Festival Můj život se školou odstartuje hvězdně obsazená komedie Úča musí pryč

Plzeňský multižánrový festival „Můj život s…“ otevírá každý rok jedno z aktuálně diskutovaných společenských témat, které zkoumá prostřednictvím kultury a odborných debat.

Cílená propagace v Plzni

Letos míří na citlivé téma „škola“ a chystá řadu akcí nejen pro žáky a jejich rodiče. Na různých místech Plzně se od října do listopadu 2022 uskuteční divadelní představení, filmové projekce, debaty, koncert a scénické čtení. A také zajímavý projekt „Ty se neztratíš“, zaměřený na žáky a studenty závěrečných ročníků, kteří stojí před rozhodnutím o své budoucí kariéře.
Odbornými garantkami letošního 11. ročníku jsou PhDr. Eva Lukavská, PhD. a Mgr. Renata Vordová. Na projektu spolupracuje také Katedra pedagogiky Fakulty pedagogické Západočeské univerzity v Plzni.

„Cítíme, že téma ‚škola‘ ve společnosti rezonuje a díky prožitkům nás všech, ať už v roli žáků, nebo rodičů, vzbuzuje silné emoce. Rádi bychom se na školu podívali optikou umělců a následně otevřeli spolu s odborníky debatu. Budeme se zabývat postavením a rolí učitele, ale například i otázkou, jestli úspěšný žák, tak, jak si ho představuje české školství, znamená také úspěšný člověk v životě. V rámci projektu ‚Ty se neztratíš‘ se budeme ptát plzeňských žáků a studentů, jestli jim škola dokáže pomoci při rozhodování o jejich budoucnosti. Jejich názory představíme formou scénického čtení,“ řekla ředitelka festivalu „Můj život se školou“ Marcela Mašínová.

Festival zahájí 19. 10. pedagogická, hořceostrá komedie pražského Divadla Verze „Úča musí pryč“. Známky dětí se zhoršily, atmosféra ve třídě je špatná. Kdo za to nese zodpovědnost? Samozřejmě učitelka! A proto je nutné ji ihned odvolat. Pět rodičů je pět rozdílných charakterů - zatrpklý nezaměstnaný, ambiciózní ranařka, nerozhodná intelektuálka a manželský pár v krizi. Učitelka ve skvělém podání Petry Špalkové však nedává svoji kůži zadarmo. V rolích rodičů se představí Igor Chmela, David Prachař, Linda Rybová, Kristýna Frejová a Jana Janěková ml. Představení začíná na jevišti Divadla ALFA v 19 hodin.

Ve spolupráci s Filmovým klubem Plzeň uvede festival v Kině Beseda 25. 10. nejprve dopolední projekci jednoho z dílů seriálu ČT „Ochránce“, který se věnuje šikaně učitelky. Odpolední a večerní představení filmového klubu nabídne divákům německý snímek „Náš vůdce“, v němž se učitel gymnázia pokusí studentům přiblížit okolnosti vzniku diktatury. Pokus začíná neškodně, během několika dnů se ale teorie mění v praxi. Po dopoledním a odpoledním představení následují diskuse, které moderuje Renata Vordová.

31. 10. od 18 hodin zve festival na velmi zajímavou debatu s názvem „Tak trochu jiná škola“. Je určená především rodičům dětí, kteří hledají varianty k tradičnímu školství, studentům i pedagogům. Debaty, kterou v Moving Station moderuje Roman Černík, se zúčastní zástupci Svobodné školy Chotěboř, Waldorfské ZŠ Ratibořské Hory, Naší školy Praha a ZŠ Trnka Dobříš. Vstupné na debatu je dobrovolné.

Formou scénického čtení vyvrcholí 9. 11. v Moving Station autorský projekt festivalu a režisérky a performerky Martiny Dobiášové s názvem „Ty se neztratíš“. V první fázi proběhne terénní sběr dramaturgického materiálu. Bude mít podobu série rozhovorů s mladými lidmi – většinou žáky 9. tříd a maturanty – kteří si aktuálně pokládají otázku po svém vlastním profesním směřování, životní náplni a kariéře. Na základě rozhovorů následně vznikne autorský umělecký text. Ten by měl shrnout a reflektovat zkušenosti mladých lidí a přiblížit, jak zažívají tuto novou a náročnou fázi svého života.

15. 11. se v Anděl Music Baru od 19 hodin uskuteční tradiční „Čítání lidu“ Divadla MY, které doprovodí koncert rodinné kapely Škatulata. Tentokrát budou členové divadla číst z knih na téma „škola“.

Na závěr festivalu 20. 11. uvede amatérské Divadlo Prkno z Veverské Bitýšky inscenaci Gedeonův uzel, emotivní hru o lásce, mateřství a jinakosti, která mnohdy bývá přítěží. Představení začíná v Papírně Plzeň v 18 hodin.

Vstupenky na festivalové akce lze zakoupit prostřednictvím portálu GoOut. Změna programu je vyhrazena, informace najdete na www.mujzivots.cz a FB.

19. 10. – 20. 11. 2022, Divadlo ALFA, Moving Station, Anděl, Kino Beseda, Papírna

Festival Můj život se školou pořádá spolek PaNaMo díky laskavé podpoře partnerů, kterými jsou: Město Plzeň, Městský obvod Plzeň 3, Městský obvod Plzeň 2, Nadace 700 let města Plzně, Nadace Život umělce, Moving Station, Divadlo ALFA, Filmový klub Plzeň, Papírna, Knihovna města Plzně, Anděl a Měšťanská beseda.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka