany a filmy, které se měly promítat ve Filmovém klubu v Kině Beseda 20. 10., se organizátorům podařilo přesunout na 8. 12. Další část programu, série workshopů pro školy, by se měla uskutečnit v původním termínu, stejně jako Čítání lidu 3. 11.

„Letošní téma, které odráží problémy komunikace online, ve společnosti velmi silně rezonuje. Zaměřili jsme se na nomofobii, což je úzkost z představy odpojení od internetové sítě či ztráty mobilního signálu. Současná krizová situace v souvislosti s opatřeními proti nemoci covid-19 je pro nás velmi náročná, snažíme se, abychom říjnový program nemuseli rušit, hledáme náhradní termíny, řešíme ze dne na den možnosti realizace, snad se nám to vše úspěšně podaří,“ řekla k letošnímu festivalu Můj živo s… jeho ředitelka Marcela Mašínová z pořádajícího spolku PaNaMo.

Od úterý 13. 10. si návštěvníci kulturního centra Moving Station budou moci ve foyer prohlédnout unikátní výstavu. „Samuil Trenov, student Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara, vystaví své pohyblivé plakáty. Bez vašeho mobilního telefonu se ovšem ani nehnou,“ upřesnil dramaturg festivalu Jan Anderle. Vernisáž se neuskuteční a výstava bude k vidění do 13. 11. podle otevírací doby kavárny, v pondělí až pátek od 10 do 19 hodin.

Debata s názvem Už je to tu?, která měla následovat po skončení vernisáže, se vzhledem k opatřením uskuteční bez diváků a její záznam bude umístěn na www.mujzivots.cz a na FB. O závislosti na mobilním telefonu budou hovořit Petr Hrouzek z Centra protidrogové prevence a terapie a lektorky festivalových workshopů na téma závislost na mobilním telefonu Aneta Fodorová a Martina Dobiášová. Debatu bude moderovat terapeutka a supervizorka Dana Šedivá.

V úterý 20. 10. se měl festival Můj život online tradičně propojit s Filmovým klubem v Kině Beseda. Vzhledem k říjnovému uzavření kin přesunují organizátoři oba avizované filmy na termín 8. 12. Od 17 hodin bude uveden německý snímek z roku 2019 Téměř dokonalá tajemství, jehož děj začíná jako nevinná hra. Všichni položí své mobilní telefony na stůl a všechny zprávy, vzkazy a telefonáty budou ten večer sdílet… Ve 20 hodin začne druhý z festivalových filmů, francouzský snímek Kdo si myslíš, že jsem. Je rovněž z roku 2019 a vypráví o tom, že vytvořit si falešný profil na sociální síti, není nic složitého. Ale co když se do vaší falešné identity zamiluje někdo, koho dobře znáte?

V programu festivalu je i další tradiční akce – Čítání lidu Divadla MY, tentokrát na téma „Život online“. Odehrát by se měla 3. 11. od 20 hodin. „Pokud nám situace ohledně covid -19 neumožní sejít se s našimi diváky v Anděl music baru, pokusíme se o uvedení tohoto pořadu online, " prozradila Marcela Mašínová.

Současná opatření zkomplikovala i novinku letošního festivalu, rezidenční pobyt, jehož cílem je upozornit na problém nomofobie a kyberzávislosti. Formou zážitkových workshopů by se studenti druhého stupně základních škol a středoškoláci měli seznámit s problematikou závislosti na mobilním telefonu a naučit se komunikaci i kritickému myšlení. Na základě výsledků série workshopů se školami pak bude uspořádán 13. 11. od 19 hodin v Moving Station workshop pro veřejnost. „Doufáme, že se nám tuto závěrečnou tečku našeho letošního festivalu podaří uskutečnit. O workshopy je mezi pedagogy velký zájem, téma shledávají velmi aktuálním, již nyní jsou všechny termíny zcela obsazeny. Workshopy se měly původně konat v prostoru Moving Station, nyní jsou z důvodu bezpečnosti přesunuty do jednotlivých škol. Záleží ale samozřejmě na vládních opatřeních, jestli se budou moci nakonec uskutečnit,“ upozornila Marcela Mašínová. Workshopy se konají pod názvem NOMOFOBIE – co bych si počal bez svého mobilu? A lektorkami jsou Martina Dobiášová a Aneta Fodorová.

Změna programu je vzhledem k aktuální situaci vyhrazena, informace najdete na www.mujzivots.cz a FB.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka