Festival o životě s odlišností Můj život s… startuje v Plzni v neděli a zaměřuje se na rodinu

Plzeňský festival nazvaný Můj život s…, jehož cílem je přitáhnout pozornost k významným společenským tématům, odstartuje v neděli 16. října. Tématem letošního 5. ročníku je RODINA, její podoby a proměny v čase.

Cílená propagace v Plzni

Festival zahájí výstava fotografií s názvem Různé rodiny, stejná práva v prostorách Moving station, která nahlédne do života duhových rodin. Další program, který potrvá až po poloviny listopadu, nabídne filmy, například na téma adopce od režisérky Alice Nellis, Čítání lidu o rodině, či vynikající představení Diany Tonikové Vanilková džungle o problémech dospívání. Chybět nebudou besedy a setkání s odborníky.

„Můj život s… je kulturně - sociální festival, jehož cílem je přiblížit nejširší veřejnosti vybrané sociální téma pomocí kulturních zážitků jako jsou divadelních představení, výtvarné i filmového umění, literatura či koncerty. Kulturní aktivity doplňujeme tematickými přednáškami a diskusemi. Každý z ročníků festivalu má odborného garanta, specialistu na danou problematiku. V prvním ročníku festivalu byla ústředním tématem HIV pozitivita, pak jsme se postupně věnovali stáří, závislosti, paměti a letos se zaměřujeme na rodinu,“ vysvětluje obsah a smysl festivalu jeho ředitelka Marcela Mašínová z pořádajícího spolku PaNaMo.

Festival Můj život s …rodinou zahájí 16. 10. v prostorách Moving Station výstava Různé rodiny, stejná práva společnosti Prague Pride, která vznikla ve spolupráci MF Dnes a organizací PROUD. Fotografie zobrazují život duhových rodin. O rodinách promluví na vernisáži odborná garantka festivalu, rodinná terapeutka Dana Šedivá. Hudbou vernisáž doprovodí zpěvačka Petra Kuna Hynčíková. Následovat bude beseda s odborníky a zástupkyní jedné duhové rodiny. Od 19 hodin se pak uskuteční projekce snímku Gayby Baby ve spolupráci s projektem Promítej i ty! a společností Člověk v tísni. Autorkou snímku je australská filmařka Maya Newell. 

Výstava potrvá do 10. 11. 2016 a Vstup na výstavu, besedu i projekci je zdarma.

24. října v Kině Beseda ukáže dokument režisérky Alice Nellis Adopce: Konkurz na rodiče, že adoptivní proces se všemi byrokratickými komplikacemi, nároky na pár v očekávání a návaly prudkých emocí si v ničem nezadá se skutečným těhotenstvím. (Projekce pro školy proběhnou 24. a 25. října v 11.30 hod). Po projekci se uskuteční beseda s Margitou Šantavou, jednou z postav filmu a ředitelkou Centra pro náhradní rodinnou péči v Litoměřicích.

Na 31. října je v Anděl Music Baru připraveno Čítání lidu Divadla MY o rodinách obvyklých i velmi neobvyklých. Hrát a zpívat bude skupina Škatulata, rodinné hudební uskupení ze Smědčic. Vstupné na Čítání lidu je dobrovolné.

Filmový klub Plzeň přispěje do festivalového programu 8. listopadu dvěma snímky v kině Beseda. Nejprve to bude v 17 hodin film Tohle je náš svět o svérázném a charizmatickém otci v podání Vigga Mortensena, který získal diváckou cenu na letošním na MFF v Karlových Varech. Od 20 hodin bude následovat oceňovaný francouzský snímek Rodinka Bellierových, o talentované dceři neslyšících rodičů, kteří jsou zcela závislí na jejích překladech.

5. ročník festivalu Můj život s…rodinou uzavře 9. 11. ve 20:00 divadelní představení Vanilková džungle v Moving Station (pro školy 9. a 10. 11. v 11:30). Herečka Diana Toniková tu rozehraje svoji provokativní one woman show o křehkém dospívání jedné obyčejné holky a o lásce, kterou hledáme i tam, kde bychom neměli. Autorem je Philip Ridley. Po všech představeních následuje beseda s protagonistkou inscenace.

„Část našeho programu je určena školám, proto například dokument Alice Nellis či představení Vanilková džungle hrajeme také dopoledne. I na tato představení však má veřejnost přístup, vstupenky budou vždy k dostání přímo na místě," upozorňuje Marcela Mašínová. 

Program 6. ročníku festivalu Můj život s...rodinou

16/10 – 10/11/2016

16/10/2016 – 17.00   Vernisáž výstavy Různé rodiny, stejná práva

Moving Station

Výstava fotografií představuje několik duhových rodin. Beseda a projekce filmu Gayby Baby.

Výstava potrvá do 10. 11. 2016 a je zdarma.


24/10/2016 – 20.00    Adopce: Konkurz na rodiče

Měšťanská beseda, kinosál

Dokumentární film Alice Nellis.Po projekci beseda s Margitou Šantavou, ředitelkou Centra pro náhradní rodinnou péči v Litoměřicích a jednou z postav dokumentárního filmu.

Vstupenky za 110 Kč na www.goout.cz.

Projekce pro školy proběhnou 24. a 25. 10. v 11.30 hod.

31/10/2016  - 20.00  Čítání lidu

Anděl music bar

Tradiční Čítání lidu Divadla MY. 

Vstupné dobrovolné.

8/11/2016 – 17.00   Filmový klub Plzeň: Tohle je náš svět

Měšťanská beseda, kinosál

Hluboko v lesích mimo civilizaci vychovává svérázný a charizmatický otec Ben (Viggo Mortensen) svých šest dětí podle vlastních představ. Úvodní slovo – Jan Kastner.

Vstupenky za 110 Kč v Měšťanské besedě. Členové FK za 90 korun.

8/11/2016 – 20.00   Filmový klub Plzeň: Rodinka Bélierových

Měšťanská beseda, kinosál

Jednoho dne objeví učitel hudby talent u mladé dívky a doporučí jí účast v soutěži. Háček je v tom, že Paula je dcerou neslyšících rodičů, kteří jsou takřka závislí na jejích překladech.

Úvodní slovo – Jan Kastner.

Vstupenky za 110 Kč v Měšťanské besedě. Členové FK za 90 korun.

9/11/2016 – 20.00    Philip Ridley: Vanilková džungle

Moving Station

Provokativní one woman show o křehkém dospívání jedné obyčejné holky a o lásce, kterou hledáme i tam, kde bychom neměli. Monodrama rozkrývá svět dospívající dívky Andrey, již její touha po lásce a domově dovedly až za hranice, kterými si v životě chráníme vlastní celistvost.

V režii Šimona Dominika účinkuje Diana Toniková.

Vstupenky za 110 Kč na www.goout.cz.

Představení pro školy se konají 9. a 10. 11. v 11.30 hod.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka