Finále Plzeň je za dveřmi. 10 tipů na filmy

Letošní 33. ročník filmového festivalu Finále Plzeň se bude konat od 25. do 30. září.

Cílená propagace v Plzni

Během šesti dnů, včetně prodlouženého víkendu, nabídne ty nejzajímavější české filmy, seriály a dokumenty uplynulého roku, ale i žhavé premiéry a předpremiéry a spolu s nimi hvězdné hosty. Chystají se studentské prvotiny a odhalování stop českých tvůrců v mezinárodních koprodukcích, pohled k sousedům přes hranice do německé a slovenské kinematografické kuchyně. O Zlatého ledňáčka se v soutěžních sekcích utkají hrané filmy, dokumentární snímky, televizní a studentská tvorba. Hlavním centrem dění zůstává Měšťanská beseda a přilehlé Kopeckého sady. Novinkou je nový promítací sál v nedalekém Divadle Dialog.


Kompletní program festivalu je již zveřejněn na webových stránkách film.festivalfinale.cz. On-line předprodej akreditací běží od 28. srpna, vstupenky si můžete rezervovat od 1. září.

„Jarní krize nás jako většinu ostatních silně zasáhla, ale rozhodli jsme se nevzdat se, festival posunout z jarního na podzimní termín a udělat nejlépe jak to půjde i ve ztížených podmínkách. Za svou dlouhou historii toho Finále zažilo již hodně. Někdy mu nepřála politická, jindy ekonomická situace, teď to byla pandemie. Ostatně to není poprvé, co se odehraje na podzim, takové mimořádné ročníky již byly. Ale festival se vždy oklepal a diváci ho podrželi. Věřím, že tomu bude tak i tentokrát,“ říká Eva Veruňková Košařová, ředitelka Finále Plzeň, a dodává: „Letošní ročník bude možná skromnější, ale o to srdečnější a pohodovější. Cítím, jak nám všem v týmu, ale i lidem z filmové branže chybí společné setkávání, filmy na velkém plátně a plné sály. Doufám, že to stejně mají i diváci. Pokusíme se udělat vše, aby se nemuseli bát k nám zavítat a užili si festival s námi. Moc nám pomohli naši partneři, díky nimž můžeme pokračovat, ale festival bez návštěvníků by neměl smysl.“

Finále Plzeň a covid-19
Letošní festivalový ročník se uskuteční za dodržení veškerých aktuálně platných hygienických a protiepidemických opatření. Co to konkrétně znamená? Vstupenky si mohou zakoupit pouze registrovaní návštěvníci a to nejlépe on-line. Prodej vstupenek na místě bude probíhat ve dvou oddělených boxech, tak aby bylo eliminováno tvoření front. Vstupenky jsou nepřenositelné. Pokud si akreditovaný divák vybere na projekci více vstupenek, musí organizátorům v případě potřeby dodat seznam svých „spoludiváků“ (včetně jejich telefonu a e-mailu). Na všechny akce, které nejsou ve venkovních prostorech, se účastník musí registrovat: u projekcí zdarma si vyzvedne vstupenku, u industry programu bude provedena registrace před vstupem na akci. Do sálů tak nebude vpuštěn nikdo bez akreditace či platné vstupenky.
Před jednotlivými sály a ve festivalových prostorech budou rozmístěny stojany s desinfekcí a informační tabule s upozorněním na hygienická opatření. Sály budou po každé projekci vydezinfikovány. Přesáhne-li kapacita sálu 100 osob, budou návštěvníci neprodleně upozorněni na povinnost nasadit si roušky. Po celou dobu festivalu bude v akci jasně označený speciální tým „desinfekce crew“.

Co vidět na Finále?
Filmů bývá na filmových festivalech vždycky víc než dost. Jak se v nich ale vyznat a správně si vybrat? Kompletní program naleznete na www.festivalfinale.cz a tady je 10 tipů, co byste rozhodně neměli propásnout.

Amundsen: Espen Sandberg, norský režisér posledního dílu Pirátů z Karibiku, se tentokrát pustil do chladnějších vod. Natočil snímek zachycující příběh muže, který neuměl prohrávat – Roalda Amundsena, dobrodruha, který plnil prázdná místa na mapě světa a dobyl jižní pól. Velká část filmu vznikala navíc v České republice a na plátně uvidíte i herce Vojtu Kotka.

Šarlatán: Strhující drama výjimečného muže obdařeného léčitelskými schopnostmi. Příběh je inspirován skutečnými osudy bylinkáře Jana Mikoláška, na kterého se obracely s prosbou o pomoc statisíce lidí ze všech vrstev. Jeho mimořádné schopnosti byly ale vykoupeny bojem s vlastními démony. Nejnovější snímek uznávané polské režisérky Agnieszky Holland měl světovou premiéru na MFF Berlinale. V hlavní roli se představí Ivan Trojan spolu se svým synem Josefem. V menší roli se objevuje i Trojanův druhý syn František.

Bábovky: Režisér Rudolf Havlík natočil již druhý film v tandemu s úspěšnou spisovatelkou Radkou Třeštíkovou. Ta si po práci na původním scénáři ke snímku Po čem muži touží vyzkoušela adaptaci své vlastní knihy Bábovky. Jak sama přiznává, převést příběh o propletených lidských životech nebylo vůbec snadné a byla nutná řada změn. Scénář tak vznikal čtyři roky. V hlavních rolích v trochu netradičním obsazení uvidíte Barboru Polákovou, Janu Plodkovou, Ondřeje Vetchého nebo Jiřího Langmajera.

Trhlina: Nejnavštěvovanější film v historii slovenské kinematografie natočil držitel Českého lva Peter Bebjak podle úspěšného románu Jozefa Kariky. Hororově mysteriózní příběh vypráví o pátrání po zmizelých pacientech psychiatrie v lesích pohoří Tribeč. Možná je to legenda, možná záměrná mystifikace, možná děsivá pravda. Sám autor knižní předlohy tvrdí, že se jedná o skutečný příběh.

Sviňa: Vražda novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně je hlavním motivem slovenského thrilleru režisérů Mariany Čengel Solčanské a Rudolfa Biermanna. Snímek natočený podle stejnojmenného bestselleru spisovatele Arpáda Soltésze se odehrává ve světě vysoké politiky, mafie bílých límečků, organizovaného zločinu, obchodu s bílým masem a velkých financí.

Služebníci: Studenti teologického semináře Michal a Juraj žijí v totalitním Československu osmdesátých let.  Jejich učitelé ze strachu před zrušením semináře vychovávají bohoslovce do podoby vyhovující komunistické straně. Každý se musí rozhodnout, zda podlehne pokušení a zvolí si snazší cestu kolaborace, nebo si zachová víru a stane se předmětem nátlaku STB. Černobílé drama slovenského režiséra Ivana Ostrochovského mělo premiéru na letošním festivalu Berlinale. Kromě ústřední dvojice neherců se ve velké roli představuje rumunský herec Vlad Ivanov, který se svou roli naučil ve slovenštině.

Krajina ve stínu: Nový film režiséra Bohdana Slámy je tentokrát temněji laděné výpravné černobílé drama. Vypráví skutečný příběh jedné mále vesnice v pohra-ničí, která tři sta let náležela k Rakousku, poté k Československu, pak nacistickému Německu a následně zase k Československu. Film mapuje historii vesnice od 30. do 50. let minulého století a jde možná o jediný snímek, který se takto zabývá národnostními otázkami. V hlavních rolích se objeví Stanislav Majer, Barbora Poláková, Pavel Nový, Petra Špalková nebo Zuzana Kronerová.

Meky: Po loňském úspěchu dokumentu King Skate, za který obdržel Českého lva, se Šimon Šafránek vrací do Plzně. Tentokrát se sondou do života prvního muže, který po čtrnácti nepřetržitých vítězstvích porazil Karla Gotta v anketě Zlatý slavík – Mekyho Žbirky. Film Meky vypráví o naprosté oddanosti hudbě, o víře ve vlastní cestu, přestože často vedla jinudy, než mu všichni doporučili. O tom, jak s elegancí překonat velké společenské revoluce i životní zvraty. Dynamický portrét hudební legendy přináší Žbirkovu otevřenou zpověď, současné záběry a rozsáhlý archivní materiál.

Na krev: Celovečerní dokument Na krev zachycuje osmou generaci loutkářského rodu Kopeckých skrze bratry Rosťu a Vítka Novákovi v klíčovém období jejich existence – od roku 2014, kdy získali svůj vlastní prostor pojmenovaný Jatka 78 a poprvé přičichli k ambicióznějším projektům s novocirkusovým souborem Cirk La Putyka. Vypráví příběh o splněném snu, o sebezničující vůli principála Rosti Nováka, která přinesla teprve po osmi generacích rodině kočovných kumštýřů to, po čem vždy toužili – vlastní prostor, kamenné divadlo. Můžete sledovat, jak Rosťa Novák skoro až „destruuje“ svou vlastní rodinu jen proto, aby fungovala jeho rodina divadelní. A zároveň jak se po vypjatých hádkách s divadelní rodinou vrací ke své vlastní, protože ví, že je to jeho jediná možnost, jak to celé přežít.

Modelář: Po pěti letech přichází scenárista a režisér Petr Zelenka s novým celo-večerním filmem. Příběh dvou kamarádů, kteří provozují prosperující půjčovnu dronů, se odehrává v současné Praze. Majitel firmy přezdívaný Plech (Jiří Mádl), ve volném čase rapper, sní o velkých penězích a neochvějných jistotách. Chemik a vynikající letecký navigátor Pavel (Kryštof Hádek), který se právě vrátil ze za-hraničí, zase sní spíš o spravedlnosti a osobním angažmá v nápravě světa. Když se však jeden z hrdinů rozhodne využít dron k něčemu úplně jinému, situace ve firmě se začne komplikovat.

www.festivalfinale.cz
https://www.facebook.com/finaleplzen/

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 02.09.2020 17:06



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka