Juniorfest se kompletně přesouvá do online prostoru

V listopadovém termínu mohli nejen mladí filmoví nadšenci v Plzni, Domažlicích, Dobřanech, Přešticích a Horšovském Týně zavítat na Mezinárodní filmový festival pro děti a mládež Juniorfest.

Cílená propagace v Plzni

 Festival se v Plzeňském kraji koná již od roku 2008. S ohledem na vývoj současné situace však organizátoři vydali oficiální prohlášení o zrušení letošního Juniorfestu ve formátu, v jakém se návštěvníkům prezentoval předchozích dvanáct let. Pro nejmenší, ale i starší filmové nadšence je však nově připravována platfoma JUNIORFEST LIVE, která nabídne od 6. do 12. listopadu 2020 živé přenosy ze speciálně zřízeného festivalového studia. Současně bude veřejnosti nabídnuta i online verze festivalu zaměřená ryze na filmové projekce. JUNIORFEST ONLINE je k dispozici od 13. do 22. listopadu na www.juniorfest.cz nebo www.dafilms.cz.

Juniorfest LIVE, 6. - 12. 11. 2020

“Aktuálně nelze předvídat, co nás na začátku listopadu čeká, proto jsme se rozhodli festival přenést z kinosálů přímo do domácností našich návštěvníků, a to nabídkou živých streamů Juniorfest LIVE právě v termínu konání festivalu”, informuje výkonný ředitel Michal Šašek. “Exkluzivní program představíme veřejnosti v nejbližších dnech. Již nyní mohu potvrdit, že budeme vysílat pravidelně každý den od 16:00 do 18:00 ze speciálně zřízeného studia”, doplňuje.

Festivalové studio se dvěma stagemi a moderátory bude vybudováno v plzeňském DEPO2015 a bude přenášet živá setkání s osobnostmi dětského filmu, dále nabídne i ojedinělé workshopy  a programy, které vznikají ve spolupráci s Českou televizí. Nebudou však chybět ani filmy. “Se zástupci České televize jsme vyjednali například poskytnutí nového animovaného seriálu Kosmix. Hlavnímu hrdinovi, robůtku Kitovi, propůjčil hlas Vojta Kotek a nejen nejmenší diváci se mohou děšit na příjemný výukový seriál o vesmíru”, uvedla Barbora Kyas, programová ředitelka festivalu. Programové vedení festivalu dále jedná o uvedení exkluzivních materiálů k pohádce Princezna zakletá v čase, nebo o účasti tvůrců dokumentárních snímků V síti za školou a Offline.

Kompletní program JUNIORFEST LIVE bude již brzy uveřejněn na webových stránkách www.juniorfest.cz. Zde budou také LIVE přenosy probíhat. Současně zástupci Juniorfestu jednají s vybranými VOD platformami, které by se do přenosu taktéž zapojily.

Juniorfest ONLINE, 13. - 22. 11. 2020

Kromě live přenosů však mají diváci také volbu zhlédnout od 13. do 22. listopadu JUNIORFEST ONLINE, který se zaměří na zprostředkování ryze filmových projekcí. „Již delší dobu jsme uvažovali nad rozšířením našeho působení i do virtuálního světa. Letošní události víc než kdy jindy tento prostor zvýhodňují, a tak společně s platformou DAFilms přicházíme s unikátní duální verzí festivalu“, prozradila    o letošních změnách programová ředitelka festivalu Barbora Kyas.

Diváci budou mít možnost zhlédnout atraktivní snímky nejen z uplynulých let, ale i vybrané snímky, které měly být uvedeny v rámci letošního festivalového ročníku. Z loňských hitů Juniorfestu budou uvedeny například vítězný norský snímek pro mládež Psychobitch či atraktivní islandský film Falkoni, který zachycuje atmosféru dětského fotbalového týmu. Milovníci animovaných filmů by si určitě neměli nechat ujít Kostkovaného Ninju či Detektiva od vedle. Z letošních snímků, které se ogranizátorům povedlo získat do online prostoru, stojí za zmínku americký snímek Max a já nebo izraelský snímek Na křídlech starého letounu.

“V rámci programu Juniorfest online se nám taktéž podařilo vyjednat projekce Mlsných medvědích příběhů. Pro festival, a zvláště v této době, je to skutečně úspěch  a my jsme tvůrcům velice vděční za umožnění projekce, která v tomto formátu poběží možná dokonce premiérově”, sděluje ředitelka festivalu Judita Soukupová a dodává, že práva na online projekci tohoto snímku jsou časově limitována, proto doporučuje sledovat program online projekcí, který bude již brzy uveřejněn na webových stránkách festivalu.

Všechny snímky budou k dispozici na www.juniorfest.cz a www.dafilms.cz a cena za projekci jednoho filmu bude činit exkluzivně pouze 49 Kč.

Juniorfest pro školy

Organizátoři chtějí nalákat na online platformu i mateřské, základní a střední školy a rozšířit možnosti probíhající distanční výuky. Proto budou k jednotlivým filmům připraveny lektorské úvody a profesionálně zpracované pracovní listy, které vznikly ve spolupráci se společností Free Cinema. „Pro školy připravujeme zvláštní balíček, kdy po zaplacení částky obdrží voucher s unikátním kódem a již zmiňované edukační materiály v PDF. Film si budou žáci moci následně pustit přes počítač, tablet, mobil či chytrou televizi”, sdělil výkonný ředitel Michal Šašek. 

Cena za promítání pro školní skupinu činí 500 Kč. Vybraný film lze objednat prostřednictvím formuláře na www.juniorfest.cz nebo emailu online@juniorfest.cz. V nabídce budou k dispozici filmy pro základní školy, střední školy i mateřské školy, které nenabízejí pouze odreagování, ale také poučení. Filmy pro diváky starší 12 let budou obsahovat české titulky, filmy pro mladší publikum budou dabované.

Industry program pro filmové profesionály
V neděli 8. listopadu 2020 se v rámci Juniorfestu bude konat čtvrtý ročník industry programu pro filmové profesionály a studenty filmových škol, a to opět v online prostoru. Program bude streamován na facebookové stránce MFF Juniorfest.

Program se zaměří na velmi aktuální téma rychle se vyvíjejících internetových VOD služeb v českém prostředí. V poměru ke klasickému televiznímu vysílání a návštěvnosti kin tyto služby výrazně nabývají na síle. Industry program se tak pokusí v několika programových bodech podchytit, jak dané změny vypadají, jak se podepisují na diváckých návycích, a to zejména u mladší generace, a jakou budoucnost od nich můžeme očekávat.

Základním stavebním kamenem industry programu bude studie zkoumající vývoj VOD služeb ve srovnání s televizí a kinodistribucí v poslední době, vypracovaná Tomášem Vyskočilem ze serveru FilmToro. Organizátoři v trámci streamování jednají o účasti doc. Mgr. Petra Szczepanika Ph.D. z katedry filmových studií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, dále zakladatele projektu FilmToro Tomáše Vyskočila, výkonné ředitelky mezinárodní VOD platformy DaFilms.cz a nezávislé expertky pro Státní fond kinematografie Diany Tabakov. Debatu povede Dorota Vašíčková z katedry filmových studií filozofické fakulty Univerzity Karlovy, která se tématu VOD služeb věnuje dlouhodobě a v současné době je členkou týmu pracujícího na budoucí podobě veřejnoprávní VOD služby České televize iVysílání.






Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 28.10.2020 17:05



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka