Finále Plzeň nabídne pohromadě nové české snímky

34. ročník filmového festivalu Finále Plzeň se letos opět uskuteční na podzim. České filmové žně začnou 24. a skončí 29. září. A že je na co se po dlouhé pandemické pauze těšit.

Cílená propagace v Plzni

Do kin od léta míří řada nových snímků a Finále je nabídne pohromadě během jednoho týdne. Doplní je speciální projekce v netradičních prostorech, premiéry a předpremiéry nebo výběr zajímavých počinů z Německa a Polska.

Bohatá filmová sklizeň

Řadu nejnovějších filmů, které se dostaly do kin v několika uplynulých měsících uvede Finále v rámci sekce V síti. Bude to např. příběh o baru plném herců obsazeném jedním ruským důstojníkem s názvem Okupace. Film Jedině Tereza vtipně parafrázující slavná filmová romantická gesta. Deníček moderního fotra s Jiřím Mádlem a Terezou Ramba natočený podle oblíbeného blogu Dominika Landsmana. Na Plzeňsku natáčené pokračování filmů Cesta z města a Cesta do lesa Tomáše Vorla st. s názvem Cesta domů s Evou Holubovou a Bolkem Polívkou. Mysteriózní Spící město Dana Svátka o světě, ve kterém všichni rodiče upadnou do záhadného spánku. Hvězdně obsazený režijní debut Michala Suchánka Večírek s Tatianou Dykovou, Karlem Rodenem a Jiřím Langmajerem. Komedie Ubal a zmiz o nepovedeném životním obchodu s marihuanou s Matoušem Rumlem, Martinem Hofmannem a Leošem Nohou. Nebo novinka Petra Kolečka Zbožňovaný s Jiřím Bartoškou a Ivanou Chýlkovou. „Diváci si je navíc budou moci užít s celou festivalovou atmosférou včetně delegací hvězdných hostů a debat s tvůrci. S akreditací je navíc vstupné vyjde na zlomek ceny běžné vstupenky do kina,“ upozorňuje ředitelka Eva Veruňková Košařová. Mimo celovečerních snímků budou na programu i dokumenty, studentská, televizní a internetová tvorba, české stopy v mezinárodních koprodukcích i exkluzivní premiéry. Speciální projekce proběhnou například v historickém Statku U Matoušů ve Starém Bolevci, ve výrobní hale jaderných strojů ŠKODA JS nebo u kavárny Walter.

Pohled za plot k sousedům

Německé kino
Oblíbená sekce Německé kino opět přinese čtyři celovečerní (Schönborn, Nico, Pohraničí a V žáru slunce) a čtyři krátkometrážní (Já jsem, Přiručka privilegované Evropanky Kapalná hranice a Země slávy) filmy, které zajímavým způsobem zachycují současné problémy našeho světa i se dívají do minulosti a vypráví příběhy míst, kudy procházely malé velké dějiny. „Sekci sestavujeme ve spolupráci s festivalem Cottbus a FILMFESTIVAL MAX OPHÜLS, který se věnuje výlučně německému filmu, podobně jako se Finále věnuje tomu českému. Díky tomu můžeme nabídnout opravdu to nejzajímavější, co v Německu aktuálně vzniká,“ říká Veruňková Košařová.

ZOOM Polsko

Sekce ZOOM se letos zaměří na Polsko, kde představí mimořádné snímky, které zarezonovaly nejen u našich severních sousedů, ale i na mezinárodních festivalech. „U nás však prolétly distribucí bez povšimnutí, nebo se do ní vůbec nedostaly. Je to velká škoda, protože se jedná o kvalitní filmy, které mohou přiblížit polskou tvorbu, která u nás není obecně příliš známá,“ vysvětluje programový ředitel Peter Badač. Například debut Olgy Chajdas Nina oceněný na prestižním festivalu v Rotterdamu. „Polské filmové tvorbě se v posledních letech daří, a tak dramaturgové Finále měli z čeho vybírat: film Corpus Christi má na svém kontě oscarovou nominaci, celovečerní animovaný snímek Zabij to a opusť město letos vyhrál liberecký Anifilm. Nechybí ani filmy, které se vyjadřují k aktuálním společenským tématům, např. křehký příběh mladé dívky I Never Cry, v němž je jedním z hlavních témat pracovní migrace,” vypočítává Maciej Ruczaj, ředitel Polského institutu v Praze, který je letos partnerem Finále.

Manipulace mocí aneb Propaganda v audiovizuálních dílech

Novinkou je sekce nazvaná Manipulace mocí. Na té Finále spolupracuje s organizací Post Bellum a Deníkem N. Věnovat se bude tématům propagandy ve filmech v jednotlivých dekádách 20. století. Letos startuje v 50. letech. Návštěvníci festivalu se mohou těšit na filmy spjaté s tehdejší dobou, snímky, které ji symbolizují a vystihují. „V Divadle Dialog bude uveden tendenční protibaťovský Botostroj a snímek Slepice a kostelník, kterým se po válce Vlasta Burian vykoupil režimu pro svoji další filmovou práci,“ uvádí Jiří Kunc, ředitel Paměti národa Plzeňský kraj. „Snímky doplníme materiály z naší sbírky Paměť národa, tedy autentickými vzpomínkami pamětníků,“ doplňuje Kunc. V historickém Statku U Matoušů ve Starém Bolevci se dále budou promítat Všichni dobří rodáci. Součástí sekce bude také panelová diskuse za účasti zástupců odborné veřejnosti, jež bude věnována tématu dezinformací v minulosti a současnosti.

Až k Jádru českého filmu

Letošní kampaň Finále Plzeň odhalí jedno velké tajemství. Představí nejvyšší entitu, kterou všichni čeští filmaři uctívají, ale dosud ji nikdo neviděl. Magické Jádro rozhoduje o úspěchu či neúspěchu a všichni se snaží si ho naklonit. „Ať dostanu skvělou roli, ať přijde ten správný námět, ať je zvuk čistý, obraz ostrý, kostýmy bez vad a jídlo v cateringu teplé. To jsou přání všech lidí z filmové branže. Někdy ale jen snaha a talent nestačí a je potřeba udělat něco navíc,“ poodhaluje herec, moderátor a spoluautor kampaně Petr Vančura. Jaké skryté rituály provozují herci, kameramani, osvětlovači či maskérky? Co všechno jsou ochotni udělat pro dobrý film? To ukážou spoty, které režíroval spolu s druhým tvůrcem kampaně Jaroslavem Maškem, který stojí i za grafickou podobou celého festivalu.
 
Program filmového festivalu Finále Plzeň bude zveřejněn na začátku září na www.festivalfinale.cz. Předprodej vstupenek začne 6. září tamtéž.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 24.08.2021 17:06



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka