Finále Plzeň odhaluje soutěžní filmy

Film-iálový inter-kino-vizní festival. Jen Finále nabízí průřez kompletní českou audiovizuální tvorbou – filmy a seriály, které se objevily v kině, v televizi nebo na internetu. 36. ročník festivalu se bude konat od 22. do 27. září v Plzni.

Jarní servisní akce AUTO CB

Festivalovým děním provede návštěvníky již osvědčená moderátorská dvojice Ester Geislerová a Petr Vančura.

 Finále má novou uměleckou ředitelku

O skladbu festivalového programu a kurátorský výběr toho nejlepšího, co se (nejen) v české kinematografii natočilo, se nově bude starat Lenka Tyrpáková. Od roku 2005 pracovala pro MFF Karlovy Vary, kde do letošního roku působila v programovém oddělení jako dramaturgyně a členka výběrové komise, se zaměřením na kinematografii střední a východní Evropy. Na MFF KV se podílela také na výběru projektů pro industry platformu Eastern Promises. Od roku 2008 pracuje jako dramaturgyně filmového festivalu Pragueshorts. V letech 2022-23 byla členkou výběrové komise LUX Audience Award při Evropském parlamentu. Spolupracuje s Českým filmovým centrem na výběru krátkých filmů kolekce Czech Shorts a nominací na Cenu Magnesia. Je členkou odborné komise pro minoritní projekty při slovenském Audiovizuálním fondu. Na festivalu Finále se od roku 2021 podílela na výběru krátkých filmů. Zasedala v porotách řady mezinárodních festivalů a je členkou Evropské filmové akademie.


Zahajovacím filmem je Úsvit

Z napjatě očekávaných českých filmů se divákům představí Úsvit, ambiciózní dobové drama s výrazně aktuálním vyzněním a s pečlivě odstíněným hereckým výkonem Elišky Křenkové    v hlavní roli. Film talentovaného režiséra Matěje Chlupáčka Finále 22. září večer slavnostně zahájí. „Úsvit byl pro zahajovací film jasnou volbou. Jedná se sice o dobové drama, ale obrazovou podobou i tématy, které zpracovává, je nesmírně současné. Navíc je to snímek, který velmi dobře obstojí v mezinárodní konkurenci,” uvádí k výběru filmu umělecká ředitelka Lenka Tyrpáková.

 

Přehled filmů, které se utkají o Zlatého ledňáčka

Filmy v 5 soutěžních sekcích budou hodnotit mezinárodní poroty složené výhradně ze zahraničních filmových profesionálů a studentské poroty ze Západočeské univerzity v Plzni. „Celkově se do soutěžního klání příhlásilo 171 snímků, o hlavní cenu Zlatého ledňáčka jich bude bojovat 38,” upřesnila ředitelka festivalu Eva Veruňková Košařová a doplnila: „Finále však není jen přehlídka soutěžních filmů – desítky dalších budou k vidění v dalších sekcích, jako je například přehlídka toho nejlepšího z audiovizuální tvorby za uplynulý rok V síti, ochutnávka premiér a předpremiér První úlovek, či uvedení snímků, na kterých se nějakou formou podíleli čeští filmoví profesionálové a profesionálky, České stopy.”

 

Soutěž celovečerních hraných a animovaných filmů

Brutální vedro (režie Albert Hospodářský)
Citlivý člověk (režie Tomáš Klein)
Hadí plyn (režie David Jařab)
Moc (režie Matyáš Prikler)
Nekonečná hranice (režie Abbas Amini)
Přišla v noci (režie Tomáš Pavlíček, Jan Vejnar)
Tonda, Slávka a kouzelné světlo (režie Filip Pošivač)
Úsvit (režie Matěj Chlupáček)
 

Soutěž dokumentárních filmů

Adam Ondra: Posunout hranice (režie Jan Šimánek, Petr Záruba)
Generace A: Ať si každej dělá, co chce (režie Kryštof Zvolánek)
More Miko (režie Robin Kvapil)
Návštěvníci (režie Veronika Lišková)
Šťastně až na věky (režie Jana Počtová)
Velké nic (režie Marika Pecháčková, Vít Klusák)
Všechno dobře dopadne (režie Miroslav Janek)
Všichni lidé budou bratři (režie Robert Kirchoff)
Vyšetřovatel (režie Viktor Portel)
 

Soutěž TV a internetové tvorby – seriálová tvorba

Dobré ráno, Brno! 1. díl (režie Jan Prušinovský)
Pět let 1. díl (režie Damián Vondrášek)
Sex O'Clock 8. díl (režie Jan Bártek, Karolina Zalabáková)
Volha 3. díl (režie Jan Pachl)
 

Soutěž TV a internetové tvorby – film a minisérie

Bezva zuby na zásnuby (režie Jiří Vejdělek)
Iveta 2. série, 2. díl (režie Michal Samir)
Krakonošovo tajemství (režie Peter Bebjak)
Král Šumavy 1. díl (režie David Ondříček, Damián Vondrášek)
Matematika zločinu 1. díl (režie Peter Bebjak)
Tajemství pana M. (režie Pavel Šimák)
 

Soutěž krátkých studentských snímků

Asterión (režie Francesco Montagner)
Atestace (režie Jan Hecht)
Deniska umřela (režie Philippe Kastner)
Electra (režie Daria Kashcheeva)
Metro (režie Petr Vlček, Mikuláš Hrdlička)
Metrosen (režie Olga Srstková)
Osamocený (režie David Lekeš)
Osmý den (režie Petr Pylypčuk)
Ostrov svobody (režie Petr Januschka)
PRSA (režie Martina Malinová)
Rituály (režie Damián Vondrášek)
 

Exkluzivní premiéry a předpremiéry

Festivaloví návštěvníci budou mít jedinečnou možnost vidět v české premiéře například nové drama Hranice Agnieszky Holland, režisérky třikrát nominované na Oscara. Film měl před několika dny světovou premiéru na prestižním filmovém festivalu v Benátkách, kde získal Zvláštní cenu poroty. Do českých kin vstoupí až 19. října. Těsně po distribuční premiéře bude na Finále uvedeno pozoruhodné sci-fi Bod obnovy, režiséra Roberta Hloze. Nejmenší diváky pak do kina přiláká animovaný snímek Tonda, Slávka a kouzelné světlo režiséra Davida Pošivače oceněný na mezinárodní festivalu v Annecy. V programu je také ochutnávka nové špionážní minisérie Extraktoři platformy Voyo, na jejímž scénáři se podílel i investigativní reportér Jaroslav Kmenta. V hlavních rolích se představí Jakub Štáfek nebo Jan Révai.

Diváci se mohou také těšit na groteskně-alegorickou road-movie Citlivý člověk, adaptaci stejnojmenného románu Jáchyma Topola s výrazným režijním rukopisem Tomáše Kleina a pozoruhodnými hereckými výkony Davida Prachaře či Taťány Dykové. Dalšími exkluzivními předpremiérami budou filmy Přišla v noci Tomáše Pavlíčka a Jana Vejnara, pohybující se na tenké hraně černého humoru a home invasion hororu, Hadí plyn, filmová odysea na motivy novely Josepha Conrada Srdce temnoty, jejíž režie se ujal David Jařab, který tuto látku již dříve zpracoval do podoby úspěšné divadelní inscenace či televizní kriminální thriller režiséra Jiřího Svobody Cesta do tmy s Matějem Hádkem v hlavní roli.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 12.09.2023 17:04



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka