Hlasování pro Památku Plzeňského kraje se chýlí ke konci

Plzeňský kraj vyhlásil 4. ročník soutěže „Památka Plzeňského kraje“ o nejlepší realizaci obnovy nemovité kulturní památky.

Cílená propagace v Plzni

Oceněna bude obnova nemovité kulturní památky, která byla dokončena v roce 2020, kdy se soutěž vzhledem k pandemickým opatřením nevyhlašovala, nebo v roce 2021. Hlasování pokračuje až do 25. listopadu. Hlasovat může kdokoli z řad veřejnosti ve speciální kategorii, tři hlasující pak získají věcné ceny. Hlavní cenu v obou kategoriích vybere odborná komise. Vyhlášení výsledků bude s ohledem na aktuální epidemickou situaci.

„Naším cílem je ocenění úsilí vlastníků památek, snaha o jejich podporu a také určitá motivace dalších vlastníků k obnově kulturních památek a k příkladné péči o ně. Považujeme za důležité rozšířit povědomí o kulturním dědictví Plzeňského kraje mezi širokou veřejnost. Soutěž sama prezentuje pozitivní výsledky péče o památky. Jejím cílem je zároveň impuls ke zkvalitnění péče o nemovité kulturní památky, důraz na kvalitu prováděných oprav a rozvoj spolupráce mezi jednotlivými subjekty působícími v oblasti památkové péče,“ říká náměstek hejtmanky pro oblast kultury a památkové péče Marek Ženíšek.

Hlasování prostřednictvím internetové ankety ZDE probíhá od 25. 10. do 25. 11. 2021 ve dvou kategoriích, a to Sochy a drobná architektura a Stavby. Hlasování probíhá v každé kategorii zvlášť – oceněny budou obě vítězné památky. Na základě výsledků internetového hlasování budou vyhlášeny ceny „Památka Plzeňského kraje – ceny veřejnosti“. Hlavní ceny „Památka Plzeňského kraje“ v obou kategoriích budou vybrány odbornou komisí sestavenou Krajským úřadem Plzeňského kraje. Ocenění budou předána v rámci slavnostního vyhlášení výsledků soutěže na Krajském úřadu Plzeňského kraje s ohledem na aktuální epidemickou situaci a nařízení Vlády ČR.

Všichni vítězové soutěže budou oceněni uměleckým předmětem, pamětním grafickým listem a dalšími věcnými cenami. Vylosovaní tři hlasující z řad veřejnosti obdrží věcné ceny.

Památky do soutěže nominovali úředníci vykonávající památkovou péči na obecních úřadech obcí s rozšířenou působností a Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Plzni.

V roce 2021 jsou nominovány tyto památky:

1) Sochy a drobná architektura:

- Socha sv. Jana Nepomuckého, Úlice

- Návesní kaple, Boubín

- Socha sv. Jana Nepomuckého, Vrčeň

- Sousoší Kalvárie, Podmokly

- Socha sv. Donáta, Horšovský Týn

- Židovský hřbitov, Svojšín - Řebří

- Boží muka, Tuněchody

- Socha sv. Jana Nepomuckého, Mnichov u Poběžovic

- Památník obětem II. světové války, Tachov

- Morový sloup, Plzeň

2) Stavby:

- Zámek Horažďovice

- Kaple sv. Václava, Žinkovy - Březí

- Kostel sv. Václava, Radnice

- Sýpka - bývalý kostel sv. Wolfganga, Tachov

- Kostel Nanebevzetí Panny Marie, Stříbro

- Areál Liteňského mlýna, Slatina

- Zámek, Hradiště u Blovic

- Kostel sv. Jakuba Většího, Staňkov

- Kaple Panny Marie Pomocné včetně bočního oltáře sv. Dominika, Chlumčany

Hlasovat lze na facebooku a na portále soutěže.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka