Káně na Borských polích opět útočí na běžce

Po labuťákovi, trenérovi z řeky Radbuzy, se v Plzni - Borských polích opět objevil létající fantom, napadající zejména běžce.

Cílená propagace v Plzni

Jedná se o káni lesní, která již třetí hnízdní sezónu zcela zákeřně a zezadu přepadává nic netušící běžce v lesním úseku nedaleko psího útulku. "Na výskyt fantoma nás ve čtvrtek e-mailem upozornil pan Roman Malý s tím, že informoval už i některé kolegy běžce pohybující se na lokalitě. I my máme na lokalitě svého člověka, který situaci sleduje, a podle jeho poznatků bychom rádi případ řešili. Každopádně prosíme místní o shovívavost a toleranci," říká šéf plzeňských zvířecích záchranářů Karel Makoň.

 Skoro to vypadá jako zvířecí vzpoura, ale ve skutečnosti je to pouze hra hormonů s blížící se hnízdní sezónou. "Nemusíte se bát, jelikož v obou případech se jedná o výjimečné, zcela nestandardní chování pravděpodobně samců," vysvětluje Makoň.

Poprvé zvířecí záchranáři výskytu útočícího dravce informovali 15. 5. 2019. V tu dobu ještě nevěděli, o jakého vetřelce útočícího na běžce určitého typu se jedná. "Na základě vydané tiskové zprávy se nám následně do 16. 5. 2019 ozvalo přes 30 dalších sportovců, kteří potvrdili, že v úseku lesa v Plzni na Valše (za psím útulkem) se pohybuje létající fantom," líčí Makoň.

Středně velký dravec útočí zezadu, tichým letem a bez varování pak nejčastěji pařáty se odrazí od hlavy běžce. "Běžíte-li bez čepice se sluchátky na uších, myslím, že uděláte v běhu kotrmelec. Většina lidí o dravci věděla již z roku 2018 a jeho výpady brala s humorem a rezervou. Zajímavé však je, že ne na každého běžce dravec útočil a že si vybíral vždy pouze lidi určitého typu. Pravda, nedělal rozdíl mezi mužem či ženou, ale něco ta skupinka pronásledovaných musí mít přece jen společného," zamýšlí se zvířecí záchranář.

Ti řešili případ s biology, sokolníky i kolegy ornitology a všichni došli k závěru, že se jedná o v zajetí odchovaného dravce (následně sokolník Jan Brož potvrdil, že o káni lesní), který je fixovaný na lidi a v době toku se pak s nimi snaží navázat partnerský vztah. Zároveň se ale může jednat i o ochranu teritoria a vyhánění vetřelce, přičemž v tomto případě si dravec chybně myslí, že buď on je člověk, nebo člověk káně.
 
 Ať už je za útoky cokoliv, tak v žádném případě se nejedná o divokého ptáka a jeho chování je důsledek skutečnosti, že ho již od malého mláděte piplal člověk, na kterého je kaně fixována. Proto také neútočí na každého a proto také své útoky opakuje pouze z jara v období toku, námluv, páření a hnízdění. "Počítáme, že za dva měsíce bude po všem úplně stejně, jako tomu bylo loni a předloni," míní Karel Makoň.
 
 Ze strany zvířecích záchranářů, dokud káně nějakého běžce neznásilní anebo nezabije, je případ objasněn a nemá úplně řešení. Druh byl potvrzen, příčina zjištěna a většina běžců ví, že právě v tento okamžik musí běhat jinou trasu, nebo s pokrývkou hlavy, případně v daném úseku výrazně přidat. "Samozřejmě, že za slunného teplého počasí jsou útoky častější, zatímco za počasí horšího se tak často neopakují. Prostě jaro je tady, a že jsme se na něj načekali," uzavírá Makoň s úsměvem.

foto: desop

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka