Jeden svět v Sušici navštívilo bezmála 900 diváků

V sobotu skončil první ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět v Sušici.

Cílená propagace v Plzni

Festivalový tým hlásí téměř 900 diváků. V Plzeňském kraji tím letošní Jeden svět skončil, ale na několika místech v republice je možné ještě tento týden na projekce vyrazit.

Program složený z tuzemských i unikátních světových snímků doprovodila série debat se zajímavými hosty, výstava a závěrečný koncert. Největší návštěvnost mělo slavnostní zahájení festivalu v sušickém kině. To bylo spojeno s promítáním snímku Mečiar o vlivu premiéra Vladimíra Mečiara na Slovensko v devadesátých letech. „Velkou radost máme z vyprodaného snímku Azurová o dopadech lidské činnosti na ekosystém oceánů a o možnostech, jak moře před námi samými chránit. Kapacita sálu téměř nestačila,“ zmiňuje Sarah Sofia Huikari, koordinátorka sušické části festivalu z regionální pobočky společnosti Člověk v tísni. „Z ankety vyplynulo, že většina návštěvníků vyrazila na projekce opakovaně. Jedna návštěvnice, která byla téměř na všech projekcích, mi dokonce pro promítání závěrečného snímku Hranice práce vzkázala, že v pořádání festivalu musíme určitě v následujících letech pokračovat,“ doplňuje s potěšením Huikari.

Kromě programu pro veřejnost proběhly v dopoledních hodinách i čtyři projekce pro školy. „Školní projekce byly velmi úspěšné, podle našeho průzkumu studenti zažily atmosféru filmového festivalu úplně poprvé. Dopolední projekce navštívilo celkem 619 žáků a studentů. Přijeli žáci nejen ze Sušice, ale také z Hrádku u Sušice, Žichovic, Velhartic, Hartmanic a Kolince,“ shrnuje jejich průběh Eva Huikari, koordinátorka školních projekcí.

Velký ohlas vyvolaly i doprovodné akce. Diváci se aktivně účastnili diskusí s odborníky na různá témata, které probíhaly po každém promítnutém dokumentu. „Diskuse s festivalovými hosty byly téměř nezastavitelné. Pochopili jsme, že poptávka po obsahově kvalitních besedách je v Sušici opravdu veliká,“ dodává Michaela Šímová, která program pofilmových debat připravila. Pozitivní ohlasy vyvolal i závěrečný koncert kapely Banana Split a Jeho Moralisté. Návštěvníci ocenili výběr prostředí pro pořádání koncertu, který se uskutečnil v industriální hale Maximhall, ale i obsažnost textů a celkovou atmosféru.
 
Příznivci dokumentárních filmů o lidských právech nemusí na další snímky čekat až do příštího ročníku. Pedagogové mohou využít výukového programu Jeden svět na školách. A kdokoliv ze zájemců z řad veřejnosti se může stát promítačem díky projektu Promítej i Ty! Stačí si zapůjčit vybraný festivalový film a uspořádat promítání pro své přátele či známé, ať už doma nebo ve svém oblíbeném podniku. 

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 10.04.2018 08:20



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka