Jména obětí holocaustu se budou v pondělí číst i v Plzni

Podruhé se Plzeň připojí k akci Jom ha-šoa, která ve své jedenáctileté historii vychází z konceptu významného dne vzpomínání na oběti holocaustu – šoa.

Cílená propagace v Plzni

Tříhodinové nepřetržité čtení jmen začne v pondělí 24. dubna 2017 ve 14 hodin U Branky ve Smetanových sadech. Data obětí pochází z databáze vytvořené a provozované Institutem Terezínské iniciativy, jednoho z prvních pořadatelů Jom ha-šoa v České republice. Hlavní ideou akce je šířit povědomí o holocaustu jako významné historické události, jež zasáhla do vývoje naší společnosti, a zároveň poukázat na krajní důsledky projevů rasismu, k nimž vedla nacistická politika.

Letošní motto „Od čísel ke jménům – od jmen k příběhům“ odkazuje na skutečnost, že po většině židovských a romských obyvatel zbyla jen transportní nebo vězeňská čísla, jimiž nacističtí důstojníci a úředníci popřeli důstojnost člověka. Vrátit těmto číslům jména, najít další údaje, některým dokonce vrátit tvář a zlomku z nich i životní příběh se snaží mnoho jednotlivců a organizací. Přes dvacet let intenzivní práce je zdokumentováno v pamětních knihách, na webových stránkách a v různých databázích v Česku i v zahraničí. Jejich souhrn s obsahovými informacemi a způsobem hledání představí pro tento rok nově připravená informační brožura.

Záštitu nad projektem Jom ha-šoa převzal ministr kultury Daniel Herman, v Plzni 1. náměstek primátora Martin Baxa.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 23.04.2017 17:00



0 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka