Hejtmanka vyzvala starosty k omezení hromadných akcí

Jednání se starosty obcí s rozšířenou působností (ORP) svolala na středu hejtmanka Ilona Mauritzová. Stalo se tak především s ohledem na současnou covidovou situaci.

Cílená propagace v Plzni

Jednání se proto konalo krátce po skončení Krizového štábu Plzeňského kraje. 

„Považuji za důležité starosty informovat o aktuální epidemiogické situaci, říci jim, jak jsme na tom s kapacitou nemocnic, v oblasti pobytových sociálních služeb, ve školách i s očkováním,“ uvedla hejtmanka Ilona Mauritzová. Upozornila je, že stále dochází k nárůstu počtu případů covid+ a že poslední mezitýdenní srovnání narostlo o 16,2 %. Nejvíce se onemocnění v současné době vyskytuje v dětských věkových skupinách 0-14 let a 15-19 let a poté ve věkové skupině 55-64 let. S ohledem na vzrůstající počet onemocnění v dětských věkových skupinách proto také KHS Plzeň posílila kapacitu telefonních linek.

Se situací v oblasti pobytových sociálních služeb seznámil zástupce ORP Filip Zapletal, vedoucí odboru sociálních věcí. Uvedl, že v tuto chvíli v kraji nedochází k personálnímu ohrožení zajištění pobytových sociálních služeb. „Z cca 2800 zaměstnancůje v oblasti sociálních služeb v pracovní neschopnosti celkem 267 osob, tj. 9,5  %,“ upřesnil. Klienti jsou očkováni 3. posilující dávkou za pomoci využití očkovacích týmů a pozitivních klientů je na území kraje pouze 1,43 %.

Jaroslava Havlíčková, vedoucí odboru školství, mládeže a sportu, informovala starosty o plošném testování žáků ve školách, které proběhlo v pondělí 22. 11, a bude opakováno 29. 11. 2021. Zmínila i testování 6. prosince, k němuž budou ještě ze strany MZ upřesněny informace. Vyčíslila, že bylo do kraje dodáno celkem 119 500 kusů testů, které se pracovníkům kraje podařilo rozdistribuovat do škol za pomoci HZS PK. Krajská hygiena podle jejích slov řešila v posledním týdnu celkem 137 škol, kde se onemocnění covid-19 vyskytlo.

Informace k očkování vyslechli starostové z úst Jana Karáska, vedoucího odboru zdravotnictví s tím, že denně je v průměru v Plzeňském kraji naočkováno 2500 – 3000 osob a že kraj v souvislosti s vládními opatřeními v režimu O-N předpokládá zvýšený nárůst o očkování. Proto ve spolupráci s EUC klinikou v Plzni vybuduje nové očkovací místo pro neregistrované občany s denní kapacitou 500 osob.

„To co nyní potřebujeme je, aby občané dodržovali stávající opatření a předpisy, chránili se před nákazou a nechali se očkovat,“ uvedla hejtmanka Ilona Mauritzová a vyzvala představitele obcí, aby pokud možno omezili v předvánočním čase pořádání velkých hromadných akcí typu rozsvěcování vánočních stromů.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka