Jeden svět startuje v Plzni předfestivalovými akcemi

Zdá se, jako by současným světem otřásala jedna krize za druhou. Válka na Ukrajině, energetická krize i změny klimatu. To jsou témata, která Jeden svět nemůže přehlížet.

Cílená propagace v Plzni

Festival každoročně přináší do kin desítky dokumentárních filmů o lidských právech a upozorňuje na jejich porušování. Letošním tématem je Cena bezpečí. Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět se uskuteční v Plzni od 22. do 26. března 2023.
V průběhu března se uskuteční hned tři předfestivalové akce, které mají nalákat diváky*čky na samotný festival. První z nich připomene smutné výročí začátku války na Ukrajině. Další týden proběhne debata se studenty*tkami z Čech i zahraničí o ceně bezpečí v kontextu migrace. Přesně týden před začátkem festivalu se budeme moci naladit na filmové zážitky projekcí snímku Buď můj hlas a následnou debatou.

01. března 2023
NA JEDNÉ LODI

18:00 Náměstí Republiky - svíčková manifestace
19:00 Univerzitní kavárna Družba - projekce filmu Dům z třísek
20:30 Univerzitní kavárna Družba – debata

Srdečně vás zveme na vzpomínkovou akci, která se uskuteční 1. 3. 2023. V rámci ní vzpomeneme na smutné výročí začátku války na Ukrajině. Akce začne svíčkovou manifestací na Náměstí Republiky před katedrálou u “Andělíčka”. Zde, mimo jiné, zazní zpěv ukrajinského dětského sboru. Následovat bude projekce filmu Dům z třísek v Univerzitní kavárně Družba a debata s hosty*tkami o aktuální situaci dětí v Ukrajině i v Česku. Milionům ukrajinských dětí hrozí zabití, zranění a prožívají hluboká traumata. Musely opustit svůj domov, jejich školy jsou ničeny, jejich otcové odešli do války, jejich rodiny jsou rozděleny a životy rozvráceny.

Dům z třísek (87 min)
Dokumentární film nominovaný na Oscara a vítězný snímek loňského festivalu Jeden svět přibližuje atmosféru ústavu nedaleko bojové linie, kde desítky dětí čekají na rozhodnutí o svém dalším osudu. Působivý dokument sleduje příběhy ztělesňující úplné popření hlavních atributů dětství, zároveň však vykresluje sílu vztahů s vychovatelkami a pouta vznikající mezi dětmi s traumatickou rodinnou zkušeností.

07. března 2023
CENA BEZPEČÍ V KONTEXTU MIGRACE
- beseda, setkání se studenty a studentkami, aktérkami a aktéry
Akci pořádá Jeden svět Plzeň ve spolupráci s projektem BezTíže (projekt Informačního a poradenského centra ZČU).
Všichni potřebují místo, kde se necítí být ohrožováni. Hledání pocitu bezpečí je složitý proces a cesta k němu je plná překážek. Vysněný cíl přitom vůbec nemusí naplňovat očekávání.
S jakými překážkami se setkáváme? A jak to vnímají lidé, kteří do České republiky přicházejí žít z ciziny? Přijďte debatovat se studenty*tkami ze zahraničí, kteří mají s touto cestou vlastní zkušenost a s dalšími odborníky*nicemi a aktéry*rkami migračního procesu.

15. března 2023
BUĎ MŮJ HLAS – projekce filmu s diskuzí

Ženu bez hidžábu v dnešním Íránu často čeká fyzické násilí i věznění. Přesto tisíce žen ve jménu boje za svobodu a rovnost toto riziko podstupují. Jejich hlasem se stala nezlomná kritička režimu Masíh Alínežád. Dokumentaristka Nahid Persson pomocí kamery i vznikajícího přátelství s energickou Masíh, íránskou novinářkou žijící v exilu v USA, postupně objevuje ženu, která je tváří a hlasem milionů lidí kritických vůči náboženskému fundamentalismu íránského režimu. Film však zároveň ukazuje i lidskou bytost radující se z maličkostí a trpící strastmi vlastní rodiny i stovek neznámých Íránců, kteří se na ni obracejí. Na pozadí násilného potlačování největších novodobých protivládních protestů jsme svědky každodenního úsilí ženy, jež i přes mnohaleté odtržení od rodiny, emoční i fyzické vyčerpání a pravidelné výhrůžky násilím a smrtí neúnavně bojuje za svobodnější Írán.
Po projekci bude následovat debata s hosty*tkami o aktuální situaci v Íránu.

JEDEN SVĚT PLZEŇ se uskuteční 22. – 26. března 2023
Samotný festival Jeden svět Plzeň, proběhne v tradičním březnovém termínu a nese podtitul Cena bezpečí. „Pro každého znamená bezpečí něco jiného a něco jiného se mu při tomto slovu vybaví. Pro někoho je to rodinné zázemí, teplý byt, nebo třeba finanční zajištění. I cena, kterou jsme ochotni za bezpečí platit je jiná. Proto všechny filmy na letošním festivalu nahlížejí na bezpečí jinak a přináší řadu témat, která vybízí k diskuzi.“ uvedla Anna Matuštíková, koordinátorka festivalu Jeden svět Plzeň.
Festival uvede řadu premiér a horkých novinek. Jsou jimi například dokumenty Kuciak: Vražda novináře režiséra Matta Sarneckiho, Návštěvníci režisérky Veroniky Liškové, či Polské modlitby režisérky Hanky Nobis. Festival letos přinese také svědectví z Ukrajiny i dokumenty ve virtuálním světě.
Slavnostní zahájení letošního plzeňského ročníku proběhne ve středu 22. března od 17:00 v prostorách Moving Station. Úvodním filmem bude Bobi Wine: Prezidentské reggae. Snímek přináší fascinující příběh ugandského rappera z nejchudšího ghetta, který se stal politickou hvězdou.

Kompletní program festivalu bude představen na začátku března.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 01.03.2023 17:06



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka