Festival na zámku Čečovice je vrcholem sezony, výtěžek půjde na opravu

Dvoudenní Folk&Country festival na nádvoří zámku Čečovice na Domažlicku, jehož výtěžek bude sloužit na opravu tohoto objektu, se uskuteční v sobotu 26. a v neděli 27. srpna 2023.

Cílená propagace v Plzni

Návštěvníci se mohou mimo jiné těšit na Roberta Křesťana a Druhou trávu či na hudební uskupení Malina Brothers. Festival pořádá Klub Ladislava Lábka v Plzni, jenž je základní organizací Českého svazu ochránců památek. Peníze, které získá ze vstupného, použije jako spoluúčast k půlmilionové dotaci z Programu rozvoje venkova na obnovu štukové římsy a podlahy v místnosti v prvním patře zámku.

„Festival, který letos pořádáme již popatnácté, je naší v tomto roce již čtvrtou a zároveň největší kulturní akcí. Abychom vše dotáhli do úspěšného konce, tedy abychom mohli uhradit požadovanou spoluúčast k dotaci, chybí nám ještě 60 tisíc korun. Doufáme, že je na festivalu vybereme,“ uvedla místopředsedkyně Klubu Ladislav Lábka Miroslava Šusová.

Klub se již řadu let snaží opravit zdevastovaný čečovický zámek. Proto pořádá kulturní akce, jejichž výtěžek používá na jeho opravu, většinou na spoluúčast v dotačních programech, jež získal na rekonstrukci objektu. Letos se tak klubu podařilo získat již přes 50 tisíc korun. 

V sobotu od 13 hodin vystoupí postupně kapely Doladíme, The Origin, Michal Willie Sedláček, Hop a ŠaVani, Flashback, Malina Brothers. Koncert završí Robert Křesťan a Druhá tráva. V neděli odpoledne čeká na návštěvníky divadelní představení. Od 14 hodin sehraje detektivní hru Poslední víkend autorky Agáty Christie dobřanský soubor Rozmarýn. 

V zámecké sýpce bude od soboty od 11 hodin k vidění výstava Zapomenutá místa v pohraničí ­– 50 let vývoje krajiny očima archeologa. Spolek si ji zapůjčil z Filozofické fakulty Západočeské univerzity v Plzni. V sobotu a v neděli od 12 hodin se mohou zájemci zúčastnit komentovaných prohlídek zámku.     

„Snažíme se, aby si každý u nás přišel na své a užil si s námi víkend. Při komentovaných prohlídkách návštěvníci uvidí, co se nám za poslední rok podařilo v objektu opravit a hlavně, na co přispějí. Štuková římsa v místnosti je již obnovena, na zemi jsou položena prkna, na něž přijde příští rok na jaře definitivní podlaha,“ doplnila Miroslava Šusová. 

Festival finančně podpořil Plzeňský kraj, Nadace Život umělce, MAS Radbuza a obec Čečovice. 

Vstupné na sobotu činí 390 korun, na sobotu a neděli 420 korun, na neděli pak 100 korun.

Zámek převzali nadšenci do vlastnictví v roce 1998, kdy na něj byl vydán demoliční výměr. Byl v zuboženém stavu, poškozený povětrnostními vlivy a požárem v roce 1990. Zámek se stále opravuje a ještě dlouho bude. Klub se snaží, aby žil, ale přivést jej k celkové rekonstrukci bude vyžadovat velké množství financí. Snahou klubu je učinit z obce známé kulturní, společenské a turisticky atraktivní centrum regionu a přilákat české i německé zájemce o památky a kulturní akce.

Čečovice byly poprvé zmiňovány v roce 1356. Již tehdy na místě dnešního zámku stávala gotická tvrz, která je ve velké míře dochována v hospodářském sídle zámku – sýpce. Dalšího stavebního ruchu se pak tato památka dočkala v 16. a 17. století.  V držení Čečovic se vystřídala řada významných českých šlechtických rodů – páni z Bukovce, z Velhartic, Rožmberkové, Popelové z Lobkovic a Trauttsmanndorfové. Po pozemkové reformě byl zámek prodán jako zbytkový statek a po roce 1948 zkonfiskován. Dále jej užívalo JZD, v roce 1990 vyhořel.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka