Hrad Bečov chystá pro letošní sezonu spoustu novinek

Státní hrad a zámek Bečov čeká v sezóně 2015 významné výročí. Oslavuje 30 let od vypátrání relikviáře sv. Maura. Správa hradu Bečov připravila řadu akcí a novinek.

Jarní servisní akce AUTO CB

 Pokračovat bude též Projekt příkladné stavební obnovy hradu Bečov. Edukační centrum při SHZ Bečov se chystá do závěrečného roku svého pilotního fungování. Brány zámku se po návratu relikviáře sv. Maura z výstavy Hrady, zámky opěvované a objevované otevřou v sobotu 4. dubna 2015. 

„Otevíráme, tak jako většina státních hradů  a zámků, první dubnovou sobotu. Státní hrad a zámek Bečov čeká v sezóně 2015 významné výročí. Oslavujeme 30 let od vypátrání relikviáře svatého Maura. Bohužel, díky nenadálému úmrtí  JUDr. Františka  Maryšky (22. 12. 2014), musely být oslavy výročí významně překomponovány, neboť byly vystavěny právě na jeho účasti v besedách a storytellingovém líčení jeho příběhu. Výročí nalezení tedy začne zádušní mší v zámecké kapli. Rekviem za JUDr. Františka Maryšku bude sloužit bečovský pan farář P. Reginald Pavel Větrovec, Th.D.,O. Praem., premonstrát kláštera v Teplé, v sobotu 18. dubna od 10 hodin.  K dalšímu připomenutí fenoménu relikviáře sv. Maura dojde během Bečovských slavností a též poslední prázdninovou sobotu 29. srpna v rámci tzv. Hradozámecké noci, kdy připravujeme  tematický filmový minifestival, který se bude odehrávat na zámecké terase bečovského zámku. Během večera budou promítány unikátní dokumenty vztahující se k relikviáři sv. Maura či historii zámeckého areálu. „Mezinárodně by měl být fenomén relikviáře, v podobě hologramu promítaného na vodní mlhu, prezentován díky Karlovarskému kraji na EXPU 2015 v Miláně“ přibližuje kastelán SHZ Bečov Tomáš Wizovský.

Oslavy 30. výročí vyvrcholí malým dárkem pro všechny návštěvníky – v neděli 1. listopadu bude možné navštívit I. prohlídkový okruh – Relikviář svatého Maura za jednotné vstupné 30,-Kč/os. 

Kromě tradičních každoročních akcí, kterými jsou například Bečovské slavnosti, Svatba jako z pohádky, Kovářské sympozium či technologické prohlídky hradu, se mohou návštěvníci těšit i na několik nových projektů.  Správa zámku pokračuje dále ve zkvalitňování poskytovaných služeb. „Poprvé se v letošním roce stane distributorem vstupenek do další významné bečovské památky, velmi úzce spjaté s bečovským zámkem a jeho historií – do Bečovské botanické zahrady. „Návštěvníkovi by tento krok měl umožnit nejen dokonalé poznání historie Bečova nad Teplou, ale také snadnou orientaci ve městě, neboť samozřejmě s nákupem vstupenky získá, kromě zvýhodněného vstupu, také velmi detailní informaci o umístění tohoto krajinářského skvostu“ uvádí Alena Švehlová, vedoucí návštěvnického provozu.

Další projekt nese název Cesty poznání a potěší zejména čtenáře Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje a Krajské knihovny Karlovy Vary, kteří budou moci využít slevu na vstup na II. prohlídkový okruh. V rámci akce lze navštívit také množství přednášek či výstav nebo získat o historické knihovně v Bečově nad Teplou více informací prostřednictvím pracovního listu, který k této příležitosti připraví Národní muzeum. „Jde nám o to, zprostředkovat čtenářům i ostatním návštěvníkům příležitost uvědomit si  rozdíly i shody mezi současnou moderní a historickou zámeckou či klášterní  knihovnou, či zamyslet se nad tím, že v historii bylo sdružování  knih do knihoven záležitost elit a nyní každý, kdo vlastní byť sebemenší domácí knihovnu patří do této vznešené společnosti“ připomíná kastelán.  

Nadále pokračuje projekt „Myslíme na děti“, který dětem nabízí nejen jedinečné zázemí, ale také speciální prohlídky a první dětský web pro nejmenší návštěvníky památek http://prodeti.zamek-becov.cz. Edukační centrum při SHZ Bečov připravilo na 13. května mimo jiné interaktivní besedu s autorem mimořádně oblíbených historických publikací Vlastimilem Vondruškou či závěrečnou prezentaci celostátního projektu Národního památkového ústavu nazvaného Památky nás baví. Na jaře proběhne akreditovaný seminář pro pedagogy na téma Kulturní dědictví a vzdělávací aktivity a výstava o projektu volně přístupná pod arkádovým mostem v zámecké zahradě počátkem měsíce srpna.

„Proces příkladné památkové obnovy hradu Bečov, hrazený z programu  SMVS 134V112000027 MK ČR je momentálně pro veřejnost, po zjevné obnově fasád hradu, výměně střechy, navrácení dřevěného mostu apod., v  „neviditelné fázi“, neboť veškeré stavební projekty z minula již byly realizovány a nyní se čeká dokončení projektové dokumentace na zbývající části, včetně soutěže na výtvarné řešení nové muzejní a samostatně přístupné expozice relikviáře sv. Maura  v objektu tzv. Pluhovských domů. „Termín zpřístupnění celého areálu musel být v důsledku zdržení výše uvedených prací bohužel posunut až na podzim roku 2017, ale vzhledem k tomu, že bude vybudována zcela nová a rozšířená expozice relikviáře sv. Maura a dojde k historicky prvnímu trvalému zpřístupnění středověkého hradu, mají se návštěvníci na co těšit“ dodává kastelán, Tomáš Wizovský.  Více informací, aktuality a celkový přehled provedených kroků stavební obnovy naleznete na webu projektu www.castlebecov.eu. 


Přehled hlavních kulturních akcí: 

* 18. dubna – rekviem za Františka Maryšku, objevitele relikviáře sv. Maura 

* 20. dubna - akreditovaný seminář pro pedagogy na téma Kulturní dědictví a vzdělávací aktivity

* 13. května – beseda s autorem historických a naučných publikací  Vlastimilem Vondruškou

* 28. června – mše svatá v zámecké kapli

* 17. – 18. července – Bečovské slavnosti

* 31. července – 1. srpna a 11. – 12. září - technologické prohlídky 

* 1. srpna – vernisáž výstavy věnované výstupům projektu NAKI „ Památky nás baví“ 

* 29. srpna – Hradozámecká noc - tematický filmový minifestival na terase zámku

* 12. – 13. září – Mezinárodní kovářské sympózium a Svatba jako z pohádky

* 1. listopadu – oslava 30. výročí vypátrání relikviáře svatého Maura – zvýhodněné vstupné


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 08.03.2015 10:10



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka