FN Plzeň po celý březen měří zdarma hladinu vitaminu D

Je dlouhodobě známo, že zimní a jarní infekce horních cest dýchacích souvisí s nízkouhladinou vitaminu D a jeho pravidelné podávání výskyt těchto onemocnění výrazně snižuje.

Cílená propagace v Plzni

Oddělení imunochemické diagnostiky testovalo ve FN Plzeň v letech 2020-2021 u více než 2 000 lidí hladinu vitaminu D a jen 40 % z nich mělo normální hodnoty. Právě v době pandemie se vryl vitamin D do povědomí veřejnosti nejvíce, protože jeho účinky prokazatelně zmenšovaly pravděpodobnost rozvoje závažného průběhu onemocnění covid-19. Jen nepatrné procento pacientů s normální hladinou vitaminu D bylo hospitalizováno na jednotkáchintenzivní péče, naopak pacienti s těžkým nebo smrtelným průběhem onemocnění měli vždy kriticky nízkou hladinu vitaminu D.

 „V dnešní době není možné získat dostatečnou hladinu vitaminu D jen z potravin. Museli bychom denně sníst půl kila čerstvého lososa, 6 kilo tvrdého sýra nebo vypít20 litrů mléka,“ vysvětluje prof. MUDr. Ondřej Topolčan, CSc., náměstek FN Plzeň pro vědu a výzkum, primář Oddělení imunochemické diagnostiky a jeden z největších propagátorů vitaminu D v České republice. „Hlavním zdrojem je slunce, ale z něj můžeme na našem území čerpat vitamin D jen od května do září. Tato zásoba nám vydrží zhruba do začátku zimy. Pokud neužíváme pravidelně vitamin D z potravinových doplňků, dostává se naše tělo na kriticky nízkou hladinuv březnu a dubnu.“

Nízkou hladinu vitaminu D člověk ale sám na sobě nijak nepozná, proto je jediným způsobem, jak ji zjistit, laboratorní test pomocí odběru žilní krve. FN Plzeň běhemletošního března nabízí široké veřejnosti jedinečnou možnost nechat si tento test udělat zcela zdarma.

 „Nedostatek vitaminu D zvyšuje výskyt celé řady civilizačních chorob, především nádorových onemocnění, osteoporózy a chorob srdečně cévního systému. Proto vyzývámevšechny, které zajímá jejich hladina vitaminu D, aby neváhali, objednali se na vyšetření a přišli se otestovat. Kromě toho, že během března nabízíme tento test zdarma, dostanou klienti v případě nízké hladiny odborný komentář, jak dále postupovat nebo jakse zachovat, aby hladinu vitaminu D zvýšili a ochránili své zdraví,“ říká ředitel FN Plzeň MUDr. Václav Šimánek, Ph.D. 

Déčkový březen je určen pro zájemce starší 18 let, kteří se předem zaregistrují na www.fnplzen.cz nebo na tel. čísle 377 401 145. Odběry se budou provádět v období  1.-  31.3. 2023 v pracovní dny  v Očkovacím centru v areálu bývalé vojenské nemocnice na Borech, pavilon 61, ve 3. patře. Výsledky se klientidozví pomocí SMS zprávy, v případě nízké hladiny vitaminu D obdrží i e-mail s bližšími informacemi.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 28.02.2023 17:04



10 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka