Íránský umělec Ali Boozari se představuje v Galerii Ladislava Sutnara

Ali Boozari – New Pictures from IRAN slavnostně otevírá 4. dubna v 18 hodin v Galerii Ladislava Sutnara v centru Plzně.

Jarní servisní akce AUTO CB

Ali Boozari je íránský ilustrátor, umělecký kurátor a historik umění. Zúčastnil se výstavy ilustrátorské a malířské skupiny Neumers v Íránu, Francii, Slovenské republice, USA, Německu, Dánsku, Jižní Koreji, Japonsku, Itálii a mnoha dalších zemích, jeho kniha je přeložena do více než 15 různých jazyků.

Jeho ilustrace jsou ve světě vysoce ceněné, získal mnoho ocenění, jako například Cenu nového horizontu na veletrhu dětské knihy Bologna 2012 nebo čestný diplom Mezinárodní rady pro knihy pro mládež 2010. Jako kurátor se podílel na výstavách íránské ilustrátorské skupiny – Arabské noci v Íránu, r. 2015; Nye billeder fra Iran v Dánsku, r. 2015 – 2017; Shahnameh Illustration v Gruzii, r. 2014; Anaarestaan v Mnichově, r. 2014 – 2016.

Jako badatel se většinou zabývá perskými miniaturami a litografií. V současné době pracuje jako asistující profesor na Vysoké škole umění v Teheránu, zároveň je prezidentem Íránské ilustrátorské společnosti. V Galerii Ladislava Sutnara již Ali Boozari vystavoval v minulém roce, kdy také vedl kurz na letní škole umění ArtCamp.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka