Herci i mentálně postižení. Alfa uvádí Staré pověsti neratovské

Inscenace na motivy pověstí z Orlických hor se zrodila letos v červenci při dvoutýdenním společném zkoušení mentálně postižených lidí z neratovského chráněného bydlení Domov a tvůrců plzeňského Divadla ALFA.

Cílená propagace v Plzni

A také ve spolupráci se souborem Jiné jeviště a Sdružením Neratov. Premiéra inscenace „Staré pověsti neratovské“ se odehraje v pátek 13. 10. od 9 (pro školy) a od 18 hodin (pro veřejnost). Představení je určené divákům od 12 let a trvá 40 minut.

Režisérem je umělecký šéf Alfy Tomsa Legierski, který s neratovskými mentálně postiženými lidmi spolupracuje už 7 let. Pro festival Menteatrál, kterého se účastní divadla z celé země, vzniká každé léto inscenace. Alfa byla letos prvním profesionálním divadlem, které se do tvorby zapojilo. Na inscenaci se dramaturgicky podílela Petra Kosová, výprava je dílem Karla Czecha, hudbu složil Jan Čtvrtník a pohybovou spolupráci zajistila Lenka Nahodilová. Autorem „Starých pověstí neratovských“ je kolektiv, především sami mentálně postižení herci, kterých v inscenaci vystupuje celkem čtrnáct. Spolu s nimi účinkují i herci Alfy Daniel Horečný, Radka Mašková a Robert Kroupar.

„Náš tým nacházel inspiraci pro tvorbu v místních zdrojích: ve starých pověstech které se vztahují k jednotlivým ročním obdobím, v místních zachovaných říkadlech a podobně. Scénograf se zase inspiroval různými prvky, chrliči a tvářemi z vesnických barokních kostelů. Zdroje nacházel tým také na lukách, a především v lidech,“ uvedla dramaturgyně Petra Kosová.

Inscenace je součástí evropského projektu Connect Up, který je určen pro věkovou skupinu 12+. Projektu se spolu s plzeňským Divadlem ALFA účastní celkem 14 divadel a institucí z celé Evropy a jeho hlavním tématem je propojování kultur, společností, zvyků či sociálních skupin.

Vstupenky na večerní premiéru inscenace „Staré pověsti neratovské“ v Divadle ALFA 13. 10. v 18.00 v ceně 110 Kč je možné zakoupit ve všech prodejních místech systému Plzeňská vstupenka a také přímo v pokladně divadla, otevírací doba:
PO - PÁ 8:00 - 15:30
Pokladna Divadla ALFA je rovněž otevřená vždy 1 hodinu před představením.

Vstupenka do Divadla ALFA platí jako jízdenka MHD v Plzni - jednu hodinu před a jednu hodinu po představení!

„Ein, zwei, drei, jak mu pěkně hraj!“

Divadlo ALFA ve spolupráci se souborem Jiné jeviště a Sdružením Neratov

STARÉ POVĚSTI NERATOVSKÉ

Na motivy pověstí z Orlických hor

Autor: kolektiv, režie: T. Legierski, dramaturgie: P. Kosová, výprava: K. Czech,
hudba: J. Čtvrtník, texty písní, lidová říkadla: J. Čtvrtník,
pohybová spolupráce: L. Nahodilová

Hrají: Dana, Jiřka, Květa, Marie, Miluška, Radka C., Radka M., Renča, Romča, Vendy, Dan, Jarda, Jirka, Jirka, Luboš, Milan, Robert a Robert K.

VEČERNÍ PREMIÉRA
se koná v pátek 13. října 2023 v 18 hodin, v Divadle ALFA, Rokycanská 7, Plzeň

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka