Finálové premiéry a předpremiéry lákají nejen fajnšmekry

Finále Plzeň se tradičně stává místem, které si filmoví tvůrci zvolí pro první uvedení svého díla.

Cílená propagace v Plzni

 Letošní 32. ročník filmového festivalu Finále Plzeň uvádí ve svém programu 11 premiér a předpremiér. Už 11. dubna festival zahájí světová předpremiéra cestovatelské filmové pocty pánům Hanzelkovi a Zikmundovi s názvem Cesta jako žádná ze sta.  Pro Plzeňany bude jistě atraktivní také film Edmond, který se natáčel v Divadle J. K. Tyla v Plzni.

První úlovek
Sekce, ve které jsou premiéry a předpremiéry tradičně uváděny, je nazvána První úlovek.  Jejím partnerem se stala společnost Škoda JS.

Čtvrtek, 11. dubna
19. 30h Cesta jako žádná ze sta
- cestopisný dokument s aktéry Lukášem Sochou a Tomášem Vaňourkem. Ti se rozhodli vydat se po stopách legend Jiřího Hanzelky a plzeňského rodáka Miroslava Zikmunda, který letos oslavil 100. narozeniny.
Hrají a na premiéru se chystají: Lukáš Socha, Tomáš Vaňourek
   
Pátek, 12. dubna
19. 00h Baťa, první globalista
- Tomáš Baťa - první československý podnikatel, zakladatel světové obuvnické velmoci, starosta Zlína. Také první globalista, který do světa vyslal nejen své zboží, ale i vlastní filozofii fungování podniku, práce a dokonce i života. Peter Kerekeš se ve svém dokumentu snaží odpovědět na otázku, zda je kapitalismus, jak ho Baťa budoval, utopií, nebo reálnou možností.
  

 První akční hrdina - mladý redaktor kulturní rubriky musí osvobodit svou životní lásku. Přitom se nechtěně stává součástí akčního filmu, který proti jeho vůli tvoří nevyzpytatelný režisér (Jiří Vyorálek). Se všemi nástrahami se vypořádá podle žánrových pravidel. A nepomůže mu ani tolik násilí, jako důvtip a odhodlání.
 Hrají: Jiří Mádl, Kryštof Hádek, Lenka Jurošková, Jiří Vyorálek, Radim Špaček
  Na premiéru se chystají: Jiří Mádl, režisér a scénárista Jan Haluza

Sobota, 13. dubna
10. 30h Pana a orel
- Laurentiu utrpí v barové potyčce zranění hlavy. Odmítne se nechat ošetřit, aby mohl doma vyčkat na příjezd bratra. Potřebuje se mu s něčím svěřit. Kousky jeho života se skládají dohromady, všechny jeho chiméry i slabosti. Jenomže zranění je fatálnější, než si myslel…možná jde o poslední den jeho života. Rumunský film v české koprodukci založený na skutečné události.
 Hrají: Alex Călin, Iulia Ciochină, Mihaela Sîrbu
 

19. 00h Moje století - dokumentární film režisérky a herečky Theodory Remundové, která oslovila 25 stoletých lidí a na jejich osudech zaznamenává uplynulé století od roku 1918. Mozaika příběhů ve vzpomínkách hrdinů i “nehrdinů” od vzniku Československa do současnosti. Pátrání po národní identitě - kdo jsme byli a kdo jsme. Doteky minulosti skrze zázrak žijícího stoletého člověka.
 Na premiéru se chystá: režisérka a scénáristka Theodora Remundová


Neděle, 14. dubna
17:00h Živé terče
- poslední případ Detektivů od Nejsvětější trojice. Tým pod vedením Marie Výrové vyšetřuje novou vraždu. Stopy je vedou do lukostřeleckého klubu, jehož členy jsou kontroverzní podnikatel, uznávaný chirurg, náměstek primátora a rentiér. Vyšetřovatelé i potenciální oběti záhy pochopí, že někdo usiluje o jejich životy… Detektivní minisérie Jana Hřebejka podle scénáře Petra Jarchovského.
Hrají: Klára Melíšková, Stanislav Majer, Tomáš Dastlík, Igor Orozovič, Táňa Pauhofová, Michal Isteník, Viktor Preiss, Matěj Anděl… 


19. 00h Ostrým nožem
- příběh otce, kterému zavraždili syna. Z útoku jsou obvinění čtyři neonacisté, kteří jsou ale záhy propuštěni na svobodu. Ľudovít je odhodlaný odhalit pravdu. Bojuje s nečinnou policií, zkorumpovaným soudním systémem, mafií, ale i s faktem, že svého syna dostatečně neznal a nebyl mu oporou… Dramatický debut slovenského režiséra Teodora Kuhna s Miroslavem Krobotem v jedné z  hlavních rolí. Speciální česká předpremiéra.
 Hrají: Miroslav Krobot, Roman Luknár, Ela Lehotská, Dávid Hartl

21. 30h Problémy prvního světa - starosti života v bohaté, průmyslově rozvinuté společnosti, nad kterými by obyvatelé třetího světa jen obraceli oči v sloup. Čtyři krátké filmy o skutečných problémech, nebo taky ne… Režie Anna Kopecká, Jan Hecht, Jakub Felcman a Elad Keidan.
 Hrají: Lenka Vlasáková, Martin Finger, Jan Kačena, Tomáš Palatý, Ester Geislerová

Pondělí, 15. dubna
16. 30h Beze s
topy - komorní psychologické drama režiséra Víta Karase. Jeho svérázný hrdina žije sám v lesích. Z lidí vídá jen jejich věci a opuštěné chaty, ve kterých tajně přespává. Není zloděj. Vše po sobě vždy pečlivě uklidí. Má to tak rád – ticho a klid. Tahle zima se mu ale nevyvedla. Do cesty se mu přimotali dva lidé a dítě, kteří potřebují pomoc…
 Hrají: Ondřej Vetchý, Marika Šoposká, Václav Švarc, Vít Gajdoš, Jan Jankovský…
 Na premiéru se chystají: režisér Vít Karas, M. Reitler, T. Kopáčová, M. Šoposká, scénárista T. Holeček

18. 30h  Edmond - Paříž, 1895. Edmondu Rostandovi ještě není ani 30 let, ale už má dvě děti a záchvaty úzkosti. V zoufalství nabídne slavnému herci Coquelinovi svou hru - heroickou komedii ve verších. Má to jediný háček - že ji ještě nenapsal. Zatím si je jist jen názvem - bude to “Cyrano z Bergeracu”… Film o vzniku jedné z nejslavnějších divadelních her natočil francouzský režisér Alexis Michalik. Edmond se natáčel v Plzni v secesní budově divadla J. K. Tyla (na snímku), v Praze a v Karlových Varech. Režisér Alexis Michalik napsal stejnojmennou divadelní hru, za kterou získal v roce 2017 pět prestižních cen Molieres.
 Hrají: Dominique Pinon, Alexis Michalik, Simon Abkarian, Olivier Gourmet, Blandine Bellavoir

19. 00h Panovnice - Bratři Šimon a Michal Cabanovi přicházejí s netradičním dokumentárním portrétem, který se snaží zjistit, kým byla Marie Terezie doopravdy. Skutečná panovnice. Politička v mužském světě. Diplomatka. Vizionářská reformátorka, která nakročila od feudalismu k občanské společnosti. Mnohonásobná matka. A to jí prý její syn vyčetl nedostatek odvahy…
 Na premiéru se chystají: duo bratří Cabanů, Vojtěch Kopecký

Úterý, 16. dubna
16. 30h Až budou krávy lítat
- mladá plnoštíhlá učitelka základní školy má mindrák ze své postavy. Na kurzu burlesky, kam doprovází kamarádku, zjistí, že může být atraktivní. Okolí ale není na nahotu „tlusté holky“ připravené, a ona tak ztrácí práci, své blízké i pověst. Je lepší mindrák skrývat, nebo s ním bojovat tím, že se odhalí?
Hrají: Eva Hacurová, Jana Burkiewiczová, Eva Burešová, Sabina Remundová, Filip Král, Stanislav Majer…
Na premiéru se chystají: režisérka Tereza Kopáčová, scénárista Pavel Gotthard

Další delegace a hosté jsou ještě v jednání.
  
Předprodej vstupenek a akreditací

Zakoupit si vstupenky na jednotlivé filmy z programu 32. ročníku Finále Plzeň je možné od 1. dubna, výhodné vícedenní akreditace dokonce již od pátku 29. března. Také letos platí možnost speciální nabídky pro studenty. Akreditace i vstupenky mohou filmoví fanoušci získat online, nebo přímo během festivalu na prodejních místech v Měšťanské besedě a DEPO2015 (pouze vstupenky). Novinkou letošního roku je v Měšťanské besedě možnost platby kartou, formou Apple Pay  a stravenkami, určenými pro kulturní vyžití.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka