Kapela Mi Martef představí ve Velké synagoze židovský klezmer

V rámci Evropských dní židovské kultury se v plzeňské Velké synagoze uskuteční koncert kapely Mi Martef. V jedinečném koncertu 19. října kapela představí různé podoby židovských písní.

Cílená propagace v Plzni

Velkou synagogu rozezní netradiční hudební žánr – klezmer, původní hudba evropských Židů v podání současné kapely Mi Martef. "Klezmer je bohatý žánr, podobně jako české lidovky je v něm píseň pro každou životní událost. Naši diváci mohou slyšet písně pijácké i modlitební, písně teskné i skočné," přibližuje hudbu kapely Mi Martef její zpěvačka Karolina Kašeová. "Klezmorim, neboli klezmeroví hudebníci, často hráli a zpívali i politické písně, především proti ruskému carovi. Chystaný koncert ve Velké synagoze bude speciální právě propojením starých proticarských písní s písněmi duchovními." Plzeňská Velká synagoga nehostí často podobnou hudbu – propojení největší tuzemské synagogy a specifické hudby je do značné míry unikátní a uskutečnilo se díky festivalu Evropské dny židovské kultury.

Evropské dny židovské kultury připomínají někdejší kulturní bohatství evropských Židů, od roku 1999 se festival koná po celé Evropě od konce srpna do konce října. V České republice se uskuteční mnoho akcí v synagogách a rabínských domech – koncert židovské hudby v plzeňské Velké synagoze ke konci celého festivalu bude patřit k jeho tuzemským vrcholům.

Mi Martef je stálice na české klezmerové scéně. Kapela byla založena roku 2015 a od té doby si svým specifickým stylem vyzdvihujícím lyričnost a emocionalitu klezmeru nad jeho tanečním aspektem získala mnohé příznivce. Koncertem ve Velké synagoze završí jednu svou etapu, reprezentovanou albem Ba Derech (hebrejsky Na cestě).

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka