Kasárna Slovany se změní v moderní městskou čtvrť

Kasárna Slovany, jeden z vůbec největších brownfieldů v Plzni, se promění v moderní městskou čtvrť, která pojme až deset tisíc lidí, vzniknou v ní stovky nových bytů, park nebo mateřská škola.

Cílená propagace v Plzni

 Prvním významným krokem k oživení třicetihektarové oblasti je memorandum, jehož uzavření se soukromými investory 2. listopadu schválili zastupitelé.

Zúčastněnými stranami jsou vedle města Plzně společnosti Slovany pozemky s.r.o., Slovany develop s.r.o. a APB – PLZEŇ a.s. Cílem memoranda je utvrzení dosavadní společné vůle, stvrzení na klíčových parametrech budoucí spolupráce a závazek pokračovat v jednáních až do doby dosažení finální shody v podobě uzavření smlouvy o spolupráci.

„Jedná se o lokalitu, která má pro rozvoj města Plzně mimořádný význam. Uzavření memoranda je prvním krokem k oživení oblasti. Jako podstatný benefit vnímám kontribuce developera, který v místě na své náklady vybuduje technickou i dopravní infrastrukturu. Její součástí je i nultá etapa vodovodní sítě, která je nutná s ohledem na stávající nedostatečnou kapacitu,“ řekl technický náměstek primátora Pavel Bosák.

V areálu někdejších největších plzeňských kasáren, který je opuštěný od roku 1992, má vzniknout až tisíc nových bytů a další objekty občanské vybavenosti. Radní pro oblast bytovou včetně sociálního a dostupného bydlení Světlana Budková uvedla, že rozloha lokality je obrovská a v Plzni nemá obdoby.

„Kromě rezidenční čtvrti s bytovými domy se počítá s parkem pro volnočasové aktivity, který by sloužil široké veřejnosti, nebo mateřskou školou. Pozemky pro školku získáme od investora za symbolickou cenu 40 korun za metr čtvereční a předpokládáme, že získáme i předkupní právo na pozemky pro bytovou výstavbu o rozloze téměř pět hektarů. Je to důkaz dobré spolupráce se soukromým investorem,“ sdělila Světlana Budková.

Podle plzeňského primátora se z hlediska rozvoje města jedná o klíčový projekt. Město Plzeň s developerem intenzivně komunikuje už několik měsíců. „Vítám, že se po 25 letech otevírá možnost na oživení zanedbané zóny, která bude opět sloužit Plzeňanům. Chci poděkovat Pavlu Bosákovi i Světlaně Budkové za to, že se projektu náležitě věnují. Pevně věřím, že smlouvu o spolupráci i díky jejich úsilí uzavřeme co nejdříve,“ uvedl Roman Zarzycký.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka