Horažďovický šéfkuchař zazářil v republikové soutěži

Šéfkuchař Nemocnice následné péče Horažďovice Josef Maxa se letos opět dostal do finále soutěže o nejlepšího kuchaře ve společném stravování, které se konalo v závěru srpna v Praze.

Cílená propagace v Plzni

S receptem Pomalu pečené trhané kuřecí maso s povidly, šťouchané brambory s mrkvičkou a bylinkami a ovocné pyré skončil těsně pod stupni vítězů na čtvrtém místě. I tak si své účasti mezi nejlepšími cení, stejně jako ředitel nemocnice Ing. Martin Grolmus.

Kulinářské klání pořádala už popáté Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. Je určeno zejména kuchařům škol, domovů pro seniory a samozřejmě kuchařům v nemocnicích. V různých kategoriích mají připravit pokrm, který lze dělat ve velkém množství, v přiměřeném čase a s nízkými náklady, které odpovídají danému typu stravování. A svými ingrediencemi a zpracováním musí být rovněž vhodné pro cílovou skupinu strávníků. A dále je nutné splnit i zadání soutěže, které letos znělo „kuřecí prso z Loužné – atraktivně, chutně, zdravě“.

Josef Maxa se do závěrečného kola dostal poprvé před dvěma roky a rovnou ve dvou kategoriích. Za bezlepkový pokrm získal třetí místo a v kategorii pokrm pro seniory 70+ skončil čtvrtý. Letos se kategorie mírně obměnily a zredukovaly. Šéfkuchař Nemocnice Horažďovice soutěžil pouze v jedné - racionální pokrm pro nemocné a seniory. V ní zopakoval hezké čtvrté místo.

„Na přípravu jsme měli dvě hodiny a museli jsme uvařit 15 porcí. Jedna byla vzorová ryze pro hodnocení vzhledu. Ostatní byly rozděleny na malé porce pro ochutnávky poroty a také pro následný raut, kde mohli jídla okusit i další soutěžící a veřejnost, která měla možnost akci sledovat,“ říká horažďovický reprezentant Josef Maxa.

Soutěž se konala tradičně v Marko akademii české kuchařské reprezentace. Kuchaři letos připravovali pokrmy ve čtyřech kategoriích. Dále to byla svačinka pro předškolní děti, pokrm pro mládež a bezmasý rostlinný pokrm, tedy veganské jídlo.

„Rok od roku jsem stále víc překvapen a velmi potěšen úrovní pokrmů, které soutěžící servírují. Fantazie, odvaha zapojit i méně tradiční suroviny, ale také pečlivost například v podobě vlastnoručně vyrobeného pečiva - to vše svědčí o maximálním nasazení a lásce ke kuchařině, kterou kolegové do oblasti společného stravování přinášejí. Bez jejich odhodlání a chuti vařit opravdu dobře pro malé i velké strávníky by to nešlo,“ zhodnotil letošní ročník soutěže prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR Miroslav Kubec.

Spokojen byl i ředitel horažďovické nemocnice. „Své umění představil při soutěži náš šéfkuchař, kterému jsem ke čtvrtému místu s radostí poblahopřál. Tento skvělý výsledek je ale i dobrou vizitkou celé naších kuchyně a celého týmu. Já sám se v naší nemocnici rád stravuji a oběd je vždy příjemným zpestřením každého pracovního dne. A dosvědčují to i mí kolegové a pacienti a také velké množství externích strávníků, pro které denně vaříme,“ říká ředitel Martin Grolmus.    

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 31.08.2022 17:05



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka