Infocentrum Idina Pila je po dobu nepřístupnosti Boubínského pralesa zavřené

Informační centrum Idina Pila v květnu neotevře. Stane se tak teprve podruhé od jeho otevření v roce 1998, když byl před patnácti lety celý objekt rekonstruován.

Cílená propagace v Plzni

Informační centrum, které slouží turistům vždy od května do října, zůstane uzavřené po dobu, kdy nebude umožněn přístup turistům alespoň k Boubínskému jezírku.

O uzavření naučné stezky okolo jádra Boubínského pralesa, včetně přístupové cesty k Boubínskému jezírku, rozhodl Městský úřad ve Vimperku a to na žádost Lesů ČR coby správců území.

Jádro Boubínského pralesa o výměře 46,7 ha je jedním z posledních původních pralesů v České republice a jedním z několika málo míst v Evropě, kde člověk nikdy nezasahoval. Z tohoto pohledu se tak jedná o národní bohatství s mezinárodním přesahem a jsme tudíž povinni ho zachovat pro budoucí generace. „Jeho hodnota je nevyčíslitelná. Jde o jedinečnou scenérii, na které lze demonstrovat přirozený vývoj šumavského lesa ve všech jeho fázích. Z hlediska Správy je možnost vidět takovou scenérii opravdu zásadním veřejným zájmem. Je skutečným národním divadlem přírody,“ poukazuje na význam pralesa ředitel Správy NP Šumava Pavel Hubený.

Z toho také vyplývají rizika spojená s jeho návštěvou. Různě početné množství souší se v jádru Boubínského pralesa vyskytuje po celou dobu jeho existence a také do jisté míry vždy ohrožovalo návštěvníky na okolní naučné a turistické stezce. Informace varující návštěvníky před pádem stromů byly osazeny Správou Národního parku Šumava na přístupy k pralesu už v roce 2003. S nezbytnou informovaností počítá i platný plán péče o NPR Boubínský prales, ve kterém je uvedeno: „…všechny turistické trasy, které procházejí bezzásahovým územím, jsou označeny informačními cedulemi o vstupu na vlastní nebezpečí a možnosti pádu stromů.“

Riziko pádu souší je v současné době nejvyšší v části modré turistické trasy (od Boubínského jezírka po Knížecí cestě, v délce cca 1,4 km). V tomto místě jsou řádově stovky souší, které v nadcházejících letech hrozí zřícením, nicméně riziko pádu stromů je i v jiných částech Národní přírodní rezervace.

Z důvodu tohoto rizika přistoupil správce území – Lesy ČR s.p. k dočasnému uzavření některých turistických tras od 15.4. 2022.

Jak dlouho bude uzavření Idiny Pily i části NPR Boubínský prales trvat, není dosud jasné. Předpokládáme, že tuto situaci bude vlastník lesů v NPR Boubínský prales (LČR,s.p.) řešit se všemi zainteresovanými institucemi, tedy nejen se Správou NP Šumava, ale také s obcemi, na jejichž katastru NPR Boubínský prales leží a také s Klubem českých turistů, který zde zajišťuje turistické značení.

I tak je nezbytné na všech turistických trasách nejen v NPR Boubínský prales, ale i na území Národního parku Šumava, dbát zvýšené opatrnosti. Riziko pádů nejen suchých stromů existuje vždy a zvyšuje se po každé za větru, při těžkém sněhu a námraze nebo při silném dešti. Proto žádáme všechny návštěvníky Šumavy, aby byli při svých výletech vždy pozorní.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka