Jeřábi táhnou přes západ Čech

Bez ohledu na všechna vládní nařízení celého světa. Bez ohledu na koronu, nouzový stav, zákaz vycházení, zavřené restaurace, roušky a povolené počty jedinců ve skupině.

Cílená propagace v Plzni

Jeřábi táhnou jako každý rok na svá zimoviště hned přes několik států najednou.

"Mám obrovskou radost, když od kolegů slyším, jak v tomto týdnu, dřív než kdykoliv jindy, opět slyšeli, viděli a počítali jeřáby popelavé táhnoucí přes území našeho Plzeňského kraje. V menších i stovkových hejnech táhnou tito nádherní ptáci hlavně za tmy směrem na západ a věřte, že podle pověry je to dobrá zpráva a dobré znamení," líčí šéf plzeňských ochránců přírody Karel Makoň.

 První letošní informace přišly od myslivců z Domažlicka. "U Postřekova v průběhu cca tří hodin, kdy kolega seděl večer na posedu, slyšel „troubit“ a hlasitě se ozývat celkem pět hejn letících vysoko pod hvězdnou oblohou. První hejno bylo tak do 100 kusů, další bylo výrazně početnější, pak zase menší, největší a na závěr nějací loudové v partičce do dvaceti. Nádherný zážitek hlásil pán do telefonu s informací, že jeho kolega je má dokonce zachycené na termokameře," popisuje Makoň.

Nezávisle na této informaci posílá Tomáš Košatka ze ZOO Plzeň dokumentační fotografii a zprávu od svého kolegy Ciglera, rovněž ze ZOO Plzeň, který v pondělí 28. 10. 2020 před 17. hodinou náhodně vyfotografoval minimálně „stohlavé“ hejno táhnoucích jeřábů popelavých. Vše doplňuje informací, že on ten samý den pak slyšel troubení jeřábů o dvě hodiny později (kolem 19:00 hod.) za úplné tmy nad Ledcemi.  

"Všichni jsme se shodli, že zažít něco takového je pro nás obrovský zážitek a mimořádná událost. Nenapíši vám přesně odkud a kam, či za jakých podmínek přes naše území jeřábi přelétají, ale podobnou masivní tahovou vlnu jsem osobně zažil naposledy na podzim roku 2011," uzavírá Karel Makoň. 

foto: příznivci desop
 

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka