Jedinečná příležitost: V Plzni se představí věhlasná čínská opera

Jedinečnou příležitost zhlédnout vystoupení věhlasné čínské opery budou mít diváci v Novém divadle v Plzni. Osmdesátičlenný soubor Tianjin Peking Opera Theatre se zde představí 3. a 4. července v rámci akce Čína dnes 2015. Vstupenky na operu s názvem Legenda o Bílém hadovi jsou v prodeji za 190 a 290 korun, abonenti Divadla J. K. Tyla, studenti a senioři mají 50% slevu.

Jarní servisní akce AUTO CB

Akce Čína dnes 2015 je součástí projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015 a má za cíl představit tuto asijskou zemi jako rodiště zajímavých kulturních děl a projektů. Kromě čínské opery se v Plzni na začátku července uskuteční i výstava fotografií a komiksů a promítání animovaných filmů. Projekt Čína dnes 2015 připravili Smíšená česko čínská komora vzájemné spolupráce, město Plzeň, Plzeňský kraj a společnost Plzeň 2015.

Akce proběhne pod záštitou paní MA Keqing, velvyslankyně Čínské lidové republiky v České republice.„Čínská opera pochází původně z lidových vrstev a ve světě je velkým pojmem. Od klasické evropské opery ji odlišuje zejména důraz na tanec, který může připomínat akrobacii bojových umění. Postavy mají výrazný kostým a nalíčenou masku, zpívají ve verších, přičemž zpěv místy přechází až do fistule. Takto zpracované opery vypráví obvykle staré čínské příběhy. Do Plzně přijede osmdesátičlenný soubor čínské opery vůbec poprvé, předtím pouze jednou vystupoval v roce 2012 v pražském Národním divadle,“ uvádí za organizátory projektu Petr Mrhálek, výkonný viceprezident Smíšené česko čínské komory vzájemné spolupráce.

Opera Legenda o Bílém hadovi

V západočeské metropoli bude uvedena opera Legenda o Bílém hadovi. Tento tradiční příběh je považován za jednu ze čtyř největších čínských lidových pověstí. Vypráví o síle lásky a rodinné sounáležitosti, které překonají všechny nástrahy ze strany závistivých a nepřejících.

Vstupenky na čínskou operu je možné zakoupit na www.plzenskavstupenka.cz.

Součástí doprovodného programu projektu Čína dnes 2015 je také výstava snímků čínských fotografů ve foyer Nového divadla, výstava děl čínských komiksových kreslířů a projekce originálních čínských animovaných filmů v Kulturním domě Peklo.

Výstava komiksových animací - v KD Peklo zdarma

Na výstavě budou ke zhlédnutí díla vhodná a srozumitelná pro české návštěvníky. Pro tuto výstavu jsou připraveny komiksy starších kreslířů, jako jsou Pang Bangben, Wang Kewei Li Kunwu, Nie Zongrui a mladších kreslířů, jako jsou Zhang Xiaoyu, Lu Ming, Golo, Wang He, Liu Wei, Yang Weilin, Zao Dao, Nie Jun a dalších 12 autorů, kteří již dříve představili svá díla v Evropě,a jejichž komiksy měly u evropských čtenářů velký ohlas.

Celkem bude vystaveno 58 originálů, které budou k vidění v Evropě poprvé. Přes 10 děl od autorů Pang Bangben a Wang Kewei bylo vytvořeno již v letech 1979–1983, jsou tedy o to vzácnější.

Animované filmy - v KD Peklo zdarma

Program projektu Čína dnes 2015 je doplněn projekcí animovaných čínských filmů. Budou promítány dva delší a devět krátkých animovaných snímků, které prezentují nejlepší filmy posledních let. Jejich obsah i zpracování jsou vhodné i pro děti. Některá z děl mají velmi typické čínské rysy a v Číně získala řadu ocenění. Promítat se budou například snímky Prodej prasat či Boj o lví hlavu nebo dobrodružný sci-fi příběh o příliš zaměstnané matce Jungle Master.

Program projektu Čína dnes 2015 v Plzni 3. a 4. července 2015:

Opera: Legenda o Bílém hadovi – Nová scéna DJKT, 19 hod.

Vstupné 190 a 290 Kč; studenti, senioři a držitelé abonmá DJKT - 50% sleva

Předprodej vstupenek www.plzenskavstupenka.cz

Výstava komiksových animací a promítání čínských animovaných filmů - KD Peklo, 10–17 hod.

Vstupné ZDARMA

Výstava fotografií čínských autorů na téma „Ženy a Česká republika očima Číňanů“ - Nová scéna DJKT – foyer, 18–21 hod.

Vstupné ZDARMA

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka