Hasičům v kraji pomůžou detektory plynu

Krajští hasiči vyjedou k zásahu s podezřením na únik plynu zhruba 150krát ročně. V takové situaci je opatrnost vždy na místě. Práci jim usnadní přístroje od nejpovolanějších – od samotných plynařů.

Jarní servisní akce AUTO CB

Prvních 15 přístrojů na měření koncentrace plynu v ovzduší předali hasičům v Plzeňském kraji technici ze společnosti GasNet, kteří se starají o plynárenskou distribuční síť. Kromě hlavní složky zemního plynu, metanu, přístroj spolehlivě zachytí i další plyny jako vodík, butan nebo propan.

Západočeši první
Spolupráce mezi hasiči a plynaři není náhodná. Terénní pracovníci GasNetu se s hasiči často potkávají u zásahů, kde kvůli neodbornému postupu při výkopových pracích došlo k narušení plynovodu. Společně pak na místě zajišťují bezpečnost a odstraňují následky. V tuzemsku se ročně jedná o zhruba tisícovku společných výjezdů.
V první dodávce počítá GasNet se 120 detektory pro hasiče v celé České republice. Přitom už teď hasiči projevili zájem o 200 takových přístrojů. Jako první se dostaly měřáky k hasičům v Plzeňském kraji.
„Výjezdů k?situacím spojených s?únikem plynu máme v?rámci Plzeňského kraje každý rok okolo 150. Někdy se jedná pouze o podezření a pokud budeme mít k?dispozici plně fungující detekční techniku, hodně nám to usnadní práci a zvýší bezpečnost zásahů. Spolupráce a podpora ze strany společnosti GasNet je pro nás velmi cenná,“ řekl plukovník Zdeněk Housar, vedoucí oddělení služeb HZS Plzeňského kraje.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka