Kapela Alternativa vyhrála Portu, úspěch měla i Faux Pase z Dobřan

Sice jen v Západočeském oblastním kole, ale přesto může být kapela Alternativa spokojená. Vyhrála totiž jak interpretační, tak autorskou Portu. Autorskou portu dokonce hned dvakrát, s písněmi Sandály a Sudba.

Cílená propagace v Plzni

V Plzni se konal již 4. ročník novodobé historie Porty. Západočeské kolo přitáhlo do sálu Saloonu Roudná historicky největší počet soutěžících, přihlásilo se 17 kapel a písničkářů z celé republiky. Celodenní program pak doplnilo sedm hostů v čele s Pavlínou Jíšovou a dcerou Adélou Jonášovou a písničkář Slávek Janoušek s kytaristou Lubošem Vondrákem. Večerní koncert hvězd pak těsně před půlnocí uzavíral svým úspěšným vystoupením vtipný a energický zpěvák a skladatel René Souček z Frýdku-Místku. 

Úroveň soutěžících se již několik let drží na vysoké úrovni. Diváky velmi zaujal hned v úvodu soutěže Jan Vytásek & co  z Prahy. Přivezl country rockový profesionální zvuk kapely a velmi pěkné písně. Hudební maratón naopak téměř uzavírala plzeňská folková kapela Alternativa. Ta vyhrála interpretační Portu i obě udělovaná ocenění za nejlepší písně.  Postupuje tak jak do národního finále v Řevnicích tak i do mezinárodního finále v Ústí nad Labem. „Ocenění pro nás znamená možnost dát o sobě vědět a trochu jisté potvrzení toho, že jdeme správným směrem a že naše hudba oslovuje“, komentuje úspěch Karel Krakonoš Kyncl. Postupové místo vyhrála v interpretační soutěži i kapela Faux Pase Fonet z Dobřan,  která si navíc odnesla i první cenu divácké Porty.

Diváci i soutěžící si chválili příjemné a pro soutěž vhodně zvolené prostory sálu i velmi pěkný zvuk. Celým dnem provázeli Jan Eret a Petr Vrobel.

Novinkou byly letos workshopy. Po sobotním hudebním maratónu dostali soutěžící i diváci možnost se po celou neděli učit postupně hře na mandolínu, na kytaru a navíc byla připravena i Textová dílna Slávka Janouška. Nabídka byla plně využita a zájem dokázal, že v Plzni je velké množství muzikantů, kteří mají zájem na sobě stále pracovat. „Nedělní workshopy mi přijdou jako fajn nápad, hodně rád se v muzice vzdělávám. Lektory obdivuju - musí během chvíle odhadnout úroveň "učňů" a podle toho se zachovat. Z každého workshopu jsem si něco odnesl, pravda, nejvíce z textové dílny - byla tam ta správná tvůrčí atmosféra“, uzavírá nadšeně víkendové hudební dění Karel Kyncl. 

Akce se konala s partnerskou podporou Plzně 2015, Plzeňského kraje, rádia Samson a dalších.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 02.05.2015 07:02



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka