Historii zaniklých venkovských škol mapuje třetí díl unikátní publikace

Herečka Jana Kubátová slavnostně pokřtila třetí díl unikátní publikace Zaniklé venkovské školy Plzeňského kraje. Kniha se zabývá vývojem dnes často již zaniklých venkovských škol v kraji.

Cílená propagace v Plzni

 Jejím autorem je vedoucí odboru regionálního rozvoje krajského úřadu Miloslav Michalec, který se zabývá také historií zaniklých obcí a dalšími zajímavostmi Plzeňského kraje.

„Školy jsou vždy výraznými budovami, které vedle radnic a kostela určují celý ráz obce. Připomenout si tedy historii desítek škol, které v současné době již neexistují, považuji za přínos. Podařilo se nám s kolegy dohledat téměř tři stovky budov a připomenout jejich vznik, vývoj a často i zánik z různých důvodů. Z řad veřejnosti vnímám, že ve své obci připomínku této historie vítají a je to pro mne motivací pokračovat v takové práci,“ říká autor Miloslav Michalec s tím, že kniha bude veřejnosti přístupná prostřednictvím knihoven v celém kraji s ohledem na limitovaný počet kusů.

Vydání publikace financoval Plzeňský kraj. V třetím díle je zmapována cesta 76 škol. V díle druhém je to 93 budov a v díle prvním 112. Kniha je koncipována na srovnání historické fotografie a fotografie současnosti - vždy na základě podkladů, které autor čerpal v první řadě z obecních kronik. Mapuje vývoj škol do 30. let 20. století.

V celé trilogii je možné dohledat 281 školních budov, které již slouží jinému účelu. Z toho 11 objektů je zcela zbouráno a dochována byla pouze dobová fotografie. Nejvíce budov se vyskytuje v domažlickém regionu, a to 70 budov, které najdete v trilogii. V okresu Plzeň-sever je to 49 budov, v Klatovech 46, v okrese Plzeň-jih pak 43. Počtem se těmto okresům přibližuje pak Tachov se 41 budovami. V nejmenším okrese Rokycany je zaniklých škol 22.

„Publikace s tak širokým záběrem nebyla podle mých informací dosud v žádném kraji vydána. A jsem velmi rád, že právě Plzeňský kraj a hlavně Miloslav Michalec mohou obyvatelům ukázat, jak se školy na venkově vyvíjely, jak a proč zanikly. A jelikož jde o třetí díl, vidíme, že historie nám má co nabídnout,“ komentoval vznik knihy hejtman Rudolf Špoták, který se zúčastnil křtu společně se svým náměstkem Petrem Vankou a radním Martinem Záhořem.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 03.11.2022 12:07



0 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka