Kašperk zahajuje přípravy na letošní sezonu. Chybět by neměli Kašpaři

I když se nad termínem zpřístupnění památek zatím vznáší otazník, zahájil hrad Kašperk přípravy na letošní sezonu, protože pandemie nebude trvat donekonečna.

Cílená propagace v Plzni

Podle vládních tabulek musí být památky zavřeny, proto se musí obejít nadále i bez alespoň volně zpřístupněného nádvoří. "Pokud to jen půjde, rádi bychom hrad otevřeli zplna v březnu. Do té doby, jakmile to bude jen možné, umožníme alespoň oblíbené rezervační mimosezonní prohlídky pro menší skupiny," říká kastelán hradu Václav Kůs.

A na jaké akce se letos můžete těšit?

Vrcholem léta budou opět divadelní představení Spolku Kašpar z Divadla z Celetné, jež se uskuteční v první polovině srpna v prostorách bývalého hradního paláce. V letošním roce si připomínáme 405 let od úmrtí anglického dramatika Williama Shakespeara, a třeba i proto bude letní divadelní scéna patřit jeho nadčasovým dílům. "Vedle spřízněného Spolku Kašpar, jež ostatně završil loňskou sezonu svou úchvatně uvedenou Popelkou nazaretskou, bychom během jarních víkendů chtěli umožnit v co největší míře vystoupení ochotnickým souborům ze Šumavy a Pošumaví. Živé kultury, a divadla zvlášť, bude v letošním roce třeba více než kdy jindy předtím. A tady na hradě jí bránu otevřeme dokořán," uvedl Kůs.

V letošním roce si připomeneme také výročí 30 let přeshraniční spolupráce mezi Kašperskými Horami a Grafenau, kdy si hrad Kašperk připomene nejen obnovenou česko-bavorskou spolupráci, ale také význam Zlaté stezky jako důležité dopravní tepny a mimo jiné jeden z důvodů pro založení hradu Kašperk, jenž měl bdít nad její bezpečností.

Dočkáme se dvou Dnů šumavského trojhradí, jako vyústění dlouhodobé spolupráce mezi blízkými hrady Kašperkem, Velharticemi a Rabí. Jedno z ústředních témat by mělo být opět stavebně-technické a druhé představující některý z vybraných aspektů všednosti středověkého života. Kouzlo společných témat tkví v tom, že každý z hradů je pojímá svým originálním způsobem.

"Na hradě bychom přivítali rádi zejména rodiny s dětmi, proto pro ně připravujeme obnovené pravidelné dětské prohlídky a několikero dnů oživeného nádvoří s bohatým programem, kde si příchozí může například sám vyzkoušet něco z dovedností starých řemesel. Letos nebudou chybět tradiční formáty, jako jsou letní noční prohlídky, jež originálním pojetím představují vždy nějaký užší výsek historie hradu Kašperk. Loni jsme se pohybovali v období pozdní gotiky, letos se posuneme v čase dál blíže třicetileté válce," láká Václav Kůs.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 10.01.2021 10:45



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka