Finále Plzeň odstartovalo animákem pro dospělé, tipy na neděli

Filmový festival Finále, který se koná v Plzni od pátku 24. do středy 29. září, otevřel své brány návštěvníkům i filmovým profesionálům.

Jarní servisní akce AUTO CB

Slavnostního zahájení se zúčastnila celá řada osobností společenského a kulturního života včetně delegace k zahajovacímu animovanému filmu Moje slunce Mad, který si na Finále odbyl svoji předpremiéru.

Slavnostního zahájení se kromě ředitelky festivalu Evy Veruňkové Košařové, představitelů města Plzně a Plzeňského kraje, partnerů a sponzorů, zúčastnila také početná delegace k animovanému snímku z afgánského prostředí v čele s režisérkou Michaelou Pavlátovou. Dále film uvedla i autorka knižní předlohy novinářka Petra Procházková se synem Zaferem a afgánskými dětmi Kawsar, Narges, herci a herečky, kteří propůjčili svůj hlas kresleným postavám: Daniela Kolářová, Hynek Čermák a Jitka Schneiderová, či scénárista Ivan Arsenjev, zvukař Petr Horák a další.

Doprovodný program festivalu Finále
V den zahájení festivalu se konalo silent kino před kavárnou Walter. Zdarma zde návštěvníci měli možnost shlédnout snímek Walter Mitty a jeho tajný život, podle něhož jsou pojmenované partnerské kavárny festivalu, Walter a Mitty.

V sobotu 25. září ve 13 hodin začíná v ulici Bedřicha Smetany a v Kopeckého sadech před festivalovým centrem Plzeňský festival vína, který potrvá až do pondělí. Milovníky vinného moku bude vítat vždy do 22h.

Tančí se v MooVEMENTu každý den konání festivalu (kromě neděle) vždy od 22 hodin. Vystoupí zde např. Méta Monde, DJ´s Moodish, Flazha, Leoht&Essararach a další.

Do festivalového programu se zapojila i Papírna – v pátek připravila pro návštěvníky Večer deskových her, na sobotu pak grilování s DJ´s od 17 hodin.

Novinka letošního ročníku – sekce Manipulace mocí aneb Dezinformace v audiovizuální tvorbě
Sekce se bude věnovat tématům zneužívání filmové tvorby propagandou totalitních režimů, protože filmové umění je od svého počátku odrazem doby, ve které vzniká a protože je snadno srozumitelná, začala být velmi záhy podporována režimy.
V sobotu se v této sekci bude ve zrekonstruovaném Selském statku U Matoušů v Plzni Bolevci promítat snímek Všichni dobří rodáci od 19h. Projekci předcházejí komentované prohlídky statku od 15, 16, 17 a 18h, které jsou v ceně vstupenky. Místo na ně si můžete rezervovat na webu festivalfinale.cz.

V rámci této sekce festival uvede také předválečnou veselohru Slepice a kostelník (29. 9. v 17h, divadlo Dialog) režisérů Oldřicha Lipského a Jana Strejčka, ve které ztvárnil svoji první poválečnou rolí Vlasty Buriana a dále tendenční snímek Botostroj (28. 9. ve 20h, divadlo Dialog), který vychází z románu Svatopluka Turka, bývalého zaměstnance Baťových závodů.

Lubomír Smatana bude moderovat v úterý 28. září panelovou diskusi Deníku N, jež se bude týkat právě tématu manipulace mocí. Akce se uskuteční v Primátorském salonku Měšťanské besedy od 17 hodin.

Tipy na neděli 26. září

Velký sál, 15 hodin  Zpráva

V dubnu 1944 se mladíci Fredy a Valér ukryli v jámě uprostřed koncentračního tábora v Osvětimi. Pokud v úkrytu přečkají tři dny, podaří se jim uprchnout a dostat se do rodného Československa, chtějí podat zprávu o pekle, které prožili. O hrůzách, kterým možná nikdo nebude chtít uvěřit. Film Petra Bebjaka vycházející ze skutečných událostí.

režie Peter Bebjak

Velký sál, 18 hodin            Minuta věčnosti

Kardiochirurg Petr operoval svou jednadvacetiletou dceru Lucii. Po operaci se společně vydávají na výlet na severský ostrov, během kterého se Luciin stav náhled zhorší. Udělal Petr chybu nebo je celý jeho vztah s Lucií i společná cesta pouhým výplodem jeho fantazie? Thriller Rudolfa Havlíka natočený v islandských lokacích za pouhý měsíc jen s devítičlenným týmem.

 režie Rudolf Havlík

hrají Jiří Langmajer, Martina Babišová, David Švehlík

Kinosál, 17.30 hodin            Marťanské lodě

Martin a Eliška (Eliška Křenková) se poprvé setkali na oslavě narozenin. Pozvání na přednášku následovala společná cesta do Norska a láska větší, než noční obloha plná marťanských lodí. Osudová romance je inspirována stejnojmennou sbírkou básní Aleny Černé a Martina E. Kyšperského, který ztvárnil i hlavní roli. Jan Foukal ukotvil svůj film o odplouvání a múzách do známých brněnských kulis a zaplnil jeho vesmír hudbou.

režie Jan Foukal

hrají Eliška Křenková, Martin Kyšperský, Jan Strejcovský, Anita Krausová, Agáta Červinková, Pavel Zatloukal

HOSTÉ NA NEDĚLI

režiséři/ režisérky: Peter Bebjak, Rudolf Havlík, Jan Prušinovský, Radim Špaček, Filip Remunda, Vít Klusák, Adéla Komrzý, Martin Páv a další

herci/ herečky: Pavla Gajdošíková, Martina Babišová, Matouš Ruml, Magdaléna Borová, Eliška Křenková, Jan Jankovský, Petra Nesvačilová, Jan Nedbal a další

Vstupenky a akreditace jsou k zakoupení online na www.festivalfinale.cz  a na festivalové recepci v Měšťanské besedě od pátku 24. září od 10 hodin.
Cena vstupenky je 100 Kč. Víkendová akreditace stojí 500 Kč, celofestivalová 800 Kč.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 25.09.2021 07:45



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka