Historická budova základní školy v Plzni na Doubravce se dočká rekonstrukce

Budova základní školy v Masarykově ulici z roku 1902 znovu ožije. Historická budova projde během následujících dvou let kompletní rekonstrukcí a počítáno je také s přístavbou. Nově zde bude sídlit Úřad Městského obvodu Plzeň 4.

Cílená propagace v Plzni

Objekt je od roku 2017 prázdný, naposledy prostory využívala plzeňská konzervatoř.

„Zásadní je přestěhování úřadu z nevyhovující budovy v Mohylově ulici a z nájemních prostor. Doubravka získá reprezentativní zázemí pro konání svateb a dalších společenských a kulturních akcí. Do prostor úřadu bude možné rozšířit činnost Doubraveckého klubu. V neposlední řadě dojde také k úpravě přilehlého parku. Moc nás těší, že budeme moci krásnou historickou budovu zachránit a že znovu ožije,“ těší se starosta čtvrtého plzeňského obvodu Tomáš Soukup. „Já jsem velmi rád, že se podařilo dosáhnout reálné dohody a příslibu vedení města ohledně financování rekonstrukce budovy bývalé základní školy pro potřeby našeho úřadu. Jednak si to tato budova dlouhodobě zaslouží, zkvalitní to v příštích letech podmínky práce úřadu pro naše občany a celkové tím učiníme další krok v naší dlouhodobé koncepci vytvořit z Habrmannova náměstí přirozené centrum našeho obvodu pro vzájemné setkávání. V neposlední řadě pak konečně vznikne důstojné pietní místo našich letců z 2. světové války i obětem bombardování v dubnu roku 1945,“ konstatuje s uspokojením místostarosta MO Plzeň 4 Ing. Zdeněk Mádr.

S rekonstrukcí budovy by se mělo začít symbolicky už v příštím roce, kdy si Doubravka připomíná 100. výročí připojení k Plzni. Stěhování úřadu by mělo proběhnout pravděpodobně na jaře roku 2026. „V současné době jsou vytvořeny všechny potřebné projektové stupně, od studie, po stavební povolení až po prováděcí dokumentaci,“ nastiňuje další kroky starosta Tomáš Soukup. 

Je potřeba provést obnovu vnějšího historického pláště budovy a dále rekonstrukci vnitřních prostor. Na návrhu interiéru by zástupci obvodu rádi spolupracovali s Fakultou designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni. Vzniknout by tady měl víceúčelový sál, který by mohl sloužit jako obřadní síň či prostor pro menší společenské akce. Kromě rekonstrukce je v plánu také přístavba, která vnikne místo bývalých šaten pro děti. Dále se počítá i s obnovou přilehlého parku, v němž vznikne také místo pro oddávání. V neposlední řadě je počítáno s několika parkovacími místy.    

Celkový rozpočet na rekonstrukci budovy bývalé základní školy se pohybuje kolem 170 milionů korun. Městský obvod Plzeň 4 se bude na této investici částečně podílet. Zdejší zastupitelé minulý týden schválili převod prvních 10 milionů korun z rozpočtu městu Plzeň na první etapu rekonstrukce. 


Doplňující informace:

Budova sloužila původně jako obecná škola a byla rozdělena na dívčí a chlapeckou. Obě části měly svůj vlastní vchod. Mezi nimi se nacházela tělocvična. V roce 1925 byl před školou založen park. V osmdesátých letech 20. století byla na dvoře tehdejší základní školy přistavěna přízemní budova šaten a hlavní vchod byl přesunut do Školní ulice. Od roku 2006 využívala prostory plzeňská konzervatoř, a to až do konce roku 2013.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
28.04.2023 14:06



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka