Hrad Švihov chystá na pondělí Den bez bariér

Státní hrad Švihov přivítá v pondělí 19. září návštěvníky se zdravotním handicapem, aby tu strávili Den bez bariér. Připraveny jsou pro ně čtyři speciální prohlídkové okruhy uzpůsobené dle typu zdravotního postižení.

Cílená propagace v Plzni

Celý program zpestří sokolnické ukázky přímo na hradním nádvoří. Akce se koná od 10:00 do 15:00 a vstup na jednotlivé prohlídky bude zdarma.

„Národní památkový ústav se snaží zpřístupňovat hrady, zámky a ostatní historické objekty všem návštěvníkům bez ohledu na jejich zdravotní znevýhodnění. Letos se této možnosti zprostředkovat jim nové zážitky zhostí i náš hrad“, říká kastelán Lukáš Bojčuk.

Návštěvníci budou mít na výběr ze  čtyř okruhů. Prohlídkový okruh s průvodcem Hrad je upraven pro zrakově a sluchově znevýhodněné osoby. Prohlídka bude tlumočena do českého znakového jazyka. Slabozrací nebo nevidomí návštěvníci budou moci využít haptických pomůcek. Návštěvníci si projdou reprezentativní prostory a seznámí se s každodenním životem na šlechtickém sídle.

Další možností je prohlídka okruhu Kuchyně s průvodcem, která je uzpůsobená pro mentálně postižené osoby. „Téma tohoto okruhu se dotýká zázemí šlechtického sídla. Návštěvníci si prohlédnou například lednici, sklepení, strážnici a kuchyni“, upřesňuje kastelán Bojčuk.

Návštěvníci se zhoršenou mobilitou se mohou zúčastnit virtuální prohlídky doplněné komentářem průvodce. Během ní se seznámí s historií hradu a pomyslně zavítají do prostor, které jsou součástí všech prohlídkových okruhů. Bonusově uvidí i prostory, které nejsou veřejnosti běžně přístupné.

V nabídce nechybí ani komentovaná procházka kolem hradu, která pojedná o architektuře a obraně hradu, upozorní i na zajímavosti z nejbližšího okolí. Procházka je vhodná pro všechny návštěvníky.

V 11:00 a 13:00 hodin budou na nádvoří hradu k vidění sokolnické ukázky.

Program Dne bez bariér bude probíhat od 10:00 do 15:00.  Jednotlivé prohlídky si lze zarezervovat u krajské koordinátorky NRZP ČR Jany Petrové, a to buď e-mailem plzen@nrzp.cz, nebo na telefonním čísle: 377 224 879.

Den bez bariér na hradu Švihov pořádá Státní hrad Švihov a Národní rada osob se zdravotním postižením ČR v rámci Memoranda o spolupráci mezi Národním památkovým ústavem a Národní radou osob se zdravotním postižením ČR.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka