Historie českého fotbalu a jaký je jeho vliv na sportovní kulturu Česka?

Fotbal je v Česku dlouhodobě nejhranějším sportem. Fanouškovská základna českých týmů či reprezentace je ve světovém měřítku na dobré úrovni a pohled do historie nabízí velmi bohatou minulost.

Cílená propagace v Plzni

Jaká byla historie fotbalu v srdci Evropy? Zkontrolujte nejlepší nabídku od Betano a zažijte ještě větší zážitek z fotbalu.

Počátky české fotbalové minulosti poukazují především na vznik dvou nejzásadnějších klubů českého fotbalu, a sice Sparty a Slavie Praha. Oba týmy vznikaly ve stejném období, kdy Slavie zapisuje jako rok založení 1892 a Sparta vznikla pár měsíců později v roce 1893. Později začali vznikat další týmy, které se mocně zapsali do historie, jako například Viktoria Plzeň, Baník Ostrava, Sigma Olomouc nebo například Bohemians Praha. Právě nejvyšší česká liga motivuje plno mladých kluků k fotbalu a vytváří hvězdy pro světovou kopanou.

Liga byla založena v období První republiky, konkrétně v roce 1925. Do té doby týmy hrály pouze různé druhy pohárů jako například Středočeský pohár. Z počátku dominovaly pouze týmy z Prahy a porážely své soupeře velkými rozdíly. Pražské „S“ dominovaly i nejprestižnějším mezinárodním poháru té doby zvaném Středoevropském poháru. Sparta se z výhry radovala hned třikrát, Sešívání jej ovládli jednou. Jediný tým, který byl v Československu schopen pražské giganty porazit byla Viktoria Žižkov.

Vývoj české nejvyšší fotbalové ligy byl pozastaven druhou světovou válkou, a tak se opět hrálo až v roce 1945. Později doplnily ligu celky vytvořené z armádních a policejních oddílů, jako například Rudá hvězda. V nejvyšší československé lize se odehrálo celkem sedmačtyřicet ročníků, kdy se o titul rvali převážně týmy jako Dukla Praha, Sparta Praha, Slovan Bratislava nebo Spartak Trnava.

Po rozdělení Československa byl v Česku založen tzv. Českomoravský fotbalový svaz. Pro první ročník samostatné české ligy bylo zařazeno celkem šestnáct týmů.

Nejúspěšnějším týmem České historie je pražská Sparta. Ta získala celkem 36 mistrovských titulů. Druhá v pořadí Slavie jich získala 21 a na čísle jedenáct je v tuto chvíli třetí pražský celek, Dukla Praha. Vzhledem ke své historii tak patří právě tyto kluby k nejpopulárnějším sportovním celkům v Česku a tvoří hlavní sportovní kulturu v zemi. Svými výkony posledních let je výrazně dotahuje i plzeňská Viktorie, která též konkuruje světovým velmocem.

Svou bohatou historii má i česká fotbalová reprezentace. Český tým je pravidelným účastníkem Mistrovství Evropy a je schopen bojovat i o účast na Mistrovství světa. Hned na svém prvním evropském šampionátu v Anglii, vybojovali čeští fotbalisté stříbrnou medaili. V roce 2004 v Portugalsku zase brali bronz.

Bronzovou medaili má Česko i z Konfederačního poháru FIFA z roku 1997 konaném v Saudské Arábii. 

Nejznámějším českým fotbalistou je brankář Petr Čech. Ten odchytal v reprezentačním dresu 124 zápasů. Světově proslavených jmen má ale český fotbal mnohem víc. Za zmínku určitě stojí hráči jako Karel Poborský, Tomáš Rosický, Jaroslav Plašil, Milan Baroš, Jan Koller nebo Pavel Nedvěd. V současnosti předvádějí skvělé výkony v prestižních světových ligách někteří čeští reprezentanti jako Tomáš Souček, Patrick Schick nebo mladý Adam Hložek.

Tyto osobnosti vábí na fotbal velkou řadu mladých sportovců, a i díky nim je fotbal v České republice nejpopulárnějším sportem.

zdroj: externí dodavatel 

Fotka od Michal Jarmoluk z Pixabay

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
24.03.2023 11:31



4 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka