Jindřich Musil z FAV získal mezinárodní ocenění

Na 18. ročníku prestižní mezinárodní konference věnované plazmovým technologiím a jejich aplikacím v Erfurtu obdržel ocenění za svoji dlouholetou výzkumnou činnost plzeňský vědec prof. Jindřich Musil.

Cílená propagace v Plzni

 Ještě donedávna působící na katedře fyziky Fakulty aplikovaných věd (FAV) Západočeské univerzity (ZČU) v Plzni. Evropský výbor pro plazmové a iontové povrchové inženýrství (European Joint Committee of Plasma and Ion Surface Engineering) ho ocenil jako vůdčí vědeckou osobnost na poli vědeckém i technologickém v oblasti plazmového povrchového inženýrství.  

„Jedná se o jednu z nejvýznamnějších evropských mezinárodních konferencí, kde se letos sešlo více než pět set vědců z celého světa a zástupců hi-tech firem z Evropy, USA i Asie“, přibližuje událost Pavel Baroch, vedoucí katedry fyziky FAV ZČU a dodává: „Ocenění prof. Musila na takto významné konferenci považuji jednak za zcela mimořádný osobní úspěch, ale i za úspěch celého pracoviště, neboť současná špičková věda v oblasti experimentální fyziky se neobejde bez týmové spolupráce a nejmodernějšího přístrojového vybavení.“

Prof. Jindřich Musil, jenž získal cenu pro vůdčí vědeckou osobnost v oblasti plazmových technologií, se tak stal prvním Čechem, kterého Evropský výbor pro plazmové a iontové povrchové inženýrství takto ocenil. Tento uznávaný odborník v oblasti fyziky plazmatu, ale také v oblasti plazmochemie, elektromagnetického pole, radarového inženýrství nebo termojaderné fúze je rovněž držitelem státní ceny za vývoj technologie pro tvorbu tenkých vrstev. V minulosti obdržel také tři ceny za fyziku od Československé akademie věd nebo cenu za významný přínos v rozvoji pokročilých nanokompozitních materiálů od Americké vakuové společnosti (American Vacuum Society). V posledních letech se jeho výzkum zaměřoval především na vysokorychlostní reaktivní magnetronové naprašování tenkovrstvých materiálů a na vývoj nových pokročilých nanokompozitních materiálů s unikátními vlastnostmi. Nedávno vyvinul novou generaci nanokompozitních povlaků, které se vyznačují vysokou tvrdostí, houževnatostí, ale zároveň i vysokou elasticitou a odolností proti vzniku trhlin.

 „Pro letošní rok byl předsedou konference zvolen prof. Jaroslav Vlček z katedry fyziky FAV ZČU a partnerskou zemí konference se navíc stala Česká republika. Tomu také odpovídala vysoká účast českých vědců s druhým nejvyšším počtem příspěvků. To je v konkurenci špičkových univerzit z Evropy i celého světa velmi vysoké číslo,“ upozorňuje vedoucí katedry fyziky, jejíž členové přispěli k tomuto počtu osmi ústními příspěvky, které zaznamenaly vysoký ohlas jak mezi vědeckou komunitou, tak i u zúčastněných firem.


 „Již od svého vzniku se konference zaměřuje na moderní trendy v oblasti výzkumu plazmových technologií pro přípravu nových tenkovrstvých materiálů a úprav povrchů. Letos byla mimořádná pozornost navíc věnována i novým plazmovým technologiím na rozklad CO2 nebo výzkumu palivových článků a elektrolyzérů, které jsou základem vodíkového hospodářství, či novinkám na poli pevnolátkových baterií. Jedná se o naprosto zásadní technologie, bez nichž nemá Evropa šanci vydat se po bezuhlíkové cestě,“ zdůrazňuje Pavel Baroch.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 06.10.2022 10:08



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka