Kajakář Radek Šlouf přivezl olympijský bronz i parťáka Dostála do Plzně

Na Plzeň vzpomínám moc rád, řekl ve svém domovském městě první olympijský medailista v kanoistice z plzeňské Radbuzy Radek Šlouf.

Cílená propagace v Plzni

„Na Plzeň vzpomínám moc rád. Jak na sport, tak na vzdělání, na nic jiného mi nezbýval moc čas. Vše jsem věnoval sportu. Bronzovou medaili bych neměl bez dvou mužů – trenéra Karla Kožíška st. a především mého parťáka Josefa Dostála,“ řekl při svém přijetí na plzeňské radnici rodák z plzeňského Koterova Radek Šlouf, který si vzájemně s Josefem Dostálem 5. srpna navlékli při slavnostním ceremoniálu bronzovou medaili na Letních olympijských hrách v Tokiu, a to v rychlostní kanoistice (deblkajak) na trati 1000 metrů. Radka Šloufa přijal v neděli 22. srpna odpoledne na plzeňské radnici primátor Plzně Martin Baxa, doprovodili ho parťák z deblkajaku Josef Dostál a jeho první trenér Karel Kožíšek st. z klubu TJ Prazdroj Plzeň. Po návštěvě radnice se oba kajakáři setkali s Plzeňany na Sportmanii Plzeň, kde rozdávali své podpisy.

„Plzeň zaznamenala obrovský úspěch na olympijských hrách v Tokiu. Kajakář Radek Šlouf, jenž začínal v plzeňském oddíle TJ Prazdroj Plzeň na Radbuze, dosáhl fantastického bronzu ve dvojici s Josefem Dostálem. Oběma moc gratuluji a plzeňskému rodákovi, který velmi rád vzpomíná na své dětství v našem městě, děkuji za skvělou reprezentaci krajské metropole,“ uvedl primátor Martin Baxa.

„Olympijský příběh začal tím, že maminka Radka Šloufa přivedla svého syna k nám do klubu vodních sportů TJ Prazdroj Plzeň s tím, že Radek nemůže hrát kolektivní sporty, protože je velmi zodpovědný a když něco zkazí, je smutný. Kajak byl přesně sport pro něj. Byl velmi houževnatý, šikovný chlapec, který začal trénovat v devíti letech a o rok později již byl třetí na Mistrovství České republiky. Pro trenéra byl Radek úžasný svěřenec. Měl neskutečnou tréninkovou morálku,“ vzpomněl na začátky sportovní kariéry jeho trenér Karel Kožíšek st. a zdůraznil: „Plzeňská Radbuza má svého prvního olympijského medailistu v kajaku Radka Šloufa.“

Radek Šlouf na plzeňské radnici s radostí vzpomínal na své sportovní počátky. „Odmala mi rodiče vedli ke sportu, s prvními sporty jsem začínal v sokolu u nás v Koterově, hrál jsem i florbal, ale následně maminka zjistila, že kolektivní sporty nebudou nic pro mě a že budu potřebovat být ve sportu sám za sebe, tak jsem začal s kanoistikou a v letošním roce jsem vlastně došel k tomu, o co jsem celý život usiloval – o olympijskou medaili. V tréninku ale budu usilovně pokračovat, čeká mě ještě letos mistrovství světa. Po olympiádě jsem stihl po třech letech i trénink v Plzni v loděnici a byl jsem fakt rád. Tréninky mi nyní baví a jezdí se dobře. V Plzni byla voda klidná, mělká, a tedy těžká pro náročný trénink,“ řekl Radek Šlouf, jenž v Plzni navštěvoval 25. základní školu a poté sportovní gymnázium, nyní studuje vysokou školu v Praze.

Pro Radka Šloufa s Josefem Dostálem byl náročný především přípravný kemp před samotnými závody na olympijských hrách. „Už na začátku května jsme naložili naše lodě, které odjely do Portugalska a pak po vodě do Japonska. Připravené lodě na závody nám ale přišly až po závodech. Jeli jsme na našem dosti horším deblkajaku, odjeli jsme s ním světový pohár i olympiádu, a nakonec nám přinesl štěstí. Největší stres panoval asi v semifinále olympiády, kdy všem šlo o to se dostat na vysněné finále,“ uvedli oba kajakáři. Zlatá medaile finálové olympijské jízdy 5. srpna 2021 byla vzdálená pouze o 0,8 vteřiny.

Josef Dostál se začal potkávat na závodech s Radkem Šloufem v jeho 12 letech, později měli vedle sebe skříňku na Dukle v Praze. „Pepa mi vždy porazil v mládežnických kategoriích. Když jsem v 19 letech přišel do Dukly, tak měl již medaili z olympiády v Londýně a já jsem měl jeho fotku pověšenou následně jako svůj vzor na skříňce. O osm let později jsme na olympiádě medaili vybojovali spolu,“ řekl Radek Šlouf.

Radek Šlouf společně s Josefem Dostálem poprvé závodili před dvěma lety a hned jejich první závod se jim povedl na výbornou. V silné konkurenci si tehdy zajistili letenku do Tokia. Že budou sehraná dvojka, potvrdili na světovém poháru v maďarském Szegedu, kde skončili na kilometrové trati těsně druzí za maďarskou posádkou.

Medailisté z olympijských her společně s trenérem Karlem Kožíškem obdrželi od města dary, plzeňští rodáci navíc stříbrnou medaili města a podepsali se do pamětní knihy města Plzně. Josef Dostál zde zanechal vzkaz: „Druhé Praze – Plzni, krásnému městu. S pozdravem dvoumetrový obr kajakář s dobrým srdcem a čtyřmi olympijskými medailemi.“ Následně je čekali již fanoušci ve sportovním parku na Sportmanii, největší plzeňské sportovní akci.

Radek Šlouf (30. říjen 1994, Plzeň-Koterov) s kajakem začal v devíti letech v loděnici TJ Prazdroj Plzeň, kde jeho prvními trenéry byli Karel Kožíšek st. a Jaroslav Malina st. V dorostu přešel pod vedení Karla Kožíška ml. Jeho současným klubem je Dukla Praha. Je držitelem medaile z olympijských her v Tokiu a z mistrovství světa z roku 2017.

Karel Kožíšek je trenérem v klubu vodních sportů TJ Prazdroj Plzeň již téměř 53 let. Zasloužil se o rozvoj loděnice v Plzni a nyní společně s Jaroslavem Kantorem připravují další etapu rozvoje.

Josef Dostál je současná česká jednička v rychlostní kanoistice.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 23.08.2021 10:47



10 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka