Identita, jistota, bezpečí. Jeden svět v Plzni i v Sušici hledá, co nás spojuje

Kdo jsem a kam patřím? Odpovědi na tyto otázky jsou v době politických krizí, rozdělené společnosti a na prahu nevratné klimatické změny stále složitější.

Jarní servisní akce AUTO CB

O to více potřebujeme najít vlastní identitu, která nám dává pocit jistoty a bezpečí. Jak chápat sama sebe, odlišit se od ostatních a nevytvořit přitom ve společnosti hlubokou propast? Po tom bude pátrat letošní Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Ten se v letošním roce koná od 22. do 29. března v Plzni a od 4. do 7. dubna v Sušici. 

Motto Bezpečná blízkost odkazuje na stav, kdy si lidé ve společnosti, ač je každý jiný, dokáží porozumět a naslouchat. „Nenávistné šermování s identitou se stalo zbraní v rukou některých médií a politiků, kteří se snaží poštvat jednu skupinu proti druhé. Vzniká tak propast – my versus oni. Chceme zjistit, co nás od sebe navzájem odlišuje; najít to, co nás spojuje a skrze co si můžeme být bezpečně blízko,“ říká ředitel Jednoho světa Ondřej Kamenický. Dramaturgyně festivalu Jeden svět v Plzni Lenka Hodoušová dodává: „Čím dál častěji slýcháme přisuzování určitého chování různým skupinám lidí. Mluvíme o cizincích a o tom, jak ohrožují domácí, nebo označujeme pražskou kavárnu a dáváme ji do kontrastu s obyčejnými lidmi. Ale bez ohledu na cokoliv jsme všichni součástí (J)jednoho světa“. Kampaň festivalu připravilo stejně jako loni Studio MT (Matyáš Trnka ve spolupráci s Matějem Růžičkou). Barevné otazníky a vykřičníky, které zaplavují vizuál a rozpohybují festivalovou znělku, odkazují k tématice složitého vyjednávání osobní identity v nejistém a složitém společenském klimatu. 

Jeden svět pro všechny  I letos bude Jeden svět opravdu pro všechny. Usilujeme o přístupnost našich projekcí a doprovodných akcí pro co nejširší spektrum diváků, včetně lidí s postižením. Letošní ročník uvede opět několik dokumentů s titulky pro neslyšící a nedoslýchavé. „Navazujeme na výbornou spolupráci se Spolkem neslyšících Plzeň, který nám zajišťuje například tlumočení debat do znakového jazyka tak, aby i diskuse byly dostupné co nejširšímu publiku,“ upřesňuje Andrea Vernerová, hlavní koordinátorka festivalu Jeden svět v Plzni. Vedle filmů s audiokomentářem pro nevidomé či slabozraké také nabídne relaxovanou projekci, v rámci které si mohou filmy vychutnat lidé s mentálním postižením, epilepsií nebo autismem. 
 
V Plzni rozšiřujeme festivalová místa I v letošním roce bude hlavním festivalovým místem Moving Station. Zde kromě zahájení festivalu, veřejných i školních projekcí bude probíhat také doprovodný program. Nadále také promítáme veřejné i školní projekce v Knihovně města Plzně, a to v Polanově síni. Zázemí výhradně pro školní projekce zůstává i v dalších prostorách Knihovny města Plzně, a to v L-klubu a M-klubu. „Velkou novinkou je v letošním roce navázání spolupráce s Fakultou designu a umění, ZČU. Nejen že tím rozšiřujeme projekční místa pro veřejnost o další prostor, ale chystáme ve spolupráci s fakultou také originální doprovodné akce,“ upřesňuje Vernerová. 
 
Festivalové předprojekce a happening Festivalu v Plzni budou předcházet 3 předprojekce. 7. února promítneme snímek Punková Odysea, který je letošní novinkou. Dokument sleduje řádění finské punkové kapely Pertti Kurikan Nimiäivat, známé již z filmu Punkový Syndrom. Hostem navazující debaty bude Milan „Banán“ Trachta, moderátor punkového pořadu na Radiu Wave „Scéna s Banánem“. 21. února můžete dorazit na projekci dokumentu Silvana o mladé rozhněvané ženě, která rapuje o tom, jak „posranej je tenhle svět“. Silvana Imam je se svými feministickými a antirasistickými texty ve Švédsku idolem. Po promítání se můžete zapojit do diskuse se Žanetou Sladkou, vedoucí projektu a garantkou LGBT+ problematiky v Amnesty International a zástupkyní této organizace v kampani Jsme fér. Předprojekce zakončíme 7. března filmem Co se nenosí, který divákům přiblíží estonskou módní návrhářku Reet Ausovou, která využívá textil, který by běžně skončil na skládce, podobně jako tisíce tun oblečení, které se neprodalo nebo vyšlo z módy. Hostem debaty bude Karolína Čechová, studentka ateliéru Fashion Design, FDULS ZČU zabývající se upcyklací oděvů. Všechny projekce proběhnou v Univerzitní kavárně Družba, Sedláčkova 19. 
 
V rámci předfestivalových doprovodných aktivit zveme také na happening „Měním. Debatuji. Zrecykluji.“ Program bude v rámci Univerzitní kavárny Družba a Kulturky ZČU probíhat 7. března již od 10 hodin dopoledne a je určen nejen ženám, ale také mužům a dětem. Máte možnost se poradit se zkušenou návrhářkou. Od 15 do 18 hodin bude probíhat workshop upcyklace oblečení, přehlídka živých figurín a slam poetry v podání Kroonyho, Pí a dalších. Akci zakončí promítání snímku „Co se nenosí“ a následně představení činnosti iniciativy „Food Not Bombs“ a debata. Vstup na všechny předfestivalové akce je zdarma. 

Součástí festivalu jsou i speciální dopolední projekce vybraných filmů pro základní a střední školy. Po filmech zpravidla následující debaty, kde se mladí diváci dozvědí více o tématu filmu a mají možnost vyjádřit svůj názor. Školní projekce festivalu jsou rozděleny dle věkových kategorií a upozorňují na aktuální problémy, se kterými se žáci a studenti mohou setkávat ve svém okolí nebo v médiích. Vstupné je 40 Kč a pedagogové mají vstup zdarma. Zájemci o školní projekce si mohou vybrat snímek ze seznamu filmů na jsns.cz a vhodný termín z tabulky zde. Vybraný termín a film posléze napište nebo zavolejte koordinátorce školních projekcí Anně Burešové, 777 787 373, skoly.plzen@jedensvet.cz.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 24.02.2019 17:06



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka