Jídlo a zdravý životný styl – téma pro setkávání mladých Čechů i Němců

Plzeňský spolek KNOFLÍK rozjíždí nový projekt, který propojí české a bavorské školy a žáky má přimět k přemýšlení o spotřebních návycích. Spolu s německým Centrem pro vzdělávání mládeže ve Waldműnchenu zorganizují od listopadu do konce příštího roku celkem 12 setkání, na kterých budou mladí Češi a Bavoři společně řešit otázky zdravého životního stylu.

Cílená propagace v Plzni

“Zdravý životní styl se stává otázkou pro stále více mladých lidí. Cílem našeho projektu je pomoci žákům základních a středních škol zorientovat se v možnostech stravování, ekologie, etického spotřebitelského chování, aby se dokázali sami zodpovědně rozhodovat o tom, jaké potraviny budou kupovat. Příjemným vedlejším efektem je také to, že poznají stejně staré děti ze sousední země, procvičí si cizí jazyk a natrénují si vystupování před publikem,” popisuje vedoucí projektu Magdalena Hrubá ze spolku Knoflík.

Projekt s příznačným názvem “Život? Otázka stylu!” začal již v srpnu, nyní probíhá přípravná fáze, během které se hledají vhodné základní a střední školy v Plzeňském, Jihočeském a Karlovarském kraji. Jeden seminář trvá pět dní, od pondělí do středy  bude  setkání  probíhat  v  Čechách  a  následně  od  středy  do  pátku  ve Waldmünchenu.  Žáci se budou zabývat stravovacími návyky a seznámí se s regionálními rozdíly a s tím, co mají obě země společné. Dozví se ale třeba také o přínosu regionálních a sezónních produktů ve spojitosti se snížením emisí skleníkových plynů a naučí se smysluplně a udržitelně využívat zdroje potravy.

Školy, které mají zájem se zapojit, se mohou hlásit během září a října na e-mail magdalena.hruba@knoflik.org. Podmínkou je, aby již měly partnerská zařízení na území Horního Falcka, Dolního Bavorska nebo Horních Franků. Projekt je určený žákům ve věku 12- 20 let, vítaná je aktivní znalost cizího jazyka. Jazykovou bariéru ale dokáží vedoucí projektu odbourat skrze hry a zábavné jazykové animace. Náklady na 5denní pobyt na semináři hradí škola, jedná se o 30 Euro na žáka a příspěvek dopravu. 

V loňském roce proběhl podobný česko-bavorský projekt pod názvem “Zdravá energie pro život”, kterého se zúčastnilo 18 škol, mezi nimi například Vyšší odborná škola a střední průmyslová škola elektrotechnická. Jak potvrzuje její ředitelka Naděžda Mauleová, ekologické téma žáky zajímalo: “S průběhem projektu jsme byli velmi spokojeni, studenti si navíc prohloubili své znalosti němčiny I angličtiny.” Zájem o další spolupráci vyjádřilo i Mikulášské gymnázium či Střední škola informatiky a finančních služeb v Plzni.

Projekt podpořili Evropský fond pro regionální rozvoj (ERDF), konkrétně „Program přeshraniční spolupráce Česká republika – Svobodný stát Bavorsko Cíl EÚS 2014–2020“, Česko-německý fond budoucnosti a „Kinder- und Jugend¬programm des Bundes (KJP)“.

KNOFLÍK je zapsaný spolek, působící v oblasti mimoškolního vzdělávání mládeže, který před 15 lety v Plzni založili absolventi výměnné studentské stáže v Bavorsku. Klade si za cíl vzájemné porozumění a sblížení mezi mladými lidmi z různých zemí, zprostředkování osobních kontaktů mladých lidí z obou stran česko-německé hranice, dobré česko-německé sousedství, překonání laciných klišé a v neposlední řadě kreativní trávení volného času. Více informací je možné nalézt na webu www.knoflik.org


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka