Jak si stojíte na trhu práce? Veletrh práce a vzdělávání dá odpověď!

Nabídky 50 vystavovatelů přinese plzeňský Veletrh práce a vzdělávání Klíč k příležitostem, který se letos koná v bývalém OD Prior ("malé tesco" poblíž hlavního nádraží) 30. ledna 2019 od 10 do 18 hodin.

Jarní servisní akce AUTO CB

 Veletrh má celodenní vzdělávací a poradenský program pro rozvoj kariéry. Vstupné se neplatí.

Zatímco personalisté podniků vymýšlejí stále nové způsoby, jak se na trhu práce odlišit od konkurenčních nabídek, pro zaměstnance je teď ta nejvhodnější doba pro vyjednání lepších podmínek - u stávajícího či nového zaměstnavatele. Na veletrhu budou nabízeny nejen vyšší mzdy, ale také další benefity, například delší dovolená, firemní stravování, zkrácené úvazky, pružná pracovní doba, věrnostní odměny za počet odpracovaných let, karty na proplácení volnočasových aktivit, zkrácený pracovní týden, firemní jesle či školky...

"V boji o dobré zaměstnance se podniky předhánějí, kdo nabídne vyšší mzdu či lepší benefity. Je třeba ale dát si pozor, jak jsou daná opatření zakotvena v pracovní smlouvě a zda nabídka platu "až 45.000 Kč" za dělnickou pozici náhodou neznamená jen lákavě vykreslenou možnost, na kterou běžný pracovník nikdy nedosáhne," říká Jana Brabcová za pořádající společnost Grafia.
Ne všichni ale preferují co nejvyšší základní mzdu. "Mnohdy je v práci důležitější pracovní atmosféra, dobrá organizace práce a spravedlivé odměňování. To ostatně vyplývá i z výzkumů firemní kultury a spokojenosti, které provádíme. Ve zkušební době tak odcházejí kvalifikovaní zaměstnanci, kteří za pár měsíců prohlédli praktiky zaměstnavatele, které se neslučují například s jejich osobním postojem či jsou v rozporu s původně slíbenými podmínkami. Je ale dobré porovnat různé nabídky a k tomu je veletrh ideální."

Sedmý ročník veletrhu nabídne nejen pět desítek vystavujících firem, ale také užitečné poradny a přednášky. Nevíte si rady s životopisem? Potřebujete vědět, jak probíhá pracovní pohovor? Chcete vědět, na co si dát pozor při uzavírání pracovní smlouvy? A možná už z toho stresu tak trochu blázníte? Odborníci budou po celou dobu až do 18 hod konzultovat vaše problémy a někteří z nich vystoupí i v otevřeném fóru na přednášce. Bezplatné jsou i další služby: testování zrakové kondice, fotky do životopisu, kadeřnice, kosmetičky, image a brýlová poradna. Na veletrhu se ale také dozvíte, jak hledat práci v zahraničí (na stánku EURES) či jak nastartovat své vlastní podnikání (poradí Czechinvest).

Celý program včetně poraden, přednášek a služeb je zdarma - naleznete jej na https://praci.najdisi.cz.

Každoročně také mohou návštěvníci přinést staré brýle do sbírky Lions Clubu, který je doručí potřebným.

Stále častěji veletrh navštěvují ti, kdo práci mají, i pro ně je veletrh otevřen až od 18. hodiny, aby stihli přijít po pracovní době. Nezaměstnaných je v současné době málo, na 1 uchazeče připadá asi 5 volných míst hlášených na úřadě práce. Počet volných míst je ale pravděpodobně podstatně vyšší, neboť evidence míst na ÚP není pro zaměstnavatele povinná. Situaci zhoršuje, že nabídka pracovních míst se "nepáruje" s kvalifikací nezaměstnaných.
"Volných míst je cca 10.500 v Plzni a v Plz. kraji 34.866," sdělila Mgr. Lenka Jindrová, ředitelka odboru zaměstnanosti Kontaktního pracoviště Plzeň - město krajské pobočky ÚP ČR.

Přijít na veletrh znamená zjistit, která pracovní místa podniky obsazují a počítají s nimi do budoucna.
Na návštěvníky čekají stovky různorodých nabídek práce od specializovaných inženýrských pozic po jednoduché práce ve výrobě či brigády. Nabízeny budou také profesní kurzy, jazyky, rekvalifikace a také zkoušky před autorizovanou osobou.

Většina návštěvníků v předchozích letech ocenila možnost osobně se setkat s personalisty podniků, dát jim do ruky svůj životopis a domluvit se na případné následné schůzce. „Někteří návštěvníci v poslední době ani práci nehledali, jen si přišli „obhlédnout“ nabídky a porovnat, zda by byl o ně zájem,“ říká Štěpánka Pirnosová, manažerka veletrhu. „Ale byli i tací, kteří celý den strávili na přednáškách a v poradnách a byli nadmíru spokojeni. Jinde se totiž za poskytované služby platí nemalé peníze,“ dodává Š. Pirnosová.

Jako každým rokem budou na veletrhu oceněny podniky přátelské rodině cenou Mamma/Parent Friendly (ve 13:00).
Přijít se zkrátka vyplatí, i když práci právě nehledáte.

Veškeré info a přesné časy doprovodného programu na webu: http://praci.najdisi.cz
Na Facebooku najdete videopozvánky personalistů: www.facebook.com/veletrhprace/

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka