Horská služba seběhne Šance s pochodněmi v rukou

Horská služba Šumava se rozloučí se starým rokem tradičně na Špičáku. Členové a její příznivci letos nejprudší sjezdovku Šance seběhnou s pochodněmi v rukou. Už po šestačtyřicáté.

Cílená propagace v Plzni

Oblíbené loučení, které se obvykle jezdí na lyžích, vždycky sledují stovky turistů. Letošní nedostatek sněhu na čistě přírodní sjezdovce ale účastníky nutí k seběhu – za téměř padesát let teprve popáté.

Ski&Bike Špičák zajistí jejich vyvezení lanovkou okolo 17 hodin na vrchol Špičáku. Sbíhat dolů budou okolo 17,30 hodin. Od 17 hodin je pak pro veřejnost připraven kulturní program s hudbou, občerstvením a rozdělaným ohněm. Lidé, kterých v minulých letech bývalo vždy mezi jedním až dvěma tisíci, se schází na dojezdu černé sjezdovky Šance (na vrcholu/planině modré Spodní Šance). Večerem provází moderátor a zakončí jej také ohňostroj.       

Naposledy se Silvestr na Špičáku s pochodněmi v rukou slavil v roce 2019 a kvůli nedostatku sněhu se též jen běželo. Předchozí dva ročníky – 2020,2021, nedovolil covid. Bez lyží a na botách se „sjezd“ uskutečnil v minulosti i v letech 2006, 2015 a 2016. Botky tak místo lyží po svahu Šance kmitaly za posledních 50 let zatím celkem 4krát. Aktuálně to tak bude už popáté.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Přehled silvestrovského sjezdu na Špičáku. Na trati jediné černé sjezdovky areálu Ski&Bike Špičák se v současné podobě koná od Silvestra roku 1972 (letos je to tedy 50 let). Čtyřikrát byl úplně zrušen – dvakrát kvůli nedostatku sněhu a taktéž dvakrát kvůli proticovidovým opatřením, proto jde letos teprve o 46.ročník. V roce 2006, kdy řádil orkán Kyrill, pak sešli jeho účastníci sjezdovku poprvé na botách. Původ této tradice ale sahá už do roku 1948. V roce 1951 musela být kvůli vymezení tehdejšího hraničního pásma přerušena a obnovena byla znovu v zimě 1957.Tehdy se ale sjížděly jiné sjezdovky i úseky

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka