Hrady a zámky v kraji zvou i na podzim. Co nabízejí?

Prázdniny sice skončily, ale památky v plzeňském kraji zůstávají nadále otevřené. Naplánovány jsou i další kulturní akce, koncerty, speciální prohlídky nebo výstavy.

Jarní servisní akce AUTO CB

Selský dvůr U Matoušů v Plzni-Bolevci
O víkendu 4. a 5. září se na selském dvoře u Matoušů v Plzni-Bolevci již počtvrté odehrají správcovské prohlídky. Tedy rozšířené exkluzivní prohlídky, kde průvodcem je pan správce v lidovém kroji. „Společně si projdeme nejen obytný dům, ale také všechny stálé volně přístupné expozice a dozvíte se i něco o životě v Bolevci před druhou světovou válkou“, přibližuje správce dvora Martin Kolovský. Prohlídka trvá přibližně 90 minut a potěší zájemce o Bolevec, lidovou architekturu nebo folklor a národopis. V jejím průběhu si návštěvníci budou moci vyzkoušet mlácení obilí cepem nebo postavit panáka ze snopů. Na závěr je připraveno malé překvapení. Prohlídky po oba dva dny začínají v 13:30.

Zámek Kozel
Na zámku Kozel zahraje v sobotu 4. 9. od 16:00 fenomenální kytarista Lubomír Brabec. Už jenom do konce září mají návštěvníci možnost prohlédnout si interaktivní výstavu Aeronautica, která představuje řadu strojů v životní velikosti, sestavených podle skic renesančního génia Leonarda da Vinci. Výstava je otevřena denně mimo pondělí od 10:00, poslední vstupenky je možné zakoupit v 16:00. 

Kláštery Kladruby a Plasy
V září jsou v klášterech Plasy a Kladruby připraveny další prohlídky z cyklu Monastýrování, při kterých budou představeny osudy klášterů v době osvícenství i samotné josefínské reformy, které vedly k jejich zrušení. Hostem prohlídek v obou klášterech bude historik Mgr. Jakub Krček, autor monografie Rušení klášterů na Plzeňsku: Kladruby, Plasy a Chotěšov v době josefínských reforem.
Speciální prohlídka v klášteře Kladruby se uskuteční 11. 9. od 14:00. V klášteře Plasy se koná o týden později, 18. 9. od 11:00.

Hrad Švihov
Hrad Švihov se připojí ke Dnům evropského kulturního dědictví programem zaměřeným na utváření zdejší krajiny. Výstavu s názvem Černínskou krajinou Chudenicka a Švihovska, která je ke zhlédnutí ve výstavním sále švihovského hradu do konce října, doplní v sobotu 11. 9. od 15:00 tematická přednáška o krajinářských úpravách na Chudenicku na přelomu 18. a 19. století. Na přednášku naváže v neděli 12. 9. komentovaná procházka po krajinářských úpravách na Žďáru u Chudenic. Akce začíná na Bolfánku v 10:00, předpokládaný konec je v 15:00. Přednášky i procházky se zhostí Markéta Šantrůčková z Výzkumného ústavu Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví v Průhonicích.

Zámek Nebílovy
V rámci 29. ročníku hudebního festivalu Haydnovy hudební slavnosti zazní 17. 9. na zámku Nebílovy koncert Italská hudební conservatoria v podání komorního klasicistního orchestru ENSEMBLE 18+ a sopranistky Marie Fajtové. „Program koncertu představuje jakousi hudební mozaiku z období „zlatého věku“ neapolských hudebních škol, z nichž si brala až do 19. století příklad celá Evropa“, popisuje kastelán Milan Fiala. Začátek je od 19:00.

Milovníci dobrého vína ocení tradiční gastronomickou akci Zámecké vinobraní, které se koná na nádvoří nebílovského zámku 25. 9. od 13:00. „Stejně jako v letech uplynulých, tak i letos přivítáme na nádvoří zámku malé vinaře z Velkých Pavlovic, cimbálovou muziku Lašár a mužácký sbor z Velkých Pavlovic. Zástupci malých rodinných vinařství přivezou do Nebílov celou řadu výtečných a oceněných vín a pochopitelně i oblíbený burčák. Návštěvníci si užijí jihomoravský folklór, mohou ochutnávat, nakupovat, ale i diskutovat s vinaři o jejich práci a výsledcích jejich celoročního snažení“, láká na akci kastelán Fiala.

Hrad Rabí
O prodlouženém svatováclavském víkendu, 25., 26. a v úterý 28. září, připravili na hradě Rabí v rámci projektu Šumavské trojhradí speciální prohlídky hradního areálu zaměřené na středověkou oděvní a textilní kulturu. Prohlídky budou po všechny tři dny začínat v 10:30 a 13:30. Vzhledem k omezené kapacitě doporučuje předchozí rezervaci.

Hrad Velhartice
Na hradě Velhartice bude do konce návštěvnické sezóny k vidění výstava Krajina míru, pole války, která hravou formou přibližuje období třicetileté války na Plzeňsku i každodenní život na velhartickém hradě. Celé jedno patro je věnováno vojenství a technice a všemu kolem válčení. Výstava v hradním pivovaru je otevřena denně mimo pondělí od 9:30 do 17:00.

Zámek Manětín
Zájemci o historické zahrady si mohou až do konce října prohlédnout výstavu Stavby a zahrady s orientální tématikou v oranžerii zámku Manětín. Výstava představí fenomén používání staveb s orientální tématikou (pavilonů, mešit, mostků apod.) v zahradách a parcích na území naší republiky od poloviny 18. století až do období první republiky. Oranžérie je přístupná od 10:00 do 16:00.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 04.09.2021 17:00



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka