Kasárna Slovany se změní v moderní městskou čtvrť

Kasárna Slovany, jeden z vůbec největších brownfieldů v Plzni, se promění v moderní městskou čtvrť, která pojme až deset tisíc lidí, vzniknou v ní stovky nových bytů, park nebo mateřská škola.


 Prvním významným krokem k oživení třicetihektarové oblasti je memorandum, jehož uzavření se soukromými investory 2. listopadu schválili zastupitelé.

Zúčastněnými stranami jsou vedle města Plzně společnosti Slovany pozemky s.r.o., Slovany develop s.r.o. a APB – PLZEŇ a.s. Cílem memoranda je utvrzení dosavadní společné vůle, stvrzení na klíčových parametrech budoucí spolupráce a závazek pokračovat v jednáních až do doby dosažení finální shody v podobě uzavření smlouvy o spolupráci.

„Jedná se o lokalitu, která má pro rozvoj města Plzně mimořádný význam. Uzavření memoranda je prvním krokem k oživení oblasti. Jako podstatný benefit vnímám kontribuce developera, který v místě na své náklady vybuduje technickou i dopravní infrastrukturu. Její součástí je i nultá etapa vodovodní sítě, která je nutná s ohledem na stávající nedostatečnou kapacitu,“ řekl technický náměstek primátora Pavel Bosák.

V areálu někdejších největších plzeňských kasáren, který je opuštěný od roku 1992, má vzniknout až tisíc nových bytů a další objekty občanské vybavenosti. Radní pro oblast bytovou včetně sociálního a dostupného bydlení Světlana Budková uvedla, že rozloha lokality je obrovská a v Plzni nemá obdoby.

„Kromě rezidenční čtvrti s bytovými domy se počítá s parkem pro volnočasové aktivity, který by sloužil široké veřejnosti, nebo mateřskou školou. Pozemky pro školku získáme od investora za symbolickou cenu 40 korun za metr čtvereční a předpokládáme, že získáme i předkupní právo na pozemky pro bytovou výstavbu o rozloze téměř pět hektarů. Je to důkaz dobré spolupráce se soukromým investorem,“ sdělila Světlana Budková.

Podle plzeňského primátora se z hlediska rozvoje města jedná o klíčový projekt. Město Plzeň s developerem intenzivně komunikuje už několik měsíců. „Vítám, že se po 25 letech otevírá možnost na oživení zanedbané zóny, která bude opět sloužit Plzeňanům. Chci poděkovat Pavlu Bosákovi i Světlaně Budkové za to, že se projektu náležitě věnují. Pevně věřím, že smlouvu o spolupráci i díky jejich úsilí uzavřeme co nejdříve,“ uvedl Roman Zarzycký.

Vizovické Trnkobraní 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Dotace na elektormobilitu

Hlavní zprávy

 

Auto CB - Nová Škoda Kodiaq