Kamerový systém v Plzni posílila speciální panoramatická kamera, přibydou další

Plzeň pokračuje v rozšiřování a modernizaci svého kamerového systému, který patří mezi nejlepší v České republice. Město, jež systém buduje od roku 1997 a v nové digitální podobě od roku 2008, vloni dokončilo čtvrtou etapu jeho rozšiřování a zahájilo etapu pátou.

Cílená propagace v Plzni

Díky tomu byla mimo jiné osazena jedna z nejvytíženějších křižovatek v Plzni speciální panoramatickou kamerou. Ta umožňuje trvale monitorovat prostor v lokalitě sady Pětatřicátníků, a to pod úhlem 360 stupňů. Kamery tohoto typu ohlídají i další křižovatky.

„Aktuálně je v Plzni v provozu 131 kamer a 11 klientských pracovišť. Kamery máme na křižovatkách, v sadovém okruhu v centru, v areálech hřbitovů i na dalších vytipovaných místech, stejně tak i na základních školách, sportovištích a podobně. Každoročně je pomocí kamer ze strany městské policie zjištěno několik tisíc událostí, většina se týká dopravy,“ uvedl primátor Martin Zrzavecký, který má oblast bezpečnosti ve své gesci. Z rozpočtu jde na kamerový systém ročně kolem pěti milionů korun.

Čtvrtou etapu dokončilo město vloni, pomohla „zahustit“ systém v městské části Doubravka, celkem tam bylo umístěno devět nových kamer. Samostatnou akcí bylo osazení dvou kamer v nedávno vybudovaném parku v Lobzích u tamních vodních ploch.

Mimo čtvrtou etapu byly loni dvě kamery instalovány také v městském obvodu Plzeň 1, a sice v ulici Na Roudné a v parku U Bazénu. Jejich pořízení město částečně financovalo z dotace z Programu prevence kriminality Ministerstva vnitra České republiky, na financování se podílel i Městský obvod Plzeň 1. Novou kameru monitorující okolí má také areál 13. základní školy v Habrmannově ulici.

„V listopadu 2016 jsme zahájili realizaci 5. etapy, jež má být dokončena v roce 2018. Zatím byla provedena částečná obnova centrálního monitorovacího pracoviště a rozšířeno uložiště záznamů, tedy diskové pole. V současné době jsou záznamy ukládány po dobu 30 dnů. Pátá etapa bude obsahovat rozšíření kamerového systému na území městského obvodu Plzeň 1 včetně dvou panoramatických kamer a rozšíření o jednotlivé kamery v různých městských částech,“ uvedl Josef Brůha ze Správy veřejného statku města Plzně, která kamerový systém zajišťuje.
 
Zároveň byla zahájena také projektová příprava kompletní rekonstrukce lokálního kamerového systému v rozsahu 13ti kamer spravovaného přímo Úřadem městského obvodu Plzeň 1. „Tento systém svým technickým stavem již nevyhovuje dnešním požadavkům. Při rekonstrukci se počítá s jeho začleněním do městského kamerového systému,“ doplnil Josef Brůha.

Při projektování kamerového systému vycházelo město Plzeň z požadavků městské a státní policie i úřadů městských obvodů. Záznamy se sledují z jedenácti pracovišť. Centrální středisko, kde jsou dostupné všechny kamery a kde pracuje městská policie spolu se státní policí, je v objektu Policie ČR na Klatovské třídě. Klíčový pro rozvoj městského kamerového systému bylo vybudování optické sítě, kterou pro město zajistila Správa informačních technologií města Plzně. Součástí systému v Plzni jsou i dvě kamery na Rokycanské ulici sloužící k identifikaci registračních značek u automobilů, dále také pět webových kamer a 27 kamer umístěných na základních školách. Od roku 2014 jsou všechny nové kamery pořizovány ve vysokém, tedy HD rozlišení.


Etapy rozšiřování kamerové systému:
0. etapa: stav k prosinci 2008 – počet kamer 31
1. etapa: rok 2009 – digitalizace systému s využitím stávajících 31 kamer
2. etapa: rok 2010 až 2011 – rozšíření systému o 13 kamer
3. etapa: rok 2012 až 2014 – rozšíření systému o 18 kamer
4. etapa: rok 2015 až 2016 – rozšíření systému o 9 kamer
5. etapa: rok 2016 až 2018 – rozšíření systému o 20 kamer (samotná 5. etapa 17 kamer, současně probíhá realizace 3 kamer v různých městských částech jako samostatná akce v rámci jedné veřejné zakázky)
Mimo uvedené etapy probíhala další výstavba jednotlivých kamerových bodů.



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 05.04.2017 14:07



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka