Hrady Kašperk a Svojanov si letos poprvé vyměnily průvodce

Jaké to je, když si na památkách mezi sebou vymění své zkušené průvodce? Zjistit to se hned v prvním roce svého fungování letos rozhodla Asociace nestátních otevřených památek (ANOPA).

Cílená propagace v Plzni

Mezi jejími dvěma členy, hrady Svojanovem a Kašperkem, si koncem srpna vyměnili na týden po jednom svém průvodci.

Svojanov leží v Pardubickém kraji, Kašperk na Šumavě v kraji Plzeňském. Obě památky zřizuje obec – v prvním případě město Polička, ve druhém město Kašperské Hory. Jaký přínos má tato akce, jež letos proběhla zatím v pilotním režimu? „Akce je přínosná zejména pro samotné průvodce. Zejména ty, kteří se svému oboru věnují dlouhodobě a můžeme je právem považovat za ryzí nadšence.“ říká Václav Kůs, kastelán hradu Kašperk, kam na poslední srpnový týden přijela ze Svojanova průvodkyně Bohunka. Kašperk zase vyslal svého průvodce Filipa, přičemž si oba vyzkoušeli provádění ve zcela odlišném prostředí, byť se jednalo o dva původně středověké hrady.

I díky včasnému poskytnutí průvodcovských textů a další literatury si oba hostující průvodci mohli s předstihem nastudovat historii památky, kam na týden vyrazili provádět.

Oba se shodují, že začátky nebyly úplně nejjednodušší. Filip vzpomíná, jak se po prvním přípravném dni odhodlal vzít s sebou malou skupinku návštěvníků. Jenže přišla první místnost, a hned tzv. „okno“. Bohunka zase přiznává, že během prvního dne provádění kvůli nervozitě z cizího prostředí ztratila trasu, kudy má po hradě jít. Naštěstí díky svým zkušenostem a pomoci ostatních kolegů si zakrátko s trasou i texty poradili, a oba prováděli způsobem, jako by na navštívené památce pracovali odnepaměti. Nebyla nouze například ani o situace, kdy návštěvník ze Svojanova poznal tamější průvodkyni právě na Kašperku, kam zrovna zavítal. Jiní návštěvníci přijeli na Kašperk ze Svojanova ještě během výměnného týdne a neopomněli se přihlásit. Zafungovalo tedy propojení mezi relativně vzdálenými památkami, jež by bez výměnného programu nenastalo.

Jaké dojmy mezi oběma prvními průvodci týden zanechal? „Čím dál víc jsem si uvědomoval, jak jsou si průvodci i přes celou zemi sobě podobní. Každý je jiný, ale uvnitř jsou stejní“, hodnotí Filip. Shodu shledává i Bohunka: „Průvodci jsou ta nejlepší parta na světě a je asi jedno, na kterém hradě, zámku nebo v muzeu jste. Navzájem si pomáhají, podporují se, doplňují se.“

A co si oba průvodci z tohoto programu odnesli? „Určitě nové přátelé, kteří vám poskytují nové podněty a podklady k výkladu“ říká Bohunka a hned dodává, jak je důležité s úsměvem vtáhnout návštěvníky do příběhu. Je pak naprosto jedno, kde zrovna jste. Zároveň si uvědomuje, že si odhalila jisté vlastní rezervy ve znalostech stavebně-historického vývoje na domácím Svojanově, protože na Kašperku je této problematice věnován hned jeden celý prohlídkový okruh. Filip zase oceňuje získaný větší rozhled v historii a nabytých souvislostech a překonání strachu z neznámého. Jednoznačně pak vyzdvihuje osvojený lepší přístup k nejmenším návštěvníkům, protože jej vnímal jako svou dosavadní slabinu. Celkově by Filip výměnný týden shrnul tak, že třebaže podle svého mínění nebyl takovým přínosem pro Svojanov, naopak působení na Svojanově bylo přínosem zejména pro něj. Bohunka se během týdne snažila co nejvíce vstřebávat souvislosti a znalosti okolí, protože ty podstatně dotváří hradní příběh. Stejný přístup razí i na Svojanově. Od sobě vlastního zvídavého přístupu si slibuje, že si následně dokáže poradit s jakoukoliv otázkou.

Kastelán Václav Kůs zmiňuje ještě jeden přínos, jehož si všiml. „Došlo k výměně nejen průvodců, ale také průvodcovských textů, jež s velkým předstihem celý program nutně zahajuje. I když je každý objekt svou dispozicí a příběhem zcela jedinečný, poskytnutí umožňuje nahlédnout do způsobu práce s texty u druhé památky.“ Oba průvodci mohli na navštívených památkách zažít jim nevšední aktivity. Filip z Kašperku mohl být na Svojanově svědkem premiérového promítání filmu, který si ve vlastní produkci natočili zdejší zaměstnanci a příznivci hradu. Snímek tematizuje hradní pověsti a báje, na které je Svojanov skutečně bohatý. Bohunka ze Svojanova zase na Šumavě mohla mimořádně zavítat do mimořádných prostor raně gotických kostelů sv. Mořice a sv. Mikuláše, které byly oba v létě zpřístupněny veřejnosti, a to dokonce i v rámci oblíbených nočních prohlídek. Během výměnného pobytu se také na nádvoří Kašperku uskutečnil pod širým nebem koncert Anety Langerové s její kapelou a smyčcovým triem.

Doporučili by průvodci výměnný program i dalším památkám? Filip je zajedno: „Rozhodně jej doporučuji všem kastelánům a správcům. Jděte do toho! A pro průvodce bych měl jednu radu. Dostavte se na místo dříve, ať máte dostatek času na aklimatizaci. Výhoda bude na vaší straně, má to svůj smysl.“ K doporučení se připojuje i kastelán Kašperku, jenž se přimlouvá za rozšíření programu mezi ostatní památkové objekty, jež jsou zapojeny v Asociaci nestátních otevřených památek a zároveň mají možnost a zájem. „Budiž výměnný program benefitem především pro naše průvodce, které si potřebujeme vychovávat, udržovat na našich památkách a rozvíjet jejich kvality do budoucna. Už jen z titulu tradice, jakou v našich zemích komentované prohlídky památek mají,“ uzavírá. Tak uvidíme. Třeba se z výměnného programu nakonec stane hezká tradice?


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
05.11.2021 17:06



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka