FN Plzeň se zapojuje do Movemberu, nabízí testy na rakovinu prostaty

FN Plzeň se již podesáté zapojuje do celosvětové kampaně MOVEMBER a během celého listopadu opět nabídne mužům starším 50 let nechat si ZDARMA udělat krevní test PSA v rámci prevence rakoviny prostaty.

Jarní servisní akce AUTO CB

V případě zvýšené hodnoty PSA bude doplněný PHI (tzv. index zdravé prostaty). Oddělení imunochemické diagnostiky ve FN Plzeň ho zavedlo před 10 lety, jelikož daleko lépe umožňuje upřesnit diagnózu karcinomu prostaty než pouhé vyšetření PSA. Vzhledem ke zvýšené spolehlivosti tohoto indexu dochází v praxi jak ke zlepšení včasného záchytu karcinomu, tak i ke snížení nutnosti provedení biopsie prostaty (o 25 %). 

Počet nově zachycených případů karcinomu prostaty celosvětově roste. Je nejčastějším nádorovým onemocněním mužů a po karcinomu plic druhou nejčastější příčinou úmrtí z onkologických důvodů. Tento všeobecný trend pochopitelně kopíruje i situace v ČR. Za posledních dvacet let se u nás výskyt tohoto karcinomu téměř ztrojnásobil, přitom úmrtí je ale více než třikrát nižší. Takto výrazný rozdíl je dán možností vyšetření prostatického specifického antigenu (PSA) v rámci preventivních prohlídek.

Jak se přihlásit?

Muži starší 50 let se mohou bez předchozího objednání dostavit do Očkovacího centra, pavilon 61 (bývalá vojenská nemocnice), od 1.11. do 30.11.2023 v pracovních dnech od 7:30-11:30 hod. Na místě vyplní nutné formuláře a poté jim zde bude odebrán vzorek krve.

Výsledek:

Výsledek vyšetření bude zaslán SMS zprávou, doporučení následné péče na emailovou adresu klienta. V případě potřeby je možné výsledky konzultovat telefonicky nebo mailem s MUDr. Radkou Fuchsovou, a to v úterý, ve středu a v pátek od 9:00-11:00 hod (tel. 377 401 470, fuchsovar@fnplzen.cz).

Co je nutné pro správný odběr

·        48 hodin před odběrem nemít pohlavní styk

·        48 hodin před odběrem nejezdit na kole

·        12 hodin před odběrem nejíst tučná jídla

Kampaň Movember tradičně podporuje řada zaměstnanců FN Plzeň, v čele se svým ředitelem Václavem Šimánkem. Přiložená fotografie demonstruje loňskou mužskou podporu vedení FN (ředitel FN Plzeň se svými náměstky v roce 2022).

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka